Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A külügyminisztérium alaposan lejáratta Romániát

2010. április 23./Hírszerző/TibetPress

A "gyors reagálású" román külügyminisztérium alaposan lejáratta Romániát, hiszen a hivatalos pekingi megkeresést meg sem váró szervilis nyilatkozatával, a Dalai Láma látogatásától való gyors elhatárolódással azt a látszatot kelti, hogy az emberi jogok sorozatos kínai megsértése tulajdonképpen hidegen hagyja - fejti ki pénteki számában az erdélyi Krónika.

A lap jegyzetének szerzője arra utal, hogy a román külügyi tárca a napokban közleményben tudatta: nem a román hatóságok hívták meg a Dalai Lámát szeptemberre Romániába, hiszen Bukarest továbbra is az "egy Kína elvét" vallja, elismerve, hogy Tibet annak az országnak a részét képezi. A tibeti buddhista vallási vezetőt Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke hívta meg Erdélybe, látogatása során felkeresi Kőrösi Csoma Sándor szülőfaluját, Csomakőröst is.

A Dalai Láma nemzetközi útjai diplomáciai szempontból rendkívül kényesek, hiszen a tibeti vallási vezetőt egyúttal egy megszállt ország száműzetésben élő államfőjének is tekintik, ebbéli minőségében pedig igencsak sok borsot tört már a Tibetet évtizedek óta megszállva tartó Kína vezetőinek orra alá - olvasható a lapban. Mivel Kína területe szerves részeként tekint a himalájai területre, a pekingi diplomácia a Dalai Láma külföldi látogatásai során rendszerint heves offenzívába kezd, megakadályozandó, hogy valamely állam vezetői hivatalosan, mintegy államfői minőségét elismerve találkozzanak vele - írja a szerző, emlékeztetve arra, hogy ilyenkor a diplomatikus nyelvezetbe csomagolt fenyegetések sem maradnak el Peking részéről a politikai és gazdasági kapcsolatok esetleges megromlásáról.

Márpedig a több mint egymilliárd fős piac elvesztése minden országot érzékenyen érintene, ezért az állami vezetők - lásd Barack Obama vagy Angela Merkel esetét - rendszerint csupán
nem hivatalos találkozókon fogadják a Dalai Lámát. Ebből a szempontból tulajdonképpen nem számít meglepőnek a román külügyminisztérium közleménye, amelyben tudatja, hogy a Dalai Lámát nem a román állam hívta meg hivatalosan, hanem Tőkés László meghívására magánlátogatásra érkezik - állapítja meg a kommentátor. A nyilatkozat időzítése ugyanakkor már jóval problémásabb - teszi hozzá a lap -, hiszen Peking még nem is reagált az ügyre. "Nem zárható ki, hogy a román reakció gyorsaságában Tőkés személye, illetve a tibeti és az erdélyi magyar autonómiaküzdelem közötti párhuzamok vélelmezése is szerepet játszott.

Ha így volt, ha nem, egyvalami leszögezhető: a gyors reagálású külügy alaposan lejáratta Romániát, hiszen a hivatalos pekingi megkeresést meg sem váró, szervilis nyilatkozatával, a tibeti vallási vezető látogatásától való gyors elhatárolódással azt a látszatot kelti, hogy az emberi jogok sorozatos kínai megsértése tulajdonképpen hidegen hagyja" - áll a Krónika kommentárjában.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb