Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A mesterséges intelligencia az internetnél is jobban át fogja alakítani az életünket

2018. szeptember 6./Index.hu/TibetPress

eredeti cikk

Ha nem hoznak világosabb és körültekintőbb szabályokat, a mesterséges intelligencia néhány nagyhatalmú vállalat kezében lévő kontorállálatlan technológiává válhat – figyelmeztet az egyik legismertebb brit tudós, a British Science Association elnökévé megválasztott Jim Al-Khalili elméleti fizikus.

Ha a tudomány, a kormányzati szervek és az ipari szereplők nem fognak össze, hogy együtt alkossák meg az új szabályokat, az emberek ugyanúgy meg fognak rettenni a mesterséges intelligencia potenciáljától, ahogy a génmódosítással is szembefordult a közvélemény. Már csak ezért is érdemes minden szereplőnek egy világosabb szabályrendszerért tevékenykednie Al-Khalili szerint.

 

A népszerű tudományos ismeretterjesztő, a média tudományos műsoraiban is rendszeresen megszólaló fizikus a Brit Tudományos Fesztivált fogja megnyitni a jövő héten, ebből a beszédéből hoztak nyilvánosságra részleteket, melyekben a mai tudományos-technológiai forradalom talán legfontosabb szegmensével, a mesterséges intelligencia (AI) jövőjével foglalkozik.

A fizikus szerint az AI az internetnél is jobban átalakíthatja az életünket néhány évtizeden belül. Ha azonban a mesterséges intelligencia technológiája és következményei nem lesznek átláthatóbbak, a megítélése annyit romolhat, hogy emiatt az AI nem biztos, hogy meg tudja valósítani a benne rejlő lehetőségeket.

Al-Khalili egyetért azokkal, akik szerint a mesterséges intelligencia teljesen át fogja alakítani a társadalmat. Mint mondja, a jelenléte már most is erősen érezhető a mindennapokban is, elég csak az Alexához hasonló virtuális asszisztensekre gondolni, vagy a Facebook, a Google, az Amazon „szinte már fizikai tudatára”. A mesterséges intelligencia azonban könnyen egyenlőtlenebb világot eredményezhet – szól a figyelmeztetés –, és minél hamarabb el kellene kezdeni beszélni róla az iskolákban is, hogy felkészültebbek legyünk, amikor még inkább átszövi a

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb