Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Google csakazértis marad Kínában

2010 március 22. /Index/Tibet Press

Egy hónapos nyilvános vita után a Google bejelentette azt, amit mindenki várt, megszünteti a kínai keresőportáljának cenzúrázását és a felhasználókat a hongkongi holnapra irányítja át.

A Google amerikai internetes szolgáltató hétfőn bejelentette, hogy beszüntette kínai keresőportálja (google.cn [1]) cenzúrázását, és az ázsiai ország szárazföldi részén élő internetezőket hongkongi honlapjára irányítja át (google.com.hk [2]). A döntést David Drummond, a Google jogi igazgatója jelentette be [3] a cég blogján nyilvánosságra hozott közleményében.

Cenzúra nélkül

A hongkongi oldal szerverei jóvoltából cenzúrázatlanul kereshetnek a google.cn-ről érkező felhasználók az internetes tartalmak, hírek és képek között az általuk megszokott egyszerűsített kínai nyelven, míg a hongkongiak továbbra is a tradicionális kínai nyelven érhetik el az oldal szolgáltatásait, olvasható a hétfői közleményben.

Az átállás idején, a megnövekedett forgalom miatt a felhasználók érzékelhetnek lassulásokat, míg bizonyos szolgáltatások átmenetileg elérhetetlenek is lehetnek, írja a hivatalos blogbejegyzés.

Minél több felhasználónak szeretnénk elérhetővé tenni szolgáltatásainkat, és ez vonatkozik a Kínában élőkre is - indokolta [4] a döntést a cég. A kínai kormány pedig világossá tette a tárgyalások alatt, hogy nem hajlandó engedni. A Google reméli, hogy tiszteletben tartják a mostani döntést, ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a hatóságok blokkolni tudják a hozzáférést a szolgáltatásokhoz.

Sokat veszíthetnek

A Google nemcsak keresőjével van jelen Kínában, hanem adroidos telefonjaival, a Chrome böngészővel, a Gmaillel. Kínában növekszik a világon a leggyorsabban a mobilnetezők száma (700 millió mobiltulajdonos van az országban). A Google itt is elkezdte saját operációs rendszerével, az Androiddal futó mobiljainak az eladását. Ráadásul Fareena Sultan, a Northeastern University professzora szerint [5] a fejlődő országokban nagyon sokan először mobilon használnak először netet, így komoly piacot jelenthetnek a cégnek a kínai felhasználók.

Elemzők szerint a döntésnek azonnali hatása lehet a cég kínai bevételeire. Kockázatos döntést hozott a cég, hiszen a világ legnagyobb piacának fordítanak hátat, Kínában ugyanis jelenleg több mint 400 millióan interneteznek. A Google.cn-t több tízmillióan használják, de így is csak egyharmadot tudott kiszakítani a keresőpiacról a piacvezető Baidu mögött.

Hosszú tárgyalás

A világ legnagyobb keresőportálját üzemeltető Google már hetek óta tárgyal a kínai kormánnyal. A Google és Kína viszonya év elején romlott meg, miután kiderült, hogy feltörték néhány kínai emberi jogi aktivista gmailes levelezését. A gyanú szerint a támadást a sanghaji Jiaotong egyetemről indították, ahol Kína programozóelitjét képzik.

A viszályt szította az is, hogy a pekingi hatóságok öncenzúrára kényszerítették a Google-t kínai nyelvű keresőportálján. Az elmúlt hetekben a tárgyalások arról folytak, hogy a cég milyen feltételekkel maradhat Kínában. A Google január 12-én jelentette be, hogy megszünteti a google.cn szűrését. A döntést azzal indokolta, hogy Kína szűkíti a véleményszabadság határait, és támadások érték a Google, valamint más külföldi cégek kínai oldalait.

Senkinek nem jó

Ugyanakkor a kínai kormánynak is érdeke, hogy a Google maradjon. Az ország nyitottnak társadalom képében szeretne tetszelegni, legalábbis nyitottabbnak, mint amilyen korábban volt. Olyan országnak, ahová nyugodtan jöhetnek külföldi cégek.

A kínai gazdaság is veszíthet a Google kivonulásával, hiszen a cég piacelső a hirdetési piacon, így a kínai cégeket érzékenyen érintheti, ha kiesnek ebből a rendszerből. A kínai külügyminisztérium persze nem így fogalmaz, szerintük semmilyen hatása nem lesz a Google kivonulásának.

A kínai kormány még nem reagált a Google döntésére.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb