Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A földrengés álmukban érte a kínaiakat

2010 április 14. /Index/Free Tibet blog/Tibet Press

Legalább négyszázan meghaltak, amikor 7,1-es erősségű fölrengés rázta meg szerda reggel Kína északnyugati részét. A főleg fából és vályogból készült házak könnyen összedőltek, sokakat álmukban ért a földmozgás. Nehézgépek hiányában egyelőre kézzel próbálják kimenteni a túlélőket a romok alól.

A kínai tv összedőlt házakat és a törmelék alól négykézláb kimászó embereket mutat folyamatosan. A hivatalos szervek már hívták a mentőcsapatokat, de a területet nehéz megközelíteni, mert több száz kilométerre van a repülőtértől.

„A katonákat elindították a házak alá szorult emberek kimentésére, akik az összedőlt épületekben rekedtek” – mondta egy kínai hivatalnok. Egy másik hivatalnok szerint a házak több, mint 85 százaléka összedőlt.
Nagyon sok a sebesült

Az utcán teljes pánikba rohangálnak az emberek. „Mindehol sérült embereket látni. A legnagyobb probléma az, hogy nincsenek sátraink, gyógyszereink, orvosi felszerelésünk és egészségügyi szakembereink. - mondja a hivatalnok. Sok a sebesült, közülük sokaknak van fejsérülése. Egy szakiskola is összedőlt, a diákok a romok alatt rekedtek - írja a BBC.

A nyolvanezres megye főként fából, vályogból készült házai összedőltek, egy buddhista pagoda teteje pedig beomlott, számolt be szemtanúként az elsők között a történtekről a Hszinua hírügynökségnek a Jüsu televízió helyettes hírigazgatója. "Mindenki kint van az utcákon, a házukkal szemben várakoznak, és próbálják megtalálni családtagjaikat."

A területen már dolgoznak katonák, akik túlélőket, köztük iskolás gyerekeket találtak az összedőlt házak romjai alatt. A hírek szerint a mentés leginkább kézzel folyik, nehézgépek egyelőre nem állnak rendelkezésre. A sérülteket kórházba szállítják.

"Rengeteg ház omlott össze, sok halottra kell számítani"- mondta Vu Jong (Wu Yong) a katonai körzet helyszínen lévő parancsnoka. Ugyanezt mondja Jushü helyi tibeti képviselője is, aki szerint a halálos áldozatok száma jóval több lehet, hiszen sokan rekedtek a vályogházak alatt.

A kínai földrengésekkel foglalkozó hivatal pekingi központjában egy szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a földrengés idején az emberek túlnyomó része még nem kelt fel, ezért álmukban érte őket a katasztrófa.
34 éve nem volt ekkora rengés

Csinghaj érintett térségében eddig legalább három utórengést regisztráltak, a legerősebb 6,3-es erősségű volt, 36 perccel a 6,9-es után mérték.

Az amerikai Geológiai Intézet szerint ez volt a legerősebb földrengés a terület 100 km-es körzetében 1976 óta. A régióban főként tibeti és mongol nemzetiségű farmerek és pásztorok élnek, de szén- ón- graffit és rézbányák is vannak a környéken.

2008-ban már volt egy nagy erejű földrengés a szomszédos Szecsuán tartományban, amiben 87 ezer ember halt meg és ötmillió ember maradt fedél nélkül. A kormány később megbüntette azokat az embereket, akik listákat állítottak össze az áldozatok számáról, és akik a rossz állapotú iskolaépületeket okolták a halottak nagy számáért.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb