Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A nemzetiségek békés együttélését hangsúlyozza a kínai népfront elnöke

2010. március 3./MTI/KárpátInfo/TibetPress

A Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) szerepét hangsúlyozta a tavaly júliusban Hszincsiangban (Xinjiang) történt zavargások utáni helyzet konszolidálásában Csia Csing-lin (Jia Qinglin), a KNPTT országos bizottságának elnöke egyebek mellett a közel 2200 jelen lévő tag előtt szerdán, amikor megkezdődött a "kínai népfront" éves ülésszaka.

A kínai politikai vezetés negyedik embere az évente ülésező testület előtt elmondott több mint félórás beszámolójában részletesen foglalkozott a nemzetiségiek lakta területekre jellemző szociális problémákkal, az alacsony jövedelmek okozta feszültségek kezelésével, az etnikumok közötti szolidaritás fontosságával, a különböző nemzetiségek együttélésének problémáival. Részletesen beszélt Tibetről, az ott végzett munkáról, az etnikai szolidaritás, a vallási harmónia és a társadalmi stabilitás közötti összhangról.

Ez az esemény a nyitánya a most kezdődő s körülbelül egy hétig tartó kettős ülésszaknak, amelyet formailag a KNPTT indít, majd vele párhuzamosan - két nappal később - megkezdi munkáját a kínai parlament, az Országos Népi Gyűlés.

A tanácskozó testület tagságát az interneten és sajtóban már többször érte bírálat. A kritikusok a tagok viselkedését jellemző öszvérszót alkottak a mosoly és a hallgatás szóból, amivel a tagok többségének passzivitását kívánták kifejezni. A cnr.cn weboldalon például a napokban olyan megfigyelőket idéztek, akik szerint a bizottsági tagok kétharmada soha nem tett egyetlen javaslatot sem, több mint tíz százalékuk egyetlen egyszer sem szólalt fel, 30 százalékuk pedig még soha nem vett részt semmilyen szervezett megbeszélésen.

A "dísztagokat" belülről is bírálják, mondván, vannak, akik úgy gondolják, tagságuk csak egy tiszteletbeli cím. A kritikák főleg azután láttak napvilágot, hogy egyes tagok komolyan vették szerepüket, és rendkívül aktívan, nagy visszhangot kiváltó javaslatokat terjesztettek elő.

A KNPTT a kommunista párton kívüli kínai pártokat, a pártonkívülieket, a tömegszervezeteket, a nemzetiségeket és a különböző társadalmi rétegeket tömöríti és képviseli. Tagjai között vannak hongkongiak, makaóiak és tajvaniak, de a tengerentúlról visszatért kínaiak is helyet kapnak benne.

A KNPTT a kommunista párt vezette tanácskozói rendszer intézménye, ahogyan Kínában mondják, "a szocialista demokrácia kifejeződése". Feladata szerint országos és helyi szervein keresztül a tagság vitákat folytat, javaslatokat tesz, előterjesztéseket nyújt be, véleményez és ellenőriz.

A KNPTT 1949 szeptemberében ülésezett először, és Mao Ce-tung (Mao Zedong) volt az első elnöke. 1954-ig ez a testület töltötte be a népi gyűlés szerepét.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb