Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A letartóztatott tibeti filmrendező, Dhondup Wangchen felesége a NOB elnökétől, Jacques Roggetól kér segítséget

2008. szeptember 2./kedd/London/Peking/ITSN/TibetPress

Augusztus végén levelet küldtek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Jacques Roggenak, amelyben ismételten a segítségét kérik két tibeti filmkészítő, Dhondup Wangchen és Golog Jigme kiszabadításához, akik a „Leküzdve a félelmet” (Leaving Fear Behind) című dokumentumfilmet forgatták Tibetben. Világszerte emberek ezrei támogatták ezt a kérést. A NOB részéről egyelőre nem reagáltak a megkeresésre. Lhamo Tso, Dhondup Wangchen felesége fordult Rogge-hoz, hogy a segítségét kérje férje kiszabadításához. Dhondup Wangchent és munkatársát, Golog Jigmét 2008 márciusában tartóztatták le egy dokumentumfilm forgatása közben, amely bírálja az olimpiát és a kínai uralmat Tibetben.

Röviden a filmről: A „Leküzdve a félelmet” (www.leavingfearbehind.com) egy 25 perces dokumentumfilm, amelyet tibeti filmesek készítettek Tibetben. Az autodidakta filmrendező, Dhondup Wangchen, és szerzetes operatőre, Golog Jigme, egy sor embert interjúvoltak meg Kelet-Tibetben. A véleményükre voltak kíváncsiak Őszentségével a Dalai Lámával, a pekingi olimpiával és a kínai uralommal kapcsolatban. A interjúalanyok tisztában voltak azzal, hogy mekkora veszélynek teszik ki magukat, mégis ragaszkodtak ahhoz, hogy arcukat mutassák a felvételen. Dhondup Wangchennek sikerült kijuttatnia a felvételeket Tibetből, de később letartóztatták. Jelenleg őt és az operatőrét a kínai hatóságok tartják fogságban.

Lhamo Tso levelének teljes szövege:

Tisztelt Rogge úr!

A nevem Lhamo Tso, Dhondup Wangchen felesége vagyok. Aggodalommal és szomorúsággal tölt el férjem és Golog Jigme sorsa, akiket a kínai hatóságok 2008 márciusa óta tartanak fogva. Az a bűnük, hogy filmre vették, amint tibetiek békésen véleményt mondanak a XXIX. Oimpiai Játékokról.

A férjemet, Dhondup Wangchent, aki Hualongba valósi, Haidong (Csinghaj), a hatóságok 2008. március 26-án vagy akörül vették őrizetbe. Az Ershilipu Büntetésvégrehajtási Intézetben tartották fogva Hsziningben (Csinghaj), és utoljára Guangsheng Binguanban látták 2008. július 12-én vagy akörül.

Dhondup Wangchen élete nagy részét a szükséget szenvedők megsegítésével és a közösség szolgálatával töltötte. Nagyon jó férj, és nagyon jó édesapja a négy gyermekünknek. Azzal a kéréssel fordulok a kínai kormányhoz, hogy engedjék szabadon Dhondupot. Arra kérem Önt és a NOB-ot, hogy éljenek a befolyásukkal, és gyakoroljanak nyomást Kínára, hogy az Olimpiai Játékok házigazdája maradjon hű a szabad véleménynyilvánításra vonatkozóan tett ígéretéhez.

Holnap befejeződik az olimpia Pekingben, a világ különböző pontjairól összesereglett emberek hazatérnek, így Kína kikerül a figyelem középpontjából. Könyörgök Önnek gyermekeim és Dhondup családja nevében, hogy használja ki ezt az utolsó alkalmat, és emelje fel szavát a férjem érdekében.

Lhamo Tso

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb