Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A kínai kormány illetékesei tárgyalásokat kezdenek a Dalai Láma képviselőivel

2008. április 25./péntek/Peking/Újdelhi/(MTI/AFP/Reuters)/TibetPress

A kínai kormány illetékesei tárgyalásokat kezdenek a Dalai Láma képviselőivel - jelentették be pénteken Pekingben.

Az Új Kína hírügynökség közlése szerint az ázsiai ország központi kormányzata ezzel a tibeti szellemi vezető többszöri kérésének tesz eleget. A közeli napokban a központi kormányzat illetékes osztályai kapcsolatba lépnek és konzultációt kezdenek a Dalai Láma személyes megbízottjával. Pekingben remélik, a párbeszéd révén a Dalai Láma hitelt érdemlő lépéseket tesz afelé, hogy felhagyjon a Kína megosztására és az erőszakos cselekmények szítására irányuló törekvésével, valamint a pekingi nyári olimpiai játékok szabotálását célzó tevékenységével - mondta el a hivatalos hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó pekingi hivatalos személyiség.

A Tibetben március elején kezdődött tüntetések, majd zavargások kirobbanásáért Peking kezdettől fogva a száműzetésben élő Dalai Lámát tette felelőssé. A buddhista vallási vezető, aki nem egyszer hangot adott annak, hogy az olimpia bojkottja ellen van, határozottan cáfolta ezeket a vádaskodásokat.

A bejelentést a Nobel-békedíjas Dalai Láma egyik szóvivője kedvező jelnek értékelte, mert mint fogalmazott, a tibeti probléma megoldásához a tárgyalások útja vezethet. Tenzin Taklha azonban azt is hozzáfűzte, hogy hivatalosan egyelőre még nem kaptak értesítést Pekingtől.

A kínai kormány azt követően jelezte tárgyalási hajlandóságát, hogy Benita Ferrero-Waldner, az Európai Unió külügyi biztosa csütörtökön kérte a kínai kormányt: "a tibeti helyzet javítása" érdekében kezdjen "konstruktív és lényegre törő" tárgyalásokat a Dalai Lámával.

Pénteken Pekingben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfővel tárgyalt. Az azt követő közös sajtótájékoztatón Ven reményét fejezte ki, hogy hamarosan kedvező fejlemények következnek be Tibettel kapcsolatban. Barroso pedig a bejelentés után "nagy örömének" adott hangot, amiért Kína a tárgyalások mellett döntött, utalva arra, hogy az EU mindig is a párbeszédet szorgalmazta.

A kínai kormány képviselői és a Dalai Láma küldöttei 2002 és 2006 között több alkalommal is folytattak egymással megbeszélést, de konkrét eredmények nélkül.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb