Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Nemzetközi Kampány Tibetért levele Obama elnöknek

2009. november 20./CTN/TibetPress

2009 október 31.

Tisztelt Obama elnök!
Ahogy bizonyára tudja, a Tibetet és az emberi jogokat komolyan támogató csoportokat aggodalommal és csalódással tölti el az a döntése, hogy nem találkozott Őszentségével a Dalai Lámával októberi washingtoni látogatása során. Mindazonáltal jó és közvetlen kapcsolatot építettünk ki az Ön főtanácsadójával, Valerie Jarrettel és államtitkárával, Maria Oteroval, aki egyúttal a Tibeti Ügyek szervezője, és helyes és megfelelő lépésnek tartjuk, hogy személyesen őket küldte a Dalai Lámához Indiába, hogy elmagyarázza álláspontját.

Habár Őszentsége tiszteletteljes megértést tanúsított az Ön döntésevel szemben, azok az amerikaiak, akik támogatják Tibet ügyét és az emberi jogokat, félnek, hogy ez nagyon nagy visszalépés mindkettő szempontjából. A tibetiek széleskörj következményekkel kénytelenek számolni, beleértve azt a meg nem alkuvást is, ami Kínát a Tibet-Kína párbeszéd és a Dalai Láma politikai elszigetelése terén jellemzi. Ezenkívül osztjuk Vaclav Havel aggodalmait, miszerint ami ,,kisebb kompromisszumnak'' tűnik, valójában újabb és újabb engedményekhez vezet.

Ha azonban az, hogy nem találkozott Őszentségével, jelzés a Főtitkár és Hu Csin-tao elnök felé, hogy Ön is hasonló horderejű dolgot vár a kínai kormánytól, sok olyan cél van, amit érdemes megvalósítani. Egy harmadik félnek kellene segítséget felajánlani a kínai kormány és Őszentsége a Dalai Lama képviselői közötti tárgyalások lefolytatása érdekében a közös cél meghatározásában. Ajánlja ezt fel Hu elnöknek és azután, amikor a csúcs után találkozik vele, Őszentségének a Dalai Lámának is.

A tárgyalások évtizedei alatt rájöttünk, hogy semmiféle erőfeszítés nem fog eredményt hozni, amíg a kínai kormnáy folytatja Őszentsége rágalmazását és a tibetiek elleni propagandát, akik pedig elkötelezettek a békés megoldás iránt. Kína akkor bizonyítaná kézzelfoghatóan, hogy valóban az ügy megoldása a célja, ha meghívná a Dalai Lámát Kínába. Reméljük, ezt Ön is megemlíti neki.

Mindig is hittük, hogy Amerika nagyon fontos szerepet játszik Tibet ügyében. A novemberi csúcs alkalmából arra kérjük Önt, hogy vesse latba tekintélyét és az amerikai nép akaratát, az Ön elkötelezettségét az embri jogok, erőszakmentesség és béke iránt, hogy előmozdítsa ezt a fontos ügyet.
Tisztelettel
Richard Gere
a szervezet elnöke, valamint Gare Smith helyettes elnök, és Ellen Bork, Joel McCleary, Steve Schroeder, Marco Antonio Karam, Grace Spring, Melissa Mathison, Keith Pitts, Jim Kane és John Ackerly

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb