Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma üzenete: elérhető cél a boldogság

2010. szeptember 23./nlcafe.hu/TibetPress

"Milyen cuki"- mondja mögöttem egy fiatal lány. Nem egy kisgyereket, a világ egyik legismertebb vallási vezetőjét jellemezte így, aki végtelen derűjével teltházas közönsége arcára is sokszor csalt mosolyt ezen a hétvégén.

Tendzin Gyaco a XIV. Dalai Láma hetedik alkalommal látogatott Magyarországra, legutóbb tíz éve járt Budapesten. Hétvégi előadásaira villámgyorsan elfogyott a 22 ezer jegy, de az interneten is több tízezren követték tanításait.

Szombaton már kora reggel hosszú sorok kígyóztak az Aréna előtt; az esőben várakozás remek alkalom volt az egyik legfontosabb buddhista erény, a türelem gyakorlására is. A nézőtéren egy lány azt meséli, már a metróból kilépve érezte, hogy a dalai láma itt van; mint mondja, energiája szinte tapintható volt. Nem messze tőlem egy férfi meditál, úgy tűnik, neki az elmélyedés már a zajos tömeg közepén is könnyen megy, mások egyelőre inkább még a külsőségekre helyezik a hangsúlyt.

A Dalai Láma már színpadra lépésekor derültséget hoz a hatalmas arénába, ahogy kíváncsian fürkészni kezdi az első sorban ülő szerzeteseket. De nincs ez másképp később sem; egyáltalán nem jön zavarba, ha elfelejti, éppen hol is tart az előadásban vagy, ha nem tudja a választ egy hozzá intézett kérdésre. A tolmácsolás alatt, hol ásít, hol a vállát vakargatja, hol lábait tornáztatja, de gyógyszereit is beveszi, ha annak épp az előadás alatt van itt az ideje. Végtelen közvetlenségével és derűjével mindenkit levesz a lábáról.

Lhamo Thondup egy északkelet- tibeti kis faluban született. Nem volt különleges gyerek, de néhány jel már elég korán utalt arra, hogy más, mint a többiek. Például gyakran összecsomagolt és a tibeti fővárosba, Lhasába akart menni, és ha asztalhoz ültek, mindig ő akart az asztalfőre kerülni. A XIII. Dalai Láma halála után a következő reinkarnációhoz különleges látomások vezettek el, a kis Lhamo pedig négyéves korában végleg búcsút mondott világi életének. 15 évesen már a világ egyik legnagyobb hadseregével kellett szembenéznie, 1959-ben pedig a kínai elnyomás miatt hazája elhagyására kényszerült.

A Dalai Láma már több mint 50 éve él az indiai Dharamsalában, de az év nagy részében, a tibeti buddhisták vallási vezetőjeként és a béke nagyköveteként járja a világot. A buddhisták buddhaként tisztelik, megvilágosult, szent embernek tartják, ő azonban jobb szeret egyszerű szerzetesként tekinteni magára.

Budapesti előadásán a tibeti buddhizmus filozófiája mellett hosszan beszélt a buddhizmus és a többi vallás kapcsolatáról és a vallások közötti azonosságról.  Ő maga évtizedek óta fáradozik azon, hogy létrejöjjön a vallások közötti párbeszéd. Rendszeresen találkozik vallási vezetőkkel és más vallások zarándokhelyeit is gyakran felkeresi.

A két napos látogatás kiemelt eseménye volt a Csenrézi ( A Szeretet Buddhája) beavatás és áldás, mely nemcsak a gyakorló buddhisták, de az érdeklődő laikusok számára is különleges élmény, s vallástól függetlenül, bárki részesülhet belőle. A hagyományos tibeti ceremónia során a résztvevők a tudat megtisztításának jelképeként megtisztított vizet isznak tenyerükből, majd a Dalai Láma útmutatásait követve közösen meditálnak. A ceremónia után egy középkorú hölgyet kérdezek élményeiről, de azt mondja, még most is a hatása alatt áll, így egyelőre ne is várjam tőle, hogy szavakba tudja önteni érzéseit. Katalin számára is katartikus élmény volt az áldás, pedig ő sem gyakorló buddhista, de hétköznapjaiban igyekszik a buddhizmus alapvető értékei szerint élni.

Vasárnap délután az elsősorban a laikus közönségnek szóló, nyilvános tanítás során a Dalai Láma díszes emelvényéről egy hófehér fotelbe költözött. A 90-es évek végéig leginkább csak buddhista témájú könyveket írt, de a boldogság művészetéről szól könyveknek köszönhetően, tíz éve már a nyugati bestsellerlistákra is felkerült. A Dalai Láma tanításai során olyan értékek fontosságát hirdeti, mint az együttérzés, az önzetlenség, a türelem, a tolerancia. Budapesti tanításán is kiemelte a belső béke megteremtésének fontosságát, az énközpontúság, az ártó érzelmek, mint harag, düh vagy félelem negatív hatásait, melyek nemcsak a lelket, de a testet is megbetegítik, és azt az igazságot, hogy ellenségeinknél a türelem gyakorlásához keresve sem találhatnánk jobb tanítómestert. Tanításai során gyakran hoz tudományos példákat is a buddhista tanítások alátámasztására. Vasárnapi tanításán például elmondta a kutatások szerint akik az "én", az "enyém", a "magamnak" szavakat túl sokat használják, nagyobb valószínűséggel esnek át szívinfarktuson, ugyanis a túlzott énközpontúság egy beszűkült látásmódot eredményez. Ezek az emberek pedig a problémákat sokkal nagyobbnak látják, ami félelemhez és frusztrációhoz vezet. A belső béke elérésével viszont egészségünkért is sokat tehetünk, odaadó, őszinte szeretettel, de már akár egy mosollyal is pedig másoknak is segíthetünk félelmeik legyőzésében.  

A Dalai Láma hisz abban, hogy mindenki számára reális cél lehet a boldogság elérése. Azok, akik hétvégén találkoztak vele, egy lépéssel már biztos közelebb kerültek ehhez.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb