Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Kínai Népköztársaság a megalapozatlan olimpiai terrorfenyegetésre hivatkozva ölet meg embereket

2008. július 11./TSG-Kanada/TibetPress

Az Ujgur Amerikai Szövetség (Uyghur American Association) tiltakozását fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a kínai hatóságok a közelmúltban a terrorfenyegetésre való hivatkozással próbálja igazolni az ujgurok üldözését és meggyilkolását Kelet-Türkisztánban (más néven Xinjiang Autonóm Régió). Az Olimpia előtt nem egészen egy hónappal a Kínai Népköztársaság hatóságai egyre szítják a már eleve súlyos terrorfenyegetéseket, s ennek leple alatt példátlan módon csapnak le az ujgurokra. A „terror elleni harc”-ra és az ujgurok muszlim hitére hivatkozva nyomják el a békés ujgurokat, miközben megpróbálnak nemzetközi szimpátiára szert tenni az ügyüknek. Miközben a pekingi rezsim modern országnak szeretné magát feltüntetni az Olimpiai Játékok idején, égbekiáltó törvénysértésekkel kezeli a terrorizmus feltételezett vádjával gyanúsított ujgurokat, ami semmiképpen nem egyeztethető össze egy fejlődő, globális országgal.

„Az ENSZ Emberjogi biztosát, a kínzásokkkal, a vallásszabadsággal és a terrorizmus elleni harccal kapcsolatos különleges ENSZ referenseket kérjük, hogy küldjenek egy delegációt, amely kivizsgálná a Kínai Népköztársaság terrorfenyegetést illető vádjait, valamint az Urucsiban nemrég meggyilkolt öt ujgur ügyét” - jelentete ki az ujgur demokrata vezető, az Ujgur Amerikai Szövetség elnöke, Rebiya Kadeer. A Kínai Népköztársaság által véghezvitt és dokumentált üldözés, amellyel a terrorizmus, szélsőségesség és szeparatizmus vádjával az ujgurokat sújtja, valamint a különféle terrorizmussal kapcsolatos vélt fenyegetések a nemzetközi közösség alapos vizsgálatát teszik indokolttá.

Az Olimpia biztonágával kapcsolatos, július 10-i konferencián a kínai hatóságok arról számoltak be, hogy 2008 első felében öt feltételezett terrorista csoportra sújtottak le, és 82 feltételezett terroristát tartóztattak le, akik a pekingi Olimpia szabotálására készültek. Összesen ennyi feltételezett terroristát tartóztattak le az idén, az új jelentés azonban semmiféle bizonyítékkal nem szolgál, és Peking azon állítását sem támasztja alá, hogy Kelet-Türkisztánban terrorveszélytől kellene tartani. Az év első felében a kínai kormány számos, az olimpiát érintő terrorfenyegetéssel állt elő, anélkül, hogy ezeket bármilyen módon bizonyította volna. Az egyik ilyen vád szerint egy fiatal ujgur nő március 7-én fel akart robbantani egy Pekingbe tartó repülőgépet, 45 embert pedig azzal a váddal tartóztattak le áprilisban, hogy olimpiai atlétákat akartak elrabolni, és öngyilkos bombamerényletekkel akarták szabotálni az olimpiát.

Egy razzia során öt ujgurt lőttek agyon Urumcsiban, kettőt pedig Kasgarban végeztek ki

Július 9-én öt ifjú ujgurt lőtt le a rendőrség figyelmeztetés nélkül egy razzia során, amelyet a „szent háború kiképzőcsoport” elnevezésű feltételezett terrorszervezet kapcsán tartottak. Ugyanazon a napon csoportos ítéletek születtek Kasgarban, ahol két ujgurt kivégeztek és 15 másik 10 évtől életfogytiglanig terjedő börtönbüntetést kapott terrorizmus vádja miatt. A Radio Free Asia jelentése szerint tavaly januárban Kasgarban 17 ujgurt vádoltak meg azzal, hogy a Pamir-hegység egyik terrorista táborának tagjai- a hatóságok azonban semmiféle bizonyítékkal nem tudtak szolgálni a terrorista táborról és az ujgurok részvételéről.

„Az ujgurok lelövésére Urumcsiban nem lehet mentséget találni” - mondta Kadeer. „Miközben a kínai kormány a terrorizmusra hivatkozva üldözi az ujgurokat, ez a nép, férfiak, asszonyok és gyermekek Kelet-Türkisztánban brutális elnyomás alatt élnek. Állandóan rettegniük kell attól, hogy az állami erőszak áldozatául eshetnek.”

A július 10-i konferencia kínai résztvevői azt állították, hogy a rendőrök Urumcsiban a terrorizmus, a szeparatizmus és a szélsőségesség „három gonosz erejének” 66 „bandatagját” tartóztatta le, és január óta a „szent háború” 41 kiképzőőtáborát semmisítette meg.

A „három gonosz erő” címkével gyakran illetik az ujgurokat, akik kritikus véleményüknek és elégedetlenségüknek adtak hangot a kormány politikáját illetően. A kínai kormány már a szeptember 11-i eseményeket megelőzően is egész Közép-Ázsiában élen járt abban, hogy a politikai ellenállást és a „kontrollálatlan” iszlám politikát a „három gonosz erőként” emlegette. A Kelet-Türkisztáni ujgurok a kínaiak által vezérelt területi stratégiák fő célpontjai, amelyekkel az ujgur politikai szerveződés leghalványabb jeleit is el akarják nyomni.

Vallásüldözés és kínzások

Az Ujgur Amerikai Szövetség aggodalmát fejezi ki annak lehetősége miatt, hogy a vallási imádat székhelyei is áldozatul eshettek a vallási szélsőségesség elleni harc leple alatt végrehajtott akcióknak. Noha semmi bizonyíték arra, hogy a júliusi konferencián taglalt 41 „szent háborús” kiképzőbázison bármiféle vallási gyakorlat folyt volna, egyes meg nem erősített jelentések szerint Kelet-Türkisztánban eddig legalább egy mecsetet romboltak le politikai okokra hivatkozva. A Szövetség emellett rendkívül aggódik annak lehetősége miatt, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyeket kínzásnak vethetik alá, jól tudván, hogy a kormány által letartóztatott ujgurok gyakran fizikai bántalmazástól és rossz bánásmódtól szenvednek. A kelet-türkisztáni ujgurok, akik már voltak fogságban, gyakran kínzásokról és kicsikart vallomásokról tesznek említést. A Kínai Népköztársaság jogrendszerének eme módszereit már az ENSZ kínzásokkal kapcsolatos különleges referense is elítélte, aki egy kínai látogatása után, amely során kelet-türkisztáni börtönöket is felkeresett, kijelentette, hogy a kínzásokat továbbra is széles körben alkalmazzák.

A Kínai Népköztársaság az Olimpiát megelőző nagymértékű biztonsági „tisztogatást” végez. A biztonsági központok Pekingben vannak, 100 ezer antiterrorista rendőrt mozgósítottak, és a feltételezett „bajkeverőket” kiutasították a kínai fővárosból. Az elmúlt években, de különösen az elmúlt hónapokban a „terrorizmussal” igazolják minden tettüket. Peking egy új, szisztematikus és tartós „hadjáratot” indított a másként gondolkodó ujgurok ellen Kelet-Türkisztánban. Az emberjogi csoportok felhívták a figyelmet arra, hogy a pekingi rezsim a 2008-as Olimpia előestéjén azért hangsúlyozza ennyire az ujgur terrorveszélyt, hogy elterelje a figyelmet Kelet-Türkisztán elnyomásáról, és a világ szemében eltúlzott fényben tüntesse fel az ujgur terror veszélyeit. Az amerikai külügyminisztérium is felhívta a figyelmet a Kínai Népköztársaság folyamatos és komoly jogsértéseire, amelyek a kelet-türkisztáni ujgurokat sújtják. A jogrendszert arra használják, hogy elnyomják a kormányt bíráló ujgurokat és az ujgur vallást, ami a Sunni iszlám szelídebb változata és egyben etnikai azonosságuk szerves része. A kínai kormány támogatja a nagyszámú Han kínai lakosság betelepítését Kelet-Türkisztánba, s emellett a fiatal ujgur nőket Kelet-Kína városaiba költözteti, hogy az ottani gyárakban dolgozzanak. Az ujgur nyelviskolákat a „kéttannyelvű oktatás” programjának leple alatt sorra megszüntetik.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb