Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A kínai-japán együttműködés elmélyítésére Tokióba érkezett a kínai elnök

2008. május 6./kedd/Tokió/(MTI/AFP/Reuters)/TibetPress

A Kína és Japán közötti együttműködés elmélyítésének szándékával kedden Tokióba érkezett Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő, akinek személyében tíz év óta először jár kínai elnök a szigetországban hivatalos állami látogatáson.

"Remélem, hogy a mostani látogatás révén megerősíthetjük barátságunkat és a kölcsönös bizalmat, elmélyíthetjük együttműködésünket, és új fejezetet nyithatunk a két ország közötti kölcsönösen előnyös kapcsolatok érdekében" - jelentette ki Hu, miután repülőgépe leszállt a japán főváros közelében fekvő Haneda légikikötőben.

"A kínai kormány és a nép nevében megragadom az alkalmat, hogy kifejezzem mély hálánkat és elismerésünket a japán népnek" - tette hozzá. Hu elnököt a repülőtéren Komura Maszahiko japán külügyminiszter fogadta, és több mint 200 kínai diplomata, üzletember, diák éljenezte a két ország zászlait lengetve.

Hu a második kínai elnök, aki Japánba látogat azóta, hogy a két ország diplomácia kapcsolatokat létesített 1972-ben. Kivételesen hosszú, szombatig tartó útját szigorú biztonsági intézkedések kísérik a szigetországban, a látogatás zavartalanságát több mint 6600 rendőr biztosítja. A látogatásnak japán részről tulajdonított fontosságot jelzi, hogy a kínai elnök háromszor is találkozik a nyilvánosság előtt nagyon ritkán megjelenő Akihito császárral.

Hu kedd este egy tokiói étteremben rendezett, kötetlen vacsora keretében már találkozik Fukuda Jaszuo miniszterelnökkel, de hivatalos tárgyalásai csak szerdán kezdődnek meg.

Csiang Cö-min (Jiang Zemin) kínai elnök 1998-as látogatásával ellentétben a megbeszéléseken ezúttal nem érintik a Kína japán megszállásával kapcsolatos, fájdalmas történelmi kérdéseket. Számos más vitatéma azonban terítékre kerül, köztük a kelet-kínai-tengeri gázlelőhelyek kiaknázása és a kínai termékek egészségbiztonsága, főként azután, hogy nemrégiben növényvédőszert tartalmazó kínai húsos derelyétől több százan betegedtek meg a felkelő nap országában.

Tibet ügyében Tokió határozottan hangsúlyozza az emberi szabadságjogok szavatolásának szükségességét, de a japán külügyminiszter várhatóan ezúttal csak visszafogottan érinti a Peking számára különösen kényes témát, és biztosítani fogja Hu elnököt, hogy jelen lesz a pekingi olimpiai játékok augusztus 8-i ünnepélyes megnyitóján. Hu és Fukuda az előzetes információk szerint több kínai-japán együttműködési megállapodást is aláír, egyebek közt az éghajlatváltozás terén.

A kínai elnök tokiói látogatása valóságos "mosolyoffenzívával" párosul: a programban szerepel pingpongmérkőzés, beszélgetés egyetemistákkal, történelmi helyek felkeresése és talán annak bejelentése is, hogy Kína pótolni fogja a tokiói állatkert napokban elpusztult utolsó óriáspandáját. Ling Ling, a 22 éves hím óriáspanda 1992-ben került a pekingi állatkertből Tokióba. A "pandadiplomácia" nem új a kínai gyakorlatban és a kínai-japán kapcsolatokban sem: 1972-ben például Peking egy pandapárt ajándékozott Tokiónak a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele alkalmából.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb