Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma visszavonul, ha az erőszak elfajul

2008. március 18./MTI/TibetPress

A Dalai Láma kész lemondani a tibetiek szellemi vezetőjének tisztéről, ha elfajul az erőszak, és ellenőrizhetetlenné válnak az események Tibetben.

"Ha a dolgok kikerülnek az ellenőrzés alól, akkor az egyetlen lehetőségem az, hogy lemondok" - mondta a száműzetésben élő tibeti vezető keddi sajtóbeszélgetésén az észak-indiai Dharamszalában lévő székhelyén.

Ugyancsak kedden Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő azzal vádolta a Dalai Lámát, hogy ő hangolja össze a halálos kimenetelű lázongásokat, és hívei a nyári pekingi olimpia "szabotálására uszítanak". A Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet szerint Kína tévesen okolja ezekért a láma híveit.

A Nobel-békedíjas vezető kedden Dharamszalában visszautasította a lázongások szításának vádját. "Vizsgáljanak ki mindent alaposan, és ha itt akarják kezdeni, legyenek üdvözölve - mondta. - Vizsgálják át az irodáinkat. (...) Ellenőrizhetik a pulzusomat, a vizeletemet, a székletemet, mindent."

A Dalai Láma felszólította a tibetieket és a kínaiakat, hogy éljenek békében "egymás mellett", és megismételte, hogy a tibeti függetlenség "nincs napirenden". "Ne kövessetek el erőszakcselekményeket, mert az rossz dolog. Az erőszak ellentmond az emberi természetnek. Az erőszak csaknem öngyilkosság. Még ha ezer tibeti áldozza is fel az életét, az nem old meg semmit."

A Dalai Láma feladta a tibeti függetlenség követelését, helyette "középutas" álláspontra helyezkedett, miszerint csak kulturális autonómiát tart szükségesnek hazájának. Az utóbbi napok erőszakcselekményeinek a kínai hatóságok szerint 13, az emigráns tibeti kormány szerint száz, sőt több száz halottjuk volt eddig.

"Túl könnyű dolog a zavargásokat a Dalai Lámától kiinduló mély, sötét összeesküvésnek tulajdonítani - mondta Kenneth Roth, a Human Rights Watch főigazgatója újságíróknak Tokióban. - Jó lenne, ha Pekingben egy kicsit magukba tekintetének, és megértenék, miért érzik a tibetiek annyira elnyomva magukat Kína korlátozó politikájától."

Roth nagyobb nyomást sürgetett Kínára a tibeti tiltakozások elfojtása miatt, ugyanakkor hangoztatta, hogy a Human Rights Watch nem szorgalmazza az olimpia bojkottját. "Nem hisszük, hogy az eredményre vezetne, tekintve az olimpia népszerűségét az egyszerű kínaiak körében - mondta. - Úgy véljük azonban, hogy az olimpia lehetőséget nyújt a pozitív fejlemények ösztönzésére."


 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb