Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma tanításokat tart, és díszpolgári címet kap Budapesten

2010. szeptember 16./MTI/TibetPress

Tíz év elteltével ismét Magyarországra érkezik a XIV. Dalai Láma; pénteken kezdődő látogatása idején Tendzin Gyaco tanításokat tart, és átveszi Budapest díszpolgári címét. A Dalai Láma beszédet mond majd az Országházban is Tibet és a saját küldetéséről.

A tibeti buddhisták száműzetésben élő legfőbb vallási vezetője szombaton előadást tart Bevezetés a tibeti buddhizmusba címmel a Papp László Sportarénában; délelőtt az első, délután a második részt hallhatják az érdeklődők. Vasárnap délelőtt Csenrézi (A Szeretet Buddhája) meghatalmazás és áldás címmel mondja el tanítását, délután pedig Együttérzés: A boldogság művészete címmel vezet nyilvános tanítást, beszélgetést.

A szombati és vasárnapi tanításra mind a 22.400 jegy elfogyott; az előadásokat interneten követhetik figyelemmel azok, akiknek már nem jutott belépőjegy, a www.dalailama-budapest.hu címen. A magyarországi programot szervező bizottság korábbi tájékoztatása szerint 32 országból vásároltak jegyeket az érdeklődők, sok látogató érkezik Oroszországból, Romániából, különösen sokan jönnek Erdélyből. Az előadások idején a sportaréna aluljárójában fotókiállítás lesz látható Tibet történetéről és kultúrájáról.

Tendzin Gyaco szombat délután veszi át Budapest díszpolgári címét Demszky Gábor főpolgármestertől. A Dalai Láma Róma, Párizs, Varsó, Prága és Velence hasonló díja után kapja meg Budapest legrangosabb kitüntetését - közölte a Fővárosi Önkormányzat az MTI-vel. Az elismerő címet a kulturális és szellemi hagyományok megőrzéséért, az erkölcsi felelősségtudat egyetemességének hirdetéséért, a békéért és az erőszakmentes megoldásokért folytatott munkásságáért egyhangú döntéssel adományozták a tibeti nép szellemi vezetőjének augusztus 26-án, a Fővárosi Közgyűlés utolsó ülésén.

Hétfőn a Dalai Láma látogatást tesz, és beszédet mond az Országházban. Ezzel kapcsolatban Ékes József fideszes országgyűlési képviselő, a Magyar-Tibeti Baráti Társaság elnöke az MTI-nek elmondta: 2009-ben a római Tibetért-világkonferencián adta át a Dalai Lámának a baráti társaság meghívóját, megerősítve ezzel a Magyarországon működő tibeti csoport korábbi meghívását.

A vallási vezető az Országházban találkozik a parlamenti képviselőket tömörítő baráti társaság tagjaival, majd a parlament Felsőházi termében országgyűlési képviselők és más meghívottak fogadják őt. Ékes József köszöntése után a Dalai Láma húszperces, nyilvános beszédet mond Tibet és a saját küldetéséről, ez után kérdésekre válaszol, majd sajtótájékoztatót tart a parlamentben. Tendzin Gyaco találkozik Tőkés Lászlóval, az Európai Parlament alelnökével is - közölte Ékes József.

Ékes József hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy rendeződjön a Kína és Tibet között az elmúlt időszakban elmérgesedett viszony.

A XIV. Dalai Láma hetedszer látogat Magyarországra; korábban 1982-ben, 1990-ben, 1992-ben, 1993-ban, 1996-ban és 2000-ben járt itt.

Mostani látogatásának szervezésében a Tibetet Segítő Társaságon kívül részt vesz a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség, a Buddhista Misszió Magyarországi Arya Maitreya Mandala Egyházközösség, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola, a Szakja Tasi Csöling Buddhista Egyházközösség és a Drikungpa Egyház.

Tendzin Gyaco az idén július 6-án volt 75 éves. A Dalai Láma 1989-ben megkapta a Nobel-békedíjat, 2007-ben pedig az amerikai törvényhozás legmagasabb polgári kitüntetését, a Kongresszusi Aranyérmet. Sokat utazik, célja, hogy a figyelmet Tibetre irányítsa; személyes varázsának hatására világszerte sokan tértek át a buddhizmusra.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb