Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A mártírokat gyászoló tibetiek nem ünneplik meg az újévet

2009. február 13./Taipai Times/TibetPress

2009.február 6.

In memoriam: Bár a tibetiek nem ünnepelnek az idén, különböző tajvani csoportosulások és szervezetek bejelentették, hogy ők megtartják az újévi ünnepeket.


A Tajvanon élő tibetiek nem készülnek Loszár, a három hét múlva elérkező tibeti újév megünneplésére, ehelyett csatlakoznak honfitársaikhoz, akik világszerte lemondtak az ünnepléstől, mivel a tavalyi Kína-ellenes felkelésben elhunytakra emlékeznek.


A Loszár hagyományosan tizenöt napig tart, a főbb ünnepségek az első három napon zajlanak.

Hagyomány a közös családi étkezés az Újév előestéjén, az újévi lóverseny, barátok, rokonok meglátogatása, csakúgy mint a vallásos szertartások, amikor a tibeti szellemi vezetőnek, a Dalai Lámának, valamint egymásnak kívánnak sok szerencsét.


Idén február 25-re esik, de a tibetiek szerte a világon igyekeznek elejét venni az ünneplésnek.


„Régebben összeültünk vacsorázni, énekelni, táncolni hogy a Loszárt ünnepeljük, idén azonban nem” – ahogy a Tajvani Tibeti Jólét Szövetség elnöke, Jamga mondta.” Idén egyáltalán nem tartjuk meg az ünnepségeket, mert a tavalyi, Kína ellenes felkelés áldozatait gyászoljuk.”


Márciusban tibeti szerzetesek és civilek felvonulással emlékeztek meg az 1959-ben lezajlott, nagyszabású felkelésről. A demonstráció hamar zavargásokba torkollott, a Lhászában felsorakozott kínai rendőrség és hadsereg szétverte a tüntetést.


A hír hallatán Kína minden pontján gyülekező, a lhászai tüntetőket támogató tibetiek még keményebb ellenállással szembesültek a hatóságok részéről.

A kínai kormány mindössze pár tucat, a felkelés során életét vesztett áldozatot ismer el, míg a száműzetésben lévő tibeti kormány szerint több mint száz tibetit öltek meg, az eltűntek száma pedig több ezer fő.

A világszerte meghirdetett „akciót” (hogy nem ünneplik Loszárt) olyan szervezetek kezdeményezték, mint a Tibeti Ifjúsági Szövetség, valamint a Diákok a Szabad Tibetért, és mindenhol hamar követőkre lelt a Tibetet támogató csoportokban – mondta Jang Csang-csen, Tibet Tajvani Barátainak alelnöke.

Az emigráns tibeti kormány szintén támogatja az akciót.


„A kormány idén sem fogja megtartani a ünnepeket. Ehelyett vallásos ceremóniákat tartanak, ezek során imádkoznak a békéért és azokért, akik életüket vesztették a legutóbbi felkelésben” - mondta az emigráns tibeti kormány tajvani képviseletében Szonam Dordzse, főtitkár. A száműzetésben lévő kormány mindenkit arra ösztönöz, hogy csatlakozzanak azokhoz, akik nem ünnepelnek az idén.


Tibet ügyének tajvani támogatói ezalatt megtartják az ünnepeket február 25-én, így emlékezve meg a tavalyi felkelésről.


Az ünnepségek Tajpejben kerülnek megrendezésre, de még mindig dolgozunk a részleteken, mondta Yang. Emellett a Nemzeti Csinghua Egyetem és a Nemzeti Csiatung Egyetem is kapcsolatba lépett velem, és elmondták, hogy ők is ünnepelni fognak Hszincsuban.

Loa Iok-sinHozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb