Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A kínai külügyminiszter szerint

2008. június 9./hétfő/Ljubljana/(MTI/AFP/APA/Új Kína)/TibetPress

A kínai külügyminiszter szerint "szép jövő" várhat Kína és Tajvan kapcsolataira, de még további erőfeszítéseket kell tenniük a feleknek ennek érdekében.

Jang Csie-cse (Yang Jiechi) hétfőn, Ljubljanában beszélt erről újságíróknak európai illetékesekkel tartott találkozója után. Az Európai Unió részéről Dimitrij Rupel, az EU soros elnökségét betöltő Szlovénia külügyminisztere, Javier Solana, a 27 államot tömörítő integrációs szervezet kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Benita Ferrero-Waldner, az EU külügyi biztosa vett részt a megbeszélésen.  A találkozó előkészítése volt a december elsején Franciaországban tartandó EU-Kína csúcsértekezletnek.

"Kedvező változások történtek az utóbbi időkben Tajvanon, illetve Peking és Tajpej viszonyában" - mondta a kínai diplomácia vezetője arra utalva, hogy több mint egy évtizedes feszült viszony után Kína és Tajvan felújítja szerdán a kilencvenes évek elején elkezdett párbeszédét.

Jang felszólította az Európai Uniót, hogy tartsa magát továbbra is az "egy Kína" elvéhez, amely szerint egyetlen Kína létezik, s Tajvan szigete része annak. Kérte az EU-t: tegyen meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy "békés irányba haladjanak a dolgok" Kína és Tajvan viszonyában.

A kínai miniszter elutasította azt a nyugati médiában gyakran ismételt szemrehányást, hogy a tibeti lázongások után, áprilisban megkezdett párbeszéd Peking és a Dalai Láma képviselői között csak elterelő manőver a kínai kommunista hatóságok részéről.  A kínai kormánynak őszinte a megegyezési szándéka - mondta újságíróknak a ljubljanai találkozó után. A Dalai Lámának azonban fel kell hagynia "szakadár tevékenységével, erőszakra bujtogató magatartásával és a pekingi olimpiai játékok aláaknázásával", ha kedvező légkört akar teremteni a további párbeszédhez - tette hozzá.

Ferrero-Waldner üdvözölte a tibeti emigránskormány és Peking képviselői közötti párbeszédet és Kína építő hozzáállását az új tajvani kormányhoz. Rupel felszólította a kínai vezetőket: tegyenek gesztusokat emberi jogi területen a pekingi nyári olimpiai játékok előtt, engedjék szabadon az 1989-es Tienanmen téri tüntetések még mindig börtönben tartott mintegy 100 szervezőjét.

Szó volt a ljubljanai EU-kínai tárgyaláson az európai integrációs szervezet és Kína készülő új, kibővített partnerségi és együttműködési egyezményéről, amelyet  a decemberi EU-Kína csúcstalálkozóig kell végleges formába önteni. Megvitatták a felek a mianmari helyzetet, Észak-Korea atomfegyverprogramjának ügyét és a klímaváltozás problémáját is. Mindkét fél "nyíltnak, barátságosnak és gyümölcsözőnek" nevezte a tárgyalást.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb