Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A gyűlölet 50 éve: hazafias átnevelés Kínában

2008. szeptember 30./kedd/Free Tibet Blog/TibetPress

Az ördös maga?

„Csuhába bújt farkas, emberarcú szörnyeteg”- ilyen jelzőkkel illetik a dalai lámát a kínai pártvezetés tagjai. Valóban a dalai láma lenne a sátán? A „hazafias átnevelő kampányokat” irányító párt szerint igen.

„A világon minden nemzet arra tanítja állampolgárait, hogy szeressék a hazájukat. Hazafias oktatást vezetünk be mindenhol, nem csak a kolostorokban. Azok, akik nem szeretik a hazájukat, nem érdemlik meg az „emberi lény” nevet. Ez józan ész kérdése.”   Zhang Qingli, a Tibeti Autonóm Régió párttitkára

A Tibetben zajló „hazafias átnevelő kampány” (HÁK) célja, hogy a hatóságok kikényszerítsék a tibeti lakosságból a dalai láma megtagadását. Petíciókat íratnak alá, és a dalai lámát elítélő nyilatkozatok előadását kérik nem csak kolostorokban, hanem pártrendezvényeken, munkahelyeken, iskolákban. Diákoknak olyan dolgozatokat kell írniuk, amelyben elítélik a dalai lámát, és kijelentik, hogy nem kívánják visszatérését Tibetbe. Kizárólag mint „dalai”-ra hivatkozhatnak, aki „dalai lámát” ír, azt megbüntetik, és kezdheti elölről a dolgozatot.

080523053042vn.jpg

A dalai láma megrongált képmása egy tibeti kolostorban. Nem a szerzetesek voltak.

A HÁK első számú célpontjai a kolostorok, hiszen a szerzetesek hitének középpontjában a Kínai Kommunista Párt legnagyobb ellensége áll. Azok, akik nem tagadják meg Őszentségét, súlyos verésekre, és a kolostorból való kitaszításra számíthatnak. A dalai láma- tudva, hogy milyen lelki fájdalmat okoz a szerzetesek számára, ha el kell őt ítélniük- a következőképpen nyilatkozott:

„Tagadjatok meg. Ha arra kérnek benneteket, akkor tagadjatok meg. Nem probléma. A kierőszakolt szavak nem másíthatják meg azt, amit a szívetekben éreztek.”

A Kommunista Párt szakemberei erős katonai kísérettel turnézzák végig a tibeti kolostorokat, hogy átneveljék a szerzeteseket, és hogy kiszűrjék a „gyanús elemeket”. A márciusi megmozdulások után a dalai láma elleni háború felerősödött Tibetben. Idén március 14-én Lhászában a százméterenként felállított ellenőrző pontokon a katonaság és rendőrség mindenkit átkutatott, beleértve a következőket elmesélő tibeti üzletembert is:

Akinél megtalálták a dalai láma fényképét, annak szét kellett tépnie, és rátaposnia. Aki ezt megtagadta, azt összeverték, és elvitték. Éppen sorban álltam az egyik ellenőrzőpontnál, amikor egy kb. 75 éves, idős embernél megtalálták a dalai láma fényképét. Megparancsolták neki, hogy tépje szét a fotót, és taposson rá, de nem engedelmeskedett. Azonnal verni kezdték, és a földre zuhant. Láttam, hogy vérzik a feje. Két fegyveres rendőr pisztolyt szegezett rá, miközben egy másik megbilincselte. Aztán elvezették.

china.jpg

2007-ben Gansu megye minden párttitkárát, és tisztviselőjét egy hónapos fizetett körutazásra invitálta meg a Kommunista Párt. Az indulás előtt mindenkinek meg kellett jelennie egy gyűlésen Lanzhou-ban, ahol tévékamerák előtt kellett aláírniuk egy dalai lámát elítélő petíciót. Az írás szerint sem ők, sem pedig az általuk képviselt városok, falvak lakói nem kívánják a dalai láma visszatérését Tibetbe. Egy amchoki férfi megtagadta az aláírást, mire megverték, és egy hónapig, a túra végéig bebörtönözték. Az aláíró elvtársak 2-3000 jüanos fizetésemelést kaptak.

A Nobel béke-díjas szerzetes elleni hadjárat már 1959 óta zajlik, ebben az évben menekült el Tibetből. Ez érzékeny veszteség volt a párt számára, hiszen az akkor 24 éves fiatalember személyében elvesztették azt az embert, akit minden tibeti istenként tisztel, és akit bábként használhattak volna fel, hogy megtarthassák a legitimitás látszatát. Az emigrálással nyilvánvalóvá vált, hogy nem használhatják fel propaganda célokra, ezért egy választásuk maradt: közellenséget kellett kreálni belőle.

Palden Gyatso, tibeti szerzetes 1959-ben került börtönbe, (33 év múlva, 1992-ben szabadult) ahol minden vasárnap gyűléseken kellett részt venniük. A pszichoterrorral átitatott találkozókat káderek vezették, az elítélteknek pedig minden héten be kellett vallaniuk bűneiket, hibáikat, meg kellett tagadniuk múltjukat. A gyűlések kegyetlenségére jellemző, hogy a börtönlakók inkább vasárnap is követ törtek volna.

„A káderek egyfolytában azt kérdezték: Ki minden nyomor okozója Tibetben?
Egy nap 1970-ben az egyik elítélt, Thubten Kunga felállt a gyűlés közepén. Thubten 22 évet kapott, mert részt vett az ’59-es felkelésben. Nagyon halkan kijelentette azt, amit mi eddig óvatosan próbáltunk elkerülni. „A dalai láma” - mondta- „minden nyomor okozója Tibetben.” Nem hittünk a füleinknek. „A dalai láma”- folytatta Thubten- „egy rabszolgatartó, aki elárulta az anyaországot. Le kell lepleznünk a dalai láma bűneit.”
Kunga büntetését hét évvel lecsökkentették, és később kinevezték cellavezetőnek.”

drepung_after_cgm1.jpg

Katonaság a lhászai Drepung kolostor bejáratánál. 2007.10.17.

A nemzetközi közvéleményt nehéz lenne meggyőzni arról, hogy a tibeti buddhizmus feje, a gandiánus erőszakmentesség elkötelezett híve, a világbéke követe maga a sátán, de ez nem is célja a Kínai Kommunista Pártnak. Elég, ha az uralmuk alatt álló 1.3 milliárd emberrel megpróbálják elhitetni. A márciusi demokráciát, és a dalai láma visszatérését követelő megmozdulások sem azért történtek, mert a Párt elnyomó politikájából már elegük van az embereknek, de nem ám. Wen Jiabao, miniszterelnök március 18-án ismét a „szokásos gyanúsítottat” vette elő:

„A dalai klikk kijelentései, miszerint békés tárgyalásokat akarnak, mind csupa hazugság. Egyszerű tény, és rengeteg bizonyítékunk is van, hogy a zavargások megszervezése, kivitelezése, és elkövetése mögött is a dalai klikk áll. A képmutató hazugságoknál többet érnek a vasba öltöztetett tények.”

Természetesen soha semmilyen bizonyítékkal nem sikerült előállni. Annak ellenére, hogy a hazafias átnevelő kampány tulajdonképpen egy nagyon sikertelen akció, hiszen az elmúlt közel ötven év is kevés volt ahhoz, hogy a tibetiek, vagy mi, nyugatiak megutáljuk a dalai lámát, a KKP továbbra is első számú feladatának tekinti a tibeti láma démonizálását. Bár primitív, és béna módszer, a kínai hatóságoknak mindenképpen fel kellene hagyniuk ezzel az eljárással, mivel ennek kapcsán nagy mennyiségű szenvedést okoznak olyan embereknek, akik pusztán élni szeretnének a valláshoz való jogukkal.

08043010241575.jpg

Októberben a dalai láma követei és a kínai kormány között újabb tárgyalások kezdődnek. Az elmúlt 15 évben lezajlott hét forduló semmilyen eredményt nem hozott. A legutóbbi júliusi tárgyalások napján, miközben a kormány emberei és a tibeti emigráns kormány követei Sanghajban tárgyaltak, a kínai vezetés Pekingben egy sajtótájékoztató keretében a dalai láma ellen uszított. Ha az októberi tárgyalások sem hoznak érdemi változást a tibetiek életében, akkor a száműzetésben lévő kormány ígérete szerint nem fogja tovább erőltetni ezeket az értelmetlen párbeszédeket és új stratégiát fog követni.
A napokban újra kiadott „Fehér Könyv” szerint a Kommunista Párt a tibeti vallás és a tibeti kultúra igazi védelmezője, nem pedig a dalai láma. A nagyobb tibeti kolostorok valóban körül vannak véve fegyveres őrséggel, és katonai teherautókkal, de a cél egyáltalán nem a védelem.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb