Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A kínaiak azt mondják; a Dalai Láma Indiában van - retró visszatekintés/HUN

2019. április 3./szerda/theguerdan.com/TibetPress

forrás

1959 április 3.
Diplomáciai források szerint az indiai kormány menedéket nyújt a tibeti vezetőnek.


A Dalai Láma, középen sötét ruházatban az őt a Himaláján át tartó útján védő menekültcsapat tagjaként 1959 márciusában
 Fotó: BG/ASSOCIATED PRESS

New Delhi, április 2.
A Dalai Láma biztonságban indiai földre ért, kijátszva az őt elfogni készülő több tízezer kínai katonát és ejtőernyőst, adták hírül ma diplomáciai források. A hírek szerint a tibeti vezetőnek az indiai kormány menedéket biztosít. 


A Dalai Láma menekülése elszánt segítőkkel és tibeti hazafiakkal a legnagyobb titokban történt


Az első hírek maguktól a kínai kommunistáktól érkeztek. A New China News Agency azt jelentette, hogy kedden Indiába érkezett és az indiai határőrizeti szervek Tawangból, Assam északkeleti határállomásáról fogadták őt. Tawang 18 mérföldre található a tibeti határtól és majdnem pontosan délre Lhászától.

Nehru indiai miniszterelnök mára egy rendkívüli szigorúan titkos találkozót hívott össze Kongresszus pártjának központi testületével.  A Tibettel kapcsolatos kényes kérdést kívánják megtárgyalni – és a politikai megfigyelők szerint ez a Dalai Lámát érinti. A párt tisztviselői ugyanakkor annyit árultak el, hogy a résztvevők szigorú titoktartást fogadtak.

New Delhi hivatalos szóvivője ma sem cáfolni sem megerősíteni nem kívánta a kínai értesülést. A külügyminisztérium egy magas rangú tisztviselője annyit mondott: „nem mondhatok sem igent, sem nemet. A megerősítésre várunk.” Ugyanakkor annyit elárult, hogy sem indiai, sem külföldi tudósítóknak nem adnak ki látogatási engedélyt az Északkeleti Határügynökséghez és az assami kormány kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, „nincs információjuk” a jelentett határátlépésről.
 
Állandó kapcsolatban
A diplomáciai források jelentése szerint a Dalai Láma indiai területre lépésének híre tegnap késő este vagy a mai nap reggelén vált ismertté az indiai kormány számára. Delhi állandó kommunikációs kapcsolatban állt Pekinggel az utóbbi napokban. A jelentések szerint a kapcsolat enyhe tónusú. Nehru azt szeretné világossá tenni a kínaiak számára, hogy míg India úgy érzi, kötelessége legalább ideiglenes menedéket kell nyújtani a Dalai Lámának, ezt Kínának nem szabad semmiképp barátságtalan gesztusnak tekintenie.

A Dalai Láma öccse, Gyalo Thondup, aki egy tibeti delegációval érkezett ide, tegnap reggel hirtelen légi úton elhagyta Delhit Kalkutta felé. Egyesek szerint úton van az Északkeleti Határügynökség felé, hogy a Dalai Lámával találkozzon.


A Dalai Lama érzelmes újratalálkozása a katonával, aki Tibetből való menekülését segítette

1959. március 31.
 A kínai hírügynökség jelentése a Peking Rádióban
 “Megtudtuk, hogy a Dalai Láma a lázadó elemek hatására Indiába érkezett. Amerikai és brit újságírók próbálnak interjút készíteni vele. A Dalai Láma és mások március 31-én érkeztek Indiába. Az indiai határőrizeti szervek Tavangot elhagyva fogadták őt. A United Press International tudósítója útban van az indiai határra, hogy minél hamarabb találkozzon a Dalai Lámával. A Reuters újságírója is oda tart.” A British United Press az utolsó bekezdést nem erősítette meg.

A 23 éves vezető március 17-én hagyta el Lhászát, hét nappal azután, hogy a tibeti ellenállás kitört és két nappal azt követően, hogy a fővárosban található kínai helyőrséget megtámadták. A kínaiak azt állítják, a lázadók nyilvánvalóan elrabolták őt.

Kínai nehézfegyvereket vetettek be a lázadók ellen a tegnap óta kiújult harcokban Tibetben, Kalimpongba érkezett más híradások szerint. A célpont a Lhászától 25 mérföldre fekvő Khamba törzs telepesei voltak. Ezt követte egy híradás arról, hogy Kína több ezernyi katonát szállít légi úton Tibetbe, hogy megbírkózzon a további bajokkal.

A hírek szerint a lázadók egy 30 ezer négyzetmérföldnyi területet tartanak ellenőrzésük alatt, Natarce-től északra 400 mérföldre, Lhászától 65 mérföldre délre, Lho Dzongig, a Brahmaputra folyótól délre. A Kalimpongi jelentések szerint a kínaiak a tibetieket deportálják Lhászából naponta legalább száz teherautóval, feltehetően kényszermunkára Nyugat-Tibetbe.


A Manchester Gurardian hosszabb cikket írt a Dalai Láma menekülséséről 1959 április 4-én

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb