Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Kanadai Tibet Bizottság (CTC) bírálta a Kontinentális Bányászati Projektet a tibeti bányászat miatt

2009 június 25./Montreal/

2009. június 23.
Sajtótájékoztató
A Kontinentális Bányászati Projekt rendes évi ülésén Vancouverben a Kanadai Tibet Bizottság (CTC) egy 2007-es jelentést adott ki, valószínűleg a Kontinentális Bányászati Projekt megbízásából, amely komoly veszélyekre hívja fel a figyelmet a társaság tibeti, shetongmoni bányájával kapcsolatban. A CTC hozzájutott a ,,Shetongmoni Rézbánya Fejlesztéséről Szóló Jelentés 2.'' egy másolatához, amelyet a TibetInfoNet veztő igazgatója készített, aki korábban a Kontinentális Bányászati Projektnél dolgozott, meg nem határozott tanácsadói munkakörben.

,,A jelentés szerint a Kontinentális Bányászati Projekt tervei között az szerepelt, hogy tibetieket alkalmaznak alantas munkára, környezeti programját úgy lehetne leírni, mint ami a reményen és az imádságon alapul, a társadalmi kapcsolatok programja pedig Kína elnyomó ,,politikai oktatási'' táborán alapul.'' mondta Mati Bernabei a CTC vancouveri részlegének helyettes elnöke. ,,A társadalmi kapcsolatok ebben a kontextusban a szabad, előzetes, tájékoztatáson alapuló egyetértést jelent egy virtuális puskacső előtt.''

 

A CTC szerint különös aggodalomra ad okot a jelentés 7. bekezdése, amelynek címe: ,,A közösségekkel való munka.'' A jelentés szerint, Kontinentális Bányászati Projekt helyi igazgatója azt állítja, hogy a helyiek korábbi tájékoztatása a ,,projekt lépéseiről, tervezetéről és helyi hatásairól'' ,,ijedelmet keltett volna, ezért szándékosan eltitkolták.''

A jelentés 7.2 pontjában az áll, hogy egy 2006-os incidens után a falu lakói egy hétig ,,politikai oktatásban'' részesültek. ,,Ez gyakran ad alkalmat Kínában az emberi jogok megsértésére, sőt, rendkívüli esetben fizikai erőszakra is.'' A jelentésben nem szerepel semmi az előfordult visszaélésekről, de a használt kifejezések erősen negatív fogalmakat idéznek fel mind a tibetiekben, mind a kínaiakban.

Mindennek tetejében jelentés felhívta a figyelmet egy brosúrára, amelyet a Kontinentális Bányászati Projekt abból a célból készített, hogy eloszlassa a helyi környezetvédelemmel kapcsolatos aggodalmakat, és amely olyan példákat tartalmaz, mint a ,,növényzettel újra benépesített bányatelepekről, például a Victoria közelében fekvő Butcharts Gardennél (sic)''.

,,A közösségi honlapon található mosolygó arcok és színes fényképek nem alapjai az átláthatóságnak és a felelősségre vonhatóságnak.'' mondja Bernabei. ,,A Kontinentális Bányászati Projektnek kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy független szakemberek és az emigráns tibeti kormány segítségével biztosítsák, hogy tevékenysége a színes ényképeken kívül a helyi tibeti érdekeknek megfelelően is működjön.

 

Ahogy a torontói Jantzi-kutatás is feljegyezte 2008-ban: ,,Noha a társaságok eddig nem szembesültek azzal, hogy kivonnák őket Tibetből az ottani tevékenységük miatt, ez a lehetőség továbbra is fennáll.''

 

A Kanadai Tibet Bizottság egy kanadai független nem-kormányzati szervezet, melynek tagjai Kanadában élő tibetiek és nem-tibetiek, akik aggódnak a Tibetben zajló emberi jogsértések és a demokratikus szabadságjogok hiánya.

videó: Tiltakozás VancouverbenHozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb