Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A NOB belement a pekingi cenzúrába

2008. július 31./csütörtök/HírTv/TibetPress

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a háttérben, csendben megegyezett a kínai hatóságokkal, hogy a külföldi újságírók mégsem juthatnak cenzúrázatlan internethez - közölte csütörtökön a NOB sajtóbizottságának vezetője.

Kínai tisztségviselők a külföldi újságíróknak teljes szabadságot, valamint korlátlan hozzáférést ígértek az internethez az olimpiai idejére, amikor nekik ítélték a rendezési jogot. Jacques Rogge NOB-elnök két hete az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában kijelentette: nem lesz cenzúrázva az internet, és most először a külföldi média szabadon tudósíthat Kínából.

A NOB azonban úgy tűnik csendes, háttérben zajló tárgyalások után beleegyezett az internet cenzúrázásába - közölte a NOB sajtóbizottságának vezetője. Kevan Gosper, aki egy nappal korábban még kemény fellépést ígért a szabad internet-hozzáférés elérésére, elmondta, hogy őt is meglepetésként érte a megegyezésről szóló hír. A NOB-elnök korábbi, szabad internetet ígérő kijelentéséről kérdezve Gosper azt válaszolta: „ezt mondtuk folyamatosan, de a jelek szerint közben egy másfajta megegyezés született máshol”.

A már megnyílt pekingi sajtóközpontban dolgozó újságírók elmondták, hogy nem tudták elérni az Amnesty International és a Human Rights Watch jogvédő szervezetek oldalait, valamint több híroldalt, köztük a BBC brit közszolgálati adó, és a német Deutsche Welle oldalát. Nem voltak elérhetőek a Tibet keresőszóval talált oldalak sem.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű sajtószabadságot védő szervezet arra biztatta az olimpiáról tudósító újságírókat, hogy kerüljék meg a kínai cenzúrát, és internetes oldalán több tippet és módszert is bemutattak az úgynevezett „Nagy Kínai Tűzfal” megkerülésére. Az RSF felhívta a Pekingbe utazó újságírót figyelmét arra is, hogy azzal a tudattal telefonáljanak és írjanak e-maileket, hogy beszélgetéseiket a kínai hatóságok feltehetően figyelik és lehallgatják. A szervezet tippjeit azonban csak azok tudják megismerni, akik még nem indultak el Kínába, az RSF oldalát ugyanis blokkolták a kínai cenzorok.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb