Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A jótett ereje a széllel szemben is eljut a világ végéig!

2008. július 30./Hírstart/TibetPress

Augusztus 1-je és 3. között Budapesten, a SYMA Sport és Rendezvénycsarnokban láthatjuk már második alkalommal az ezer darabból álló tibeti, indiai, kínai ereklye gyűjteményt.

Gyöngyök, áldás, boldogság

"Miként egy virághalomból is sok füzért és koszorút lehet fonni, a halandó ember is sokféle jót tehet életében." (Buddha)

Nagy elismerésben részesült a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség, ugyanis a Maitreya Project gazdája látva a 2 évvel ezelőtti igen magas színvonalú és hatékony szervezést (a két nap alatt több, mint 11.000 látogató volt) az idén újra Budapestre hozzta a közel 1000 db, tibeti, indiai és kínai ereklyéből álló kiállítást.
A tibeti, kínai, indiai ereklyék Buddha és számos jelentős buddhista nagymester hamvai között gyöngyökhöz hasonló gyönyörű kristályokra bukkantak, amelyeknek keletkezésére és időnkénti szaporodására nincs természettudományos magyarázat. A buddhista szemlélet szerint a gyöngyök a magas szintet elért mesterek spirituális értékeinek, együttérzésének és együttérzésének az "esszenciái". Az ilyen ereklyéket a világon mindenhol sztupák, templomok és kolostorok szentélyeiben őrzik. Ezért számít kivételes dolognak, hogy az ereklyék a nagy nyilvánosság elé kerülnek. A kiállítás 2001. óta utazik a Föld körül és eddig több száz nagyvárosban fordult meg, Washington-tól Moszkváig. A kiállítás célja, hogy lehetőséget biztosítson bárkinek, hogy megtapasztalhassa a szent ereklyék áldását, a belőlük áradó legmagasabb rendű finom szellemi energiát, boldogságot, békét, harmóniát és jólétet.

Szaporodó gyöngyök

2006 július 8-án a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség Meditáció Központjában Taron, a Dalai Láma Őszentsége születésnapjának ünneplése alkalmával a Kőrösi Csoma Sándor Békesztupában ünnepélyesen elhelyeztünk három szent ereklyét: egy Buddha hamvaiból származó parányi rubinpiros gyöngyöt, egy a 15. Karmapa hamvai között talált hófehér gyöngyöt, és az 5. Samarpa testének egy csontereklyéjét, így gazdagítva a kezdettől elhelyezett ereklyék sorát. A Buddhától származó piros ereklyének figyelemreméltó története van. 2005-ben Sante Sensei svéd buddhista tanító részt vett egy buddhista világkonferencián Bangkokban. Ott abban az áldásban részesült, hogy egy thai szerzetestől tizenkét apró gyöngyereklyét kapott, amelyek Buddhától származtak. Hazatérve Svédországba, elhelyezte őket az oltárán. Néhány hónappal később kinyitotta az ereklyetartót, és meglepetésére a tizenkét gyöngy helyett tizenkilencet talált! A szent ereklyékből újak születtek! Ez a jelenség jól ismert a tibeti hagyományban, mégis nagy meglepetéssel szolgált mindenkinek. A tizenkilenc gyöngy egyikét Sante Sensei felajánlotta a tari sztupánk számára.

Nincs természettudományos magyarázat

Sem a hamvak között talált ereklyegyöngyök létrejöttére, sem pedig csodás szaporodásukra nincs természettudományos magyarázat. Hogyan kerülnek bizonyos emberek hamvai közé e gyönyörű, fénylő, apró gyöngyök, melyek színekben pompáznak - az anyagelvű szemlélet számára megoldhatatlan rejtély. A buddhista magyarázat így hangzik: Az ereklyegyöngy (tibetiül: ringszel) a szellemi megvalósítás anyagi esszenciája. Létrejötte a személy magas szintű szellemi megvalósulásának köszönhető. A megvilágosultak végtelen együttérzéséből születik azért, hogy jelenlétük haláluk után is elérhető legyen sokak számára.

Gyógyító erőt kapunk

Augusztus 1-3-ig sok-sok ilyen szent ereklyét láthatunk Budapesten. Nagy kihívás lesz ez sokunk számára, hiszen szemtől-szemben állhatunk a megmagyarázhatatlannal, a felfoghatatlannal, a csodával. Nagy lehetőség is lesz egyben, megnyílásra, életünk és világlátásunk újraértékelésére, és nagy áldás, mert ha megnyitjuk szívünket az ereklyékből áradó megvilágosult szellemi energia felé, gyógyító erőt kapunk, mellyel leküzdhetjük testi, lelki betegségeinket és akadályainkat; lecsitíthatjuk a szenvedést és a negatív gondolatainkat. Békét és harmóniát hozhatunk létre magunkban és környezetünkben. Felejthetetlen élményben volt részem.

Ritka és értékes lehetőség

A Szkíta Bölcs Buddha (Sákjamuni) eltávozásának helyszínén, Kusinagárban, Indiában épül a Szeretet Buddhájának (Maitreja) 152 méter magas szobra. Ennek szívében kerülnek elhelyezésre azok az ereklyék, melyek világkörüli útjuk során most Magyarországot is érintik. Nagyon ritka és értékes lehetőség ez arra, hogy bármelyikünk - vallásra, fajra, stb. való tekintet nélkül - ilyen ereklyékkel közvetlen kapcsolatba kerülhessen. Az ereklyéket a világban mindenhol sztupák, templomok, katedrálisok, kolostorok szentélyeiben őrzik, és ritkán vagy éppen soha nem hozzáférhetőek a nyilvánosság számára.

Bemutatásra kerülnek többek között:

Fényőrző (Kásjapa) Buddha, a Szkíta Bölcs (Sákjamuni) Buddha, Ananda, Modgaljajana, Sáriputra, Nagardzsuna, Milarepa, Jese Cogyal, Atisa, I. Karmapa, Conkapa relikviák. Úgy tekinthetjük, hogy az ereklyék által maguk a Megvilágosultak látogatnak meg minket, és mi személyesen kapcsolatba tudunk áldásos erejükkel kerülni. Hazánknak, az itt élő embereknek óriási jelentőségű az ereklyék érkezése, mivel a belőlük áradó legmagasabb rendű finom szellemi energia a boldogság, béke, gazdagság, jólét, a betegségektől való megszabadulás és a jóllét számos más áldását adja. Az ereklyék jelenléte egyfelől megtisztít a mindannyiunk elméjében-lelkében, valamint környezetünkben működő ártalmas, romboló negatív erőktől. Másfelől megerősíti és megszilárdítja a pozitív fejlődést hozó áldásos, gyógyító erőket, valamint egyensúlyt, harmóniát teremt.

Miért tiszteljük az ereklyéket?

Kivonat Láma Zöpa Rinpocse, a Maitreja Projekt szellemi vezetője 2001 március 14-én Taipeiben (Taiwan) adott tanításából: "Ezek az ereklyék szellemi felismerések esszenciái. E felismerések alapja a tiszta erkölcs, amely nem más, mint a teljesen tiszta tudat, mely elszakadt a szamszárikus örömöktől. Mit értünk "szamszára" alatt? Általánosságban a kezdettelen, visszatérő halál és újjászületés körét, mely a zavaros érzelmek és a karma irányítása alatt áll. Mit értünk "szamszárikus boldogság" alatt? Mindazt az érzést, melyet közönséges értelemben boldogságnak hívunk - például az érzéki örömöket. Másfelől azonban létezik a valódi béke és boldogság, mely a meditációból ered.

Elménk számára nagy megtisztulást jelent, ha ezeket a relikviákat láthatjuk. A tanítások elmondják, hogy körüljárva őket, leborulva előttük, és felajánlásokat téve, még több érdemet szerezhetünk, mint ha csak egyszerűen látunk egy szent tárgyat. Ezek a tanítások nemcsak a Buddha szobrokra vonatkoznak, hanem ugyanúgy ezekre az ereklyékre is.

"A virág illata nem szállhat a széllel szemben, még a szantálfáé, az oleanderé vagy a jázminé sem. De, a jótett ereje a széllel szemben is eljut a világ végéig." (Buddha)

A kiállítás helye: SYMA Sport és Rendezvénycsarnok
1146 Budapest, XIV. ker. Dózsa György út 1.
Időpont: 2008. augusztus 1-3.
Nyitva tartás: péntek 12-18 h-ig, szombat-vasárnap 10-18h-ig
Belépődíj: ingyenes

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb