Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Kínában folyó cenzúra Tibet problémáinak a forrása - nyilatkozta a Dalai Láma

2010. február 24./Phayul/ITSN/TibetPress

2010. február 22.Dharamszala
Nyilatkozatában, amit a Reuters hírügynökségnek adott, a kaliforniai Beverly Hillsben, a Dalai Láma kifejtette,  a kínai népnek nincs lehetősége megismerni a tibetiek nézeteit a kínai kormányzat által az információk szabad áramlása elé emelt korlát miatt.

„Cenzúra...a probléma forrása” - mondta szombati interjújában a Dalai Láma. „A kínai emberek nem ismerhetik meg bajainkat” -  tette hozzá őszentsége.

A tibeti vezető szerint ez teremti meg a lehetőséget a kínai hatóságok számára az ő démonizálására is. „Úgy nézek ki mint egy démon? -viccelődött az 1989-es Nobel-békedíj elnyerője, közben két

ujjával ördögszarvakat mutatva saját fején.

A Dalai Láma Tibet Kínai Népköztársaságon belüli tényleges autonómiájáért száll síkra, azonban Peking rutinszerűen becsmérli, mint „veszélyes szeparatistát”.

Őszentsége szerint az Egyesült Államok és más országok azzal segíthetnék a szabad Tibet ügyét, ha tennének a nyitott társadalomért Kínában.

„Amint Kína nyitott társadalommá válik, - elérhetővé válik a szólás sajtó és információ szabadsága – az összes ilyen alaptalan félelem és kétség csökken” - mondta. „Ez az igazi megoldása a problémának.”

A Dalai Láma, aki pénteken érkezett Los Angelesbe, hogy a Whole Child Internationalt támogassa. A nonprofit szervezet célja az elárvult, vagy elhagyott gyerekek támogatása. Őszentsége emlékeztetett a nagy nyugati keresőcégek, mint például a Google szerepére az információk szabad áramlásának megkönnyítésében Kínában.  Megjegyezte, hogy ezek a cégek engedtek a kommunista kormányzat nyomásának és az országban korlátozták a felhasználók hozzáférését bizonyos tartalmakhoz. A Google a múlt hónapban bejelentette, kivonul Kínából, ha a kormányzat nem járul hozzá kínai nyelvű szolgáltatása cenzúrázásának megszüntetéséhez.

Egy másik interjújában, amely a Los Angeles Timesban jelent meg szombaton, a tibeti vezető elmondta, hogy ennek ellenére optimista, annak köszönhetően, amit ő a kínai értelmiségiek között a tibeti-ügy támogatásának növekedéseként értékel, a kínai kormányzat „hajthatatlan” álláspontja ellenére.  Az interjúban elmondta még, hogy a Kínával, a több autonómiáról általa kezdeményezett  tárgyalások során nem történt előrelépés. „Semmi előrelépés... a kínai hatalom hajthatatlan. Nem csak a tibetiekkel szemben, hanem... a saját népével szemben is” - válaszolta a Los Angeles Times  a Tibet-ügy friss eredményeire vonatkozó kérdésre.

A körülmények ellenére, továbbra is ragaszkodik a reményhez, hogy a patthelyzet feloldódhat. „Feltűnnek kínai értelmiségiek és írók, akik nyilvánosan üdvözlik a középutas megközelítésünket, és [akik] nagyon kritikusan szemlélik saját kormányuk tevékenységét” - mondta a Dalai Láma.

A Dalai Láma állítja, a kínai értelmiségiek erősebben szimpatizálnak ügyükkel az autonómiát követelő 2008-as tüntetések óta, amik a hatóságok gyors és erőszakos válaszreakcióját váltották ki.

Azóta mint mondta, sok kínaival találkozott, akik saját bevallásuk szerint a tüntetésekig nem tudtak arról, ami Tibetben folyik. Most, javaslatát a Kínán belül autonómiát élvező Tibetről „nagyon érthetőnek és logikusnak” tartják.

Azt is elmondta, hogy kínai írók 800 cikket írtak amelyek támogatóan nyilatkoztak a tibeti autonómiáról. Ebből háromszázat Kínában adtak közre. Ezek az adatok a lap szerint független forrásból nem erősíthetők meg.

Egy beverly hillsi hotel elnöki lakosztályában a Dalai Láma röviden kitért az Obamával folytatott csütörtöki találkozójára is.

Azért találkozott az elnökkel, mert „kötelességem volt beszámolni a kínai kormányzathoz fűződő kapcsolataink helyzetéről.”

Kína dühösen reagált az Obama-Dalai Láma találkozóra, azzal vádolva az Egyesült Államokat, „komolyan aláássa” a kétoldalú kapcsolatokat ha „szeparatista erőkkel” tárgyal.

Obama kihasználta a Dalai Lámával való találkozás kínálta alkalmat, hogy felszólítsa Kínát, a  Tibetben élő tibetiek identitásának és emberi jogainak tiszteletben tartására a régióban, amely 1950 óta áll kínai ellenőrzés alatt.

A Tibetben élő tibetiek a találkozót vakmerően tűzijátékkal és vallási ceremóniák megtartásával ünnepelték. Beszámolók szerint  Tibet Amdo tartományában, Rebkongban (kínaiul Tongren) és Ngabában is tibetiek nyíltan összegyűltek a kolostorok körül, tömjént égettek és imazászlókat lengettek a találkozót ünnepelve.

A Dalai Láma nem szívesen beszél a megbeszélés lehetséges hatásairól.

„Várnunk kell... nagyon nehéz előre megmondani.” Válaszolt a Reuters kérdésére.

Washingtonban a National Endowment for Democracy (NED Nemzeti Alapítvány a Demokráciáért) pénteken kitüntette a Dalai Lámát a demokrácia szolgálatáért medállal, az elismerve ezzel elkötelezettségét a demokrácia és az emberi méltóság elvei mellett.

A Dalai Láma los angelesi látogatásán beszédet mondott egy zártkörű vacsorán szombaton, vasárnap pedig a Gibson Amfiteátrumban hallgathatták meg nyilvános beszédét, amin a zenész-énekesnő Sheryl Crow is megjelent.
Phurbu Thinley

   

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb