Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma képviselője: 'ti tudjátok, milyen, amikor a határokat átrajzolják a fejetek felett"

2017. április 7./Foter.ro/TibetPress

eredeti cikkAhogyan a romániai magyarok, úgy a tibetiek is másodrendű állampolgároknak érzik magukat az országukban – mondta Tashi Puntsok.

„A ti népetekben is él még az az emlék, amikor a határokat átrajzolták a fejetek fölött, és ti is átélitek azt, amikor az ember kultúráját, hagyományait, a teljes életét és identitását a nemzeti hovatartozás égisze alá préselik, amikor nem használhatjátok szabadon szimbólumaitokat” – így vont párhuzamot a tibeti nép és az erdélyi magyarság helyzete kapcsán Tashi Phuntsok Kolozsváron.

A XIV. Dalai Láma hivatalos európai uniós képviselője, a brüsszeli Tibet-iroda vezetője Sógor Csaba, RMDSZ-es európai parlamenti képviselő meghívására első alkalommal érkezett munkalátogatásra Erdélybe, melynek részeként április 7-én, péntek délelőtt a Mikó Imre Szakkollégium által szervezett szakmai napokon a tibeti emberi jogi helyzetről tartott előadást – tudósít az RMDSZ hírlevele. Tashi Phuntsok és Sógor Csaba megnyitotta a helyszínen a Dalai Láma életét és munkásságát bemutató kiállítást is.

„Egyetlen alkotmánynak sincs értelme olyan alapvető emberi jogok nélkül, mint a gyülekezési jog szabad gyakorlása vagy a magántulajdonhoz való jog. Ma Tibetben egy embert ok nélkül helyezhetnek vád alá. Ahogyan a romániai magyarok, úgy a tibetiek is másodrendű állampolgároknak érzik magukat az országukban, viszont tudjuk, hogy erősek és megkerülhetetlenek vagyunk” – fogalmazott Tashi Phuntsok, aki Kőrösi Csoma Sándort példáját is felidézte.

A Dalai Láma képviselője azt mondta, a méltóságunkat csakis az emberi jogok betartásával őrizhetjük meg, igaz ez a tibetiekre és a romániai magyarokra is – áll a hírlevélben.

Sógor Csaba arról beszélt, nagyon fontos az erdélyi magyar kisebbség számára a tibeti közösséggel való szimpátia, a tibetiek – akikre az egész világ figyel – példaértékűen, békésen, a párbeszéd útján küzdenek az emberi jogokért, kultúrájuk, értékeik megőrzéséért.

Tashi Phuntsok a kolozsvári előadását követően Székelyföldre utazott, szombaton részt vesz a Kőrösi Csoma Napok rendezvényein, Csomakőrösön, valamint Kovásznán is.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb