Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A kormány lejáratja Magyarországot

2008. szeptember 4./csütörtök/Budapest/MTI/Hírszeruő/TibetPress

A parlament emberi jogi bizottságának fideszes elnöke úgy látja, a kormány lejáratja Magyarországot azzal, hogy nem ismeri el a tibeti emigráció tagjainak kiállított hivatalos indiai okmányt.

Balog Zoltán erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium épülete előtt. Időközben a szaktárca az ügy rendezésére tett ígéretet. A fideszes képviselő szégyennek nevezte, hogy a Nobel-békedíjas Dalai Láma a jelenlegi hatályos magyar törvények szerint nem utazhat be Magyarországra, míg egy neves tibeti tanítónak, a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán tanító Csögyal Tenzinnek el kellene hagynia az országot.

Balog Zoltán azt mondta, hiába próbál korrigálni a kormány, a jelenlegi jogi helyzet alapján a tibeti emigránsok nem tartózkodhatnak Magyarországon azzal az okmánnyal, amivel a világ szinte minden más országában igen.

Szerinte ez vagy véletlen, és akkor azért járatják le nemzetközileg Magyarországot, ha viszont nem véletlen, akkor az emberi jogok tekintetében járatódik le hazánk. Balog Zoltán kiemelte: nem ez az első alkalom, hiszen korábban "a kormány több ügyben lejáratta már Magyarországot a világban, legutóbb azzal, hogy nem ítélte el egyértelműen a Grúziával szembeni orosz katonai agressziót".

Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára időközben csütörtökön levelet írt a Tan Kapuja Buddhista Egyház elnökének, akinek megköszönte, hogy felhívták a figyelmüket arra: egy hatályos kormányrendelet alapján a tibetiek nem léphetnek be Magyarország területére.

Az államtitkár azt írta, "joggal értették félre a helyzetet", de örömmel tájékoztat arról, hogy a tibetiek az európai közösségi rendelet értelmében vízummal szabadon utazhatnak Magyarország területére. Avarkeszi Dezső Csögyal Tenzin ügye kapcsán hozzátette: a tárca szándékai szerint a kormányrendelet soron következő módosítása megoldja a problémát, hiszen Magyarországnak nem érdeke, hogy az itt értékes munkát folytató külföldiek elhagyják az országot.

A Magyar Hírlap múlt héten pénteken írt arról, hogy kiutasították Magyarországról a hat éve törvényesen Magyarországon tartózkodó Csögyal Tenzint, a tibeti emigráns parlament volt képviselőjét. Mint írták, a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán tanító tibeti szerzetesnek annak ellenére el kell hagynia Magyarország területét szeptember 8-ig, hogy a napokban kapta kézhez 2010-ig érvényes munkavállalási engedélyét.

A cikkben szerepelt, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal határozata egy 2007. decemberi kormányrendeletre hivatkozik, amely tartalmazza, hogy Budapest mely külföldi okmányokat ismeri el a Magyarországra beutazni kívánó, harmadik országból érkezők tekintetében.

A rendelet második mellékletében tételesen felsorolt okmányok között nem szerepel az indiai kormányzat által az ott élő tibeti emigránsok számára kiállított "személyazonossági igazolás". Mivel Tibet jelenleg Kína része, a menekült és emigrációban élő tibetiek hontalanok, így ezzel az indiai dokumentummal igazolhatják magukat, és utazhatnak világszerte.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb