Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A kínaiak 92 százaléka látogat közösségi oldalakat

2009. augusztus 7./péntek/SG.hu/TibetPress

A kínai állampolgárok számára a cenzúra már annyira természetessé vált, mint másnak a ivás vagy az evés. A Netpop Research amerikai piackutató intézet legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy a kínai kormány által alkalmazott tartalomszűrők és cenzúrapolitika ellenére az internetezés él és virul. Ezt bizonyítja, hogy még soha nem látogatták ennyien a közösségi portálokat, mint napjainkban. A felmérések szerint a kínai felhasználók 92 százaléka keresi fel rendszeresen a Facebookot, a Twittert vagy éppen a MySpace-t. Mindez azt jelenti, hogy az internetezők nagyon komoly lehetőséget látnak a világhálóban, mint a jövő formálásában meghatározó szerepet játszó eszközben. A második helyen, 76 százalékos értékével az Egyesült Államok található.

A kínai gazdasági fejlődés dinamizmusát figyelembe véve talán nem is olyan meglepő eredmény persze nem változtat azon a tényen, hogy az ázsiai államban még mindig rendkívül komolyan üldözik például a bloggereket. "Kína szerepel mind a sajtószabadság ellenségei, mind pedig az internet ellenségei nevű listánkon. Jelenleg 50 letartóztatott bloggerrel továbbra is ez az ország a világ legnagyobb internetdisszidens-börtöne. Ugyan az őrizetben tartott bloggerek száma az utóbbi időben némileg csökkent, de semmi sem utal arra, hogy a helyzet a közeljövőben javulhat" - jelentette ki Anja Viohl, a Riporterek Határok Nélkül (ROG) nemzetközi szervezet német részlegének szóvivője. A ROG-hoz rendszeresen érkeznek bejelentések a bezárt oldalakról.

"A hagyományos médiákhoz hasonlóan Kínában ezen a területen is vannak a mai napig tabunak számító témák. Ezek közé tartoznak a kommunista párt egyeduralmának megkérdőjelezése, Tibet kérdése, a tajvani konfliktus, a demokratikus csoportok tiltakozóakciói, a Tiananmen téri tüntetésre való megemlékezések vagy éppen az állami alkalmazottak hivatali visszaéléseivel és korrupciójával kapcsolatos tudósítások" - tette hozzá a szakember. Annak ellenére, hogy a kínai kormány igyekszik minden őt érő kritikát csírájában elfojtani, valamint teljes oldalakat blokkolni, a helyi internetes közösség nagyon aktív.

Viohl hangsúlyozta, hogy a legtöbb blog és fórum nem foglalkozik szociális vagy politikai témákkal, hanem csak a mindennapi élet kérdéseivel. A rendszert bírálók azonban megtalálják a módját annak, hogy bírálhassák és kijátszhassák a cenzúrát. Gyakran alkalmaznak például szinonima- vagy többjelentésű szavakat, valamint a tartalomszűrők félrevezetésére képes új szoftvereket.
Berta Sándor

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb