Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A külföldi áruk bojkottja elsősorban a kínaiaket sújtaná

2008. április 24./csütörtök/InfoRádió/TibetPress

Az olimpiai láng körüli tiltakozásokat követő kínai reakció árthat a kínai áruk importjának - figyelmeztetnek európai üzleti vezetők. Több kínai városban a helyi nacionalisták a francia termékek bojkottjára szólítottak fel, az olimpiai staféta párizsi szakaszán történtek miatt.

Az egyetemisták és a fiatal középosztály által látogatott internetes fórumokat egy hete elöntötték a francia áruk bojkottjára szólító felhívások és a nyugati médiának címzett éles bírálatok. Jörg Wüttke, az Európai Kereskedelmi Kamar kínai tagozatának elnöke azt monda: a nagyszabású bojkott csak a kínai dolgozóknak és cégeknek ártana, Európában pedig hasonló tiltakozó akciókra lehetne számítani. Ezeket valószínűleg nem kéne nagyon bátorítani.

A Le Figaro című francia napilap néhány napja felvetette, a Kína elleni demonstrációkat kevésbé a Tibettel való szolidaritás, és inkább a "Made in China" márkajegy elleni európai félelem - sőt, burkolt rasszizmus motiválhatja.

Jörg Wüttke szerint, ha a kínai fogyasztók bojkottot hirdetnek, akkor azt bizonyosan ellencsapás fogja kísérni, és nem tudni, hogyan lehetne csitítani a feszültséget.

Miként az Inforádió is beszámolt róla, több kínai városban is tüntetők vették körbe a Carrefour francia szupermarketlánc helyi üzleteit. Egyes jelentések szerint az egyik déli városban megtámadtak egy Carrefour üzletből kifelé igyekvő amerikai tanárt, akit a rendőröknek kellett megmenteniük.

Hackertámadás érhette a honlapot

Az internetes fórumokon több változat is kering az esetről. A pekingi amerikai nagykövetség nem volt hajlandó kommentálni az esetet. A cég kínai holnapja szerdán "karbantartás" alatt állt, tudósítók szerint a honlapot nyilvánvalóan hackertámadás bénította meg.

Közben a külföldi megítélése miatt továbbra is aggódó kínai kormánynak is elege lett a tiltakozásokból: a külügyi szóvivő például elmondta: nem értenek együtt a radikális tiltakozók fellépésével. Peking emellett üdvözölte, hogy Franciaország lépéseket tett a viszony javítására.

A kínai sajtó megjegyezte, hogy a Carrefour-áruk 95 százalékát helyi, kínai dolgozók állítják elő. A francia cég 40 ezer kínai dolgozót alkalmaz, és erre figyelmeztetett az európai kamara főtitkára Michael O'Sullivan is.

Kínában a népi nacionalizmus fellángolására már korábban is volt példa: a belgrádi kínai követség 1999-es lebombázása, vagy két évvel később, egy kínai vadászgép és egy amerikai kémrepülő összeütközése után, hasonló módon, sokan az utcákra vonultak, a kormány azonban később leálííatotta a tiltakozásokat.

Szvetnik Endre   

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb