Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A falba épített férfi legendája

2011. február 5./OB/Barikád/TibetPress

A falba építés története nemcsak a Kárpát-medencében ismert, hanem annak távoli párját megtaláljuk a Sárga-tengernél is. Az ottani regék egy bátor asszony hőstettét örökítették meg.

Az ókori Shi Ji krónika egy különös történetet jegyzett fel egy bizonyos Meng Jiang nü asszonyról. Az elbeszélés szerint a szépségéről és bátorságáról híres asszony az ókori Qin (Csin) dinasztia korában élt. Férjét elvitték, hogy a Kínai Nagy Fal építén dolgozzon. Egyszer a nő falujában arról értesült, hogy az építkezés jól halad és már keleten, a magas hegyekben folyik a munka. Mivel már ősz volt, az asszony arra gondolt, hogy elindul, hogy meleg ruhával és cipővel lássa el férjét. Az épülő fal mentén sorra kérdezte a munkásokat férje felől, de senki sem hallott róla. Végül, már a hegyek között elérkezett azokhoz, akikkel férje együtt dolgozott és ők elmondták, hogy férje a kimerültség miatt meghalt és testét betemették a fal alá. Ekkor a nő azt kérte, hadd nézze meg, hogy hová temették el urát. Ott elkezdett sírni, és több napon keresztül ömlöttek könnyei, amellyel alámosta a falat, mire az összeomlott. Ez a hír elérkezett a kínai udvarba, és az uralkodó Ying Zheng, nem hitte el a történetet. Meg akart győződni saját szemével a történet hitelességéről. A császár elment a helyszínre, ahol csodálatba ejtette az asszony szépsége és feleségül akarta venni. Az asszony azt mondta, hogyha az uralkodó teljesíti három kívánságát, akkor hozzámegy feleségül. Ezután azt kérte, hogy férje csontjait tegyék koporsóba, és állami tiszteletadással temessék el, majd azt, hogy az udvari tisztviselők tisztelegjenek férje előtt. Minden úgy történt, ahogyan az asszony kívánta. A temetés végén aztán az asszony a mélybe vetette magát, mert nem akart hű akart maradni elhunyt férjéhez, nem akart a császár felesége lenni.

Másik változat
Zhao Bajartu belső-mongol folklór-kutató azonban máshogy ismeri a történetet. Eszerint Qin Shi Huangdi a hadifoglyokkal - akik között szép számmal voltak hunok - építtette a Kínai Nagy Falat, akkor számtalan embert feláldoztak, és testüket beépítették a falba. Így akarták szellemüket odakötni. Meng Jiang nü asszony férje is ott dolgozott, s miután nem érkezett róla hírt, az asszony elindult, hogy megkeresse férjét. Elment az építkezésre, ahol azt hallotta, hogy férje meghalt, csontjai, pedig a falban vannak eltemetve. Akkor az asszony az uralkodóhoz járult, hogy adja ki férje holttestét, ő csak akkor akarta teljesíteni az asszony kérését, ha az hozzámegy feleségül. Az asszony megígérte, hogy teljesíti a császár óhaját, de miután megkapta férje maradványait és őt méltó módon eltemette, fejét olyan erősen beleverte a falba, hogy azonnal meghalt. A fal ennek hatására összeomlott. Polonyi Péter Kína című útikönyvében is olvashatunk Meng Jiang nü-ről, akit ma istennőként tisztelik Shanhaiguan városban, ott, ahol a Kínai Nagy Fal belesétál a tengerbe.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb