Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Gyatso iskola tanárát, Nyima Choedront egy évvel hamarabb engedték ki a börtönből

ICT (International Campaign for Tibet) jelentés – 2006. július 14.

A Dui Hua Alapítvány által kapott hivatalos értesítés szerint Nyima Choedront, a lhászai iskola korábbi tanárát, aki 10 évet töltött börtönben „bomlasztásért”, egy évvel büntetése lejárta előtt elengedték a börtönből. Nyima társát, a 40 éves Bangri Rinpocsét (Jigme Tenzin Nyima), aki vezető tanár volt a Gyatso iskolában, melyet közösen alapítottak, 18 évre ítélték szintén „bomlasztásért”. A párnak van egy hét éves kislánya, aki épp akkor született, mikor a szülőket bebörtönözték.

A Dui Hua Alapítvány június 28-i nyilatkozatában azt állította, kérésükre a kínai külügyminisztérium megerősítette, hogy Nyima Choedront 2006. február 26-án elengedték Drapchi-ból (a Tibeti Autonóm Régió börtönéből), miután a büntetés fennmaradó egy évét eltörölték. Nyima Choedron talán az utolsó női politikai fogoly volt, akit a lhászai Drapchi-ban tartottak fogva, habár ezt nem erősítették meg. Ngawang Sangdrol és sok más szerzetesnő, akiket Drapchi-ban tartottak fogva békés tüntetésben való részvételért, Nyimára úgy emlékeznek, mint csendes, elmélkedő, Bangri Rinpocséhoz és lányához hűséges fogolyra.

Bangri Rinpocsét és Nyima Choedront 2000. szeptemberében „bomlasztás” vádjában találták bűnösnek. Állítólag közük volt egy az iskolánál dolgozó építőmunkás merényletkísérletéhez: felhúzta a tibeti zászlót a lhászai főtéren és felrobbantotta magát. Bangri Rinpocse életfogytiglan tartó börtönbüntetést kapott, később ezt 19 évre módosították, majd ezt további egy évvel csökkentették. A büntetése így 2021. július 30-án fog lejárni. Nyima Choedront 10 évre ítélték, 2002. szeptemberben csökkentették a büntetését, és további egy évvel megrövidítették az eredeti ítéletet 2004-ben, mielőtt februárban szabadon engedték.

Az iskolát, melyet legalább két amerikai és brit jótékonysági szervezet és egyéni adományozó is támogatott, a letartóztatások után hamarosan bezárták. Egy szintén letartóztatott, most a negyvenes éveiben járó szerzetesnő elmondta, hogyan hurcolta el az iskolából a rendőrség, miközben gyerekek kapaszkodtak a lábába és kérlelték a rendőröket, hogy ne vigyék őt el. A fogságban megverték és megkínozták. A Gyatso iskola számos alkalmazottját és a néhai Tashi Tsering hozzátartozóit – aki a Potala előtti téren tiltakozott az események ellen – szintén letartóztatták az incidenst követően, bár azóta őket már szabadon engedték. Míg az amerikai tisztviselőket és az iskola korábbi külföldi támogatóit biztosították, hogy a Gyatso iskola bezárása után a gyerekekről más otthonokban gondoskodnak, sok gyereket mégis ott hagytak kilátástalanul a lhászai utcákon koldulni.

Bangri Rinpoche, aki jelenleg a lhászai Chushur (kínaiul: Qushui) börtönben tölti büntetését, nyilvánvalóan rossz egészségi állapotban van. Az ICT értesülései szerint jelentősen lefogyott és gyomor- valamint bélproblémákkal küzd. Egy egykori tibeti politikai fogoly elmondta az ICT-nek, hogy a délnyugat lhászai Chusur börtön körülményei igen ridegek: „Drapchiban láthatod az eget és néha még a hegyeket is a börtöncelládból. De az új börtönben kisebbek az ablakok és magasabban vannak, és így sokkal nyomasztóbbak.” (lásd ICT jelentés: http://www.savetibet.org/news/newsitem.php?id=896)

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb