Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma „visszavonul” az emigráns kormányban betöltött szerepéből

2010. november 23./AFP/ITSN/TibetPress

2010. november 23./Újdelhi
A Dalai Láma visszavonulását tervezi a tibeti emigráns kormányban betöltött pozícióiból jövőre, főleg a ceremoniális szerepét is csökkentené, mondta el szóvivője az AFP-nek kedden. A tibeti mozgalom központja Dharamszalában van, és 1960 óta először 2001-ben választották meg politikai vezetőjüket. „Azóta Őszentsége mindig azt mondja, ő már félig visszavonult,” - mondta szóvivője Tenzin Taklha.

„Az elmúlt hónapokban Őszentsége átgondolta a döntését, miszerint megkeresi a tibeti emigráns parlamentet, hogy a visszavonulását megtárgyalják.” Taklha kiemelte, ez a „visszavonulás” a ceremoniális kötelezettségeket érinti, olyanokat mint a megállapodások aláírása, nem pedig a spirituális és jelképes vezetőként betöltött szerepét. „Ez nem azt jelenti, hogy vissza fog vonulni a politikai küzdelem vezetéséből. Ő a Dalai Láma, így mindig ő fogja vezetni a tibeti népet,” mondta.

A 75 éves Nobel Békedíjas a tibetiek kínai uralom ellen folytatott harcának szimbolikus alakja, emellett az emberi jogok, a vallások közötti párbeszéd és a buddhista értékek fontos támogatója. Az elmúlt néhány hónapban követve figyelemreméltóan szoros programtervét a Dalai Láma többek között Kanadába, az Egyesült Államokaba, Lengyelországba és Japánba látogatott el.

Taklha elmondása szerint a Dalai Láma a következő parlamenti ülésszakban  márciusban veti fel a visszavonulás kérdését, aztán reményei szerint az azután következő hat hónapban válik meg kötelezettségeitől.

„A parlamti egyeztetésen az ottani képviselők véleményén is sok múlik. Semmi sem biztos, de ez az, amit ő elhatározott,” - mondta. A házelnök, Penpa Tsering elmondta az AFP-nek, „minden tibeti azt szeretné, hogy folytassa egészen addig, amíg a egészségi állapota megengedi számára.” „Fontos politikai változás lesz. Ez egy nagyon fontos kérdés a számunkra. Várnunk kell, milyen formában kerül a parlament elé,” - tette hozzá.

Kiemelte még, hogy bármi lesz az egyeztetések eredménye, mindig a Dalai Láma lesz a vezetője a tárgyalásoknak Kína és a tibeti emigráns kormány között. „Többször említette, hogy továbbra is felelősséget vállal kínai kormányzattal folyó tárgyalásokban, ez egy hasznos döntés, mert ez a legfontosabb, mindannyiunkat érintő kérdés,” - mondta Takhla.

Sokan aggódnak Tibetben és azon kívül amiatt, hogy a Dalai Láma majdani halála rossz hatással lesz a tibeti mozgalom összetartására, amely függetlenség, vagy autonómia elérése érdekében küzd a kínai kormányzattal. Az emigráns közösség nagy küzdelemre készül Pekinggel az utódlás kérdésében. Kína előre leszögezte, szándékában áll kimondani a végső szót a reinkarnáció kérdésében. A Dalai Láma, mint a legmagasabb rangú láma a tibeti buddhizmusban, a tibetiek spirituális vezetője, miután kétéves korában felismerik, mint az 1391-ben született első Dalai Láma reinkarnációját.

A jelenlegi Dalai Láma, aki Tenzin Gyatso néven született, felvetette, hogy vannak más utak is az utód megtalálására, mint a hagyományos, amely esetén keresőket küldenek ki a reinkarnálódott gyermek megtalálására. Az örököst választás útján egyszerűen kinevezhetik tekintélyes vallási tisztségviselők, mint a bíborosok a pápát, vagy a tisztséget el is lehet törölni és egy másik szereplőt választani, mint spirituális vezetőt.

A 26 éves Karmapa, aki a Dalai Lámához hasonlóan a Himaláján keresztül menekült Indiába a legvalószínűbb jelölt a szerepre a fiatal lámák közül. A Karmapát nem csak a Dalai Láma, hanem a kínaiak is elismerték, akik a szökése előtt politikailag befolyásuk alatt tartották, abban az időben ő volt a legmagasabb rangú láma az irányításuk alatt.
Adam Plowright/AFP

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb