Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A kínai hatóságok 4000 őrizetbe vételt ismernek el,

2008. április 14. /ICT/TibetPress

Az ICT jelentése, 2008. április 14.

A hatóságok 4000 őrizetbe vételt ismernek el: ezrek „tűnnek el" a Lhászában zajló leszámolásban. Elégedetlenség a Drepung kolostorban az újabb hazafias átnevelési kampány nyomán.

Mindennapos, hogy a lakosok otthonaiban razziákra kerül sor, és embereknek veszik nyoma a Lhászában zajló leszámolás során. A Drepung kolostor szerzeteseinek az ad okot a félelemre, hogy csapaterősítést vezényeltek a kolostorhoz az elmúlt napokban tapasztalható elégedetlenség miatt. A kolostorban történtek részletei nem tisztázottak, de az ismert, hogy az elégedetlenséget az szülte, hogy hazafias átnevelési munkacsoport érkezett a kolostorba a múlt héten. Komoly aggodalomra ad okot, hogy a lhászai kolostorokban humanitárius válság fenyeget, tekintettel a szűkös élelmiszer és ivóvíz készletekre, miközben a szerzeteseknek tilos elhagyniuk a kolostor területét.

Március 10.-e óta, amikor a tüntetések elkezdődtek Lhászában, egy vagy több alkalommal került sor tiltakozó akciókra legalább 52 településen Kína tibetiek lakta részén, valamint Csengtuban (Szecsuán tartomány fővárosa), Lanzhouban (Gansu tartomány fővárosa) és Pekingben áll a Kínával foglalkozó Kongresszusi Végrehajtó Bizottság jelentésében (www.cecc.gov).

A kínai állami média elismerte, hogy közel 4000 „garázdálkodó" adta fel magát, illetve került sor az őrizetbe vételére Lhászában és Gannan (Kanhlo) Tibeti Autonóm Prefektúrában, Gansu tartományban (Hszinhua, április 9.). Ez a beismerés 2000-rel növeli a Lhásza és Gannan területén önmagukat feladók, illetve őrizetbe vettek korábban hivatalosan elismert összlétszámát. A hatóságok elengedték több, mint felét a közel 4000 személynek; formálisan több, mint 400 embert tartóztattak le, nem ismert, hogy milyen bűncselekményekkel vádolják őket (www.cecc.gov).

Az emberek eltűnését és megfélemlítését „második kulturális forradalomnak" titulálják Lhászában.

Lhászában az emberek ruhástól alszanak „számolva azzal, hogy kopogtatnak az ajtón az éjszaka közepén" – mondja az egyik hírforrás. Majdnem minden tibeti háztartásból eltűnt valaki a március 14-ét követően – mondja egy megbízható tibeti hírforrás, míg egy másik „második kulturális forradalomként" jellemezte a helyzetet. A lhászai lakógyűléseken figyelmeztetik a lakosságot, hogy mondják azt, minden rendben van, ha Tibeten kívülről hívják őket.

Vannak, akiket élelmiszervásárlás közben vettek őrizetbe, vannak, akiket mindössze azért, mert Lhásza tibetiek lakta részén laknak vagy ott tartózkodtak. Egy tibeti író arról tudósított, hogy egy alkalommal több, mint 800 embert zártak be egy raktárépületbe a lhászai pályaudvaron, ahol többeket közülük súlyosan bántalmaztak, és nem kaptak enni. Az egyik beszámoló szerint voltak, akiket azért vettek őrizetbe, mert a száműzetésben élő rokonaikkal beszéltek telefonon. Megbízható jelentések beszámolnak arról is, hogy tibetieket Lhászából Szecsuán tartományban található büntetőintézetekbe szállítottak.

Egy fiatal szerzetest, akit Lhászában vettek őrizetbe, mert nem volt nála a személyi igazolványa, egy helyi fogdába vitték, ahol több napon át, nap mint nap súlyosan bántalmazták. A beszámoló szerint: „Négy férfi verte minden alkalommal, ugyanabban az időpontban. A kínzás során nem tudta, hogy éjszaka van-e vagy nappal. Az egyik karját felemelték, a nyakánál hátra hajlították, és a háta mögött összekötötték a két csuklóját. A börtönben az élelem személyenként egy kisméretű zsömléből és körülbelül hét deciliter vízből állt, ez utóbbin 4-5 ember osztozott. A fogvatartottak ott mentek WC-re, ahol aludtak, és nem viselhettek cipőt."

A hírforrás elmondta, hogy a múlt héten átszállították a Szecsuánban lévő Mianyang börtönbe, majd szabadon engedték, attól tartva, hogy meghal, ha orvosi felügyelet nélkül marad. Jelenleg alig tud járni és beszélni, és nehezen lélegzik. Ugyanő beszámolt arról is, hogy sok lhászai tibetivel volt együtt a börtönben.

Lhászában korlátozták az emberek mozgását, ezért sok családnak nehézséget jelent az élelem beszerzése. A kolostorokban különösen kritikussá vált a helyzet. A város nagy kolostorainak – Drepung, Sera és Ganden – élelmiszerkészletei megcsappantak, mivel azokat körbezárták, és elszigetelték a külvilágtól azóta, hogy március 10-én a Drepung szerzetesei elindították a tiltakozáshullámot. A száműzetésben működő tibeti kormány kabinetje, a Kashag, sürgős felhívást intézett a nemzetközi közösséghez április 9-én, amelyben ez áll: „A lakosság mozgásának nagyon szigorú korlátozása következtében a tibetiek, különösen a kolostorokban, képtelenek élelmiszerhez jutni. Ezért abban is segítséget kérünk, hogy azok, akiket a kolostorokban a külvilágtól elzártan tartanak, ahol fogytán az élelem, ami komoly szenvedést okoz, és halálhoz is vezethet az éhezés következtében, időben élelemhez juthassanak és kielégíthessék egyéb szükségleteiket." Az egyik beszámoló szerint a Sera kolostor szerzeteseinek az sem engedélyezett, hogy vizet hozzanak a kolostor kapuján kívülről.

A Drepung kolostorban a hazafias átnevelési munkacsoport megérkezése után a leszámolás fokozódott. Bár a részletei annak, hogy mi történt a Drepung kolostorban az utóbbi napokban még tisztázatlanok, beszámolók szerint április 10-én és 11-én számos katonai jármű haladt a kolostor irányába, a Drepungba vezető utat ismét lezárták. A TCHRD jelentése szerint több szerzetest letartóztattak azt követően, hogy elégedetlenség tört ki a szerzetesek körében a hazafias átnevelési munkacsoport megérkezése miatt (TCHRD, 2008. április 14.). A kínai állami média arról számolt be a múlt héten, hogy a munkacsoport azért érkezett Drepungba, hogy „visszaállítsa a vallásos rendet azután, hogy erőszak dúlta fel a várost a múlt hónapban, amelyben lámák is részt vettek" (Hszinhua, április 11.). A jelentés szerint a munkacsoport feladatát „simán" végezte. Továbbá, hogy „Hasonló munkacsoportok indultak más kolostorokba is, hogy segítsenek a társadalmi stabilitás, a szocialista jogintézmények, a lakosság alapvető érdekeinek és a buddhista tevékenységek szokásos rendjének fenntartásában."

Az elkeseredettség fokozódott a tibeti kolostorokban, amelyeket már megfélemlítő katonai jelenléttel zártak el a külvilágtól, a hazafias átnevelési munkacsoportok érkezését követően. Bizonyíték van arra, hogy bizonyos területeken ez újabb tiltakozási hullámot indíthat el, illetve nézeteltéréseket válthat ki, válaszul az ideológiai kampány keményvonalas alkalmazására, amelynek általában része a Dalai Láma megtagadása. A Tibeti Autonóm Régió pártfőtitkára, Zhang Qingli különösen ismert a Dalai Lámával szembeni éles retorikájáról, és arról, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy a hazafias átnevelési kampányt a lakosság minél szélesebb körére kiterjesszék, beleértve a szerzeteseket és a szerzetesnőket is.

Egy másik forrás szerint a Drepung beli hétvégi elégedetlenség azzal is összefüggésben állhatott, hogy a fegyveres alakulatok megakadályozták a szerzeteseket abban, hogy élelmet szerezzenek. Ugyanez a hírforrás elmondta: „A történtek híre egész Lhászában elterjedt, így most minden tibetinek fáj a szíve."

Újabb politikai oktatási kampány kezdődött Meldrogungkar járásban (kínaiul: Mozhu Gongka) Lhásza körzetében március 19-e körül. Amikor a szerzetesek és a szerzetesnők elutasították, hogy részt vegyenek a Dalai Láma megtagadásában, a jelentés szerint, a hatóságok válaszképpen több teherautónyi katonát küldtek a helyszínre, hogy a szerzetesek és a szerzetesnők ne hagyhassák el a kolostoraikat. E jelentés szerint jelenleg az összes kolostor el van zárva a külvilágtól a Meldrogungkar-völgyben. Egy politikai gyűlésen a tibetieket figyelmeztették, hogy akinek külföldön élnek rokonai, az bátorítsa őket arra, hogy térjenek vissza. Ugyanez a forrás beszámol arról, hogy a vidéki gyűléseken: „Amikor a falusiakat arra szólítják fel, hogy tagadják meg a Dalai Lámát, akkor csak ülnek némán, lehajtott fejjel."

Az ICT sürgős nemzetközi segítséget kér az alábbiak biztosításában:

Független emberi jogi megfigyelők kereshessék fel a Lhászában és a környékén található vallási intézményeket – Sera, Drepung, Ganden, Jokhang, Ramoche, Chubsang – hogy felmérjék a szerzetesek és a szerzetesnők jólétét;

Nemzetközi orvos csoportok kereshessék fel az egészségügyi intézményeket Lhászában és a környékén, hogy értékeljék a tüntetésekben megsérült személyek ellátását;

A kínai hatóságok készítsenek egy összesítést, amely tartalmazza valamennyi eltűnt és elhunyt személy nevét és lakhelyét, adjanak garanciákat arra vonatkozóan, hogy a letartóztatott személyekkel szemben a nemzetközi jogi normáknak megfelelően és a jogállamiság szellemében járnak el.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb