Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma Japánban 2. nap

2010. június 19./Tokió//WTN/TibetPress

Ma reggel, Őszentsége a Dalai Láma, találkozott japán és külföldi újságírókkal a tokiói a Külföldi Tudósítók Klubbán (Foreign Correspondent Club), ahol így köszöntötte a médiát: „Örülök, hogy újra itt lehetek köztetek”. Őszentsége azt mondta, hogy szokása szerint meggyőződéseiről valamint az emberi értékek és a vallási harmónia kapcsolatáról szeretne beszélni. Azt mondta: „Sokan már hallottátok gondolataimat ezekkel a dolgokkal kapcsolatban, ám sok új embert látok, akikkel ugyan úgy meg szeretném osztani gondolataimat.”

Őszentsége elmondta, hogy mindannyian emberi lények vagyunk, mind a boldogságért küzdünk és kerüljük a szenvedést. „Akár milyen pozíciót is töltünk be, király vagy elnök, üzletember vagy koldus, mind ugyan azokkal a hajlamokkal rendelkezünk. A boldogság, amit a pénztől és anyagi javaktól várunk mind csak időszakos javak, inkább a hosszabb ideig tartó boldogságot kell keresnünk, mely a belső értékünkből fakad. Ez az alapja a boldogságnak, a megelégedésnek és belső értéknek. Ennek a belső értéknek az elérése a legfontosabb ahhoz, hogy boldogok legyünk.”

Majd így folytatta: „habár nem vagyok tökéletes buddhista szerzetes, mindent megteszek, hogy jó gyakorló legyek. Minden vallás, a buddhizmust is beleértve, hirdeti a szeretetet, együtt érzést és megbocsájtást. Mindnek ugyanaz az alapja, hogy belső békét teremtsen és jó emberi közösséget. Ha csak a különbségeket nézzük, találunk filozófiai különbségeket buddhista iskolák közt is. Tehát vallási harmónia és Ahimsa (erőszakmentesség) nagyon fontos a társadalmi szinteken. India ebben a tekintetben jó példa.”

Őszentsége nagyon fontosnak találja a média szerepét az emberek tanításában, a szabadság és az igazság védelmében. Őszentsége tréfálkozott az újságírókkal, amikor azt mondta, hogy azért van hosszú orruk, hogy azt mindenbe beleüssék és azzal kiszagolják az igazat és igazságot.

A kérdések és válaszok idején, amikor megkérdezték Őszentségét, hogy mit gondol a hivatalos kínai véleményrők Japánban, miszerint Kína soha nem tört be Tibetbe, így válaszolt: Ezzel a kérdéssel kapcsolatban 3 álláspont létezik:, kínai, tibeti és független. Most a médiára van bízva, hogy eldöntse melyik az igaz, amivel meg lehet  ismertetni az embereket.

Amikor megkérdezték, hogy mi a véleménye arról, hogy a japán elnök nem találkozott vele személyesen, annak ellenére, hogy ezt előtte már rengeteg vezető megtette.  A kérdésre Őszentsége azt mondta, hogy a washingtoni és brüsszeli látogatásától eltekintve, a látogatásai nem politikai indíttatásúak, tehát nem törvényszerű a találkozás a vezetőkkel. Továbbá kijelentette, hogy látogatásainál, melyeknek célja a vallási harmónia és a belső érték hirdetése, sokkal fontosabb a média szerepe, mint a vezetőké.

Arról, hogy a Sea-Sephered egy erőszakot alkalmazó nem állami szervezet, így beszélt: Jó dolog, hogy a csoport védi az élőlényeket és a környezetet, de mindezt békés úton kéne tenni. Őszentsége reflektált a növekvő öngyilkossági arányra Japánban. Azt javasolta, hogy a fiatal Japánok keljenek útra és nézzék meg a világot. A sajtótájékoztató után a közönség állva tapsolt.

Őszentsége és kísérete a sajtótájékoztató után Nagano városba távozott. Ott szerzetesek és helybéliek fogadták. A Zenkoji templom két főapátja köszöntötte, akikkel ezután beszélgetést fojtatott a templomról és a buddhista tanításról. Megtekintette a főtemplomot és a kíséretével, japán és tibeti szerzetesekkel valamint a jelenlévőkkel együtt imádkozott a világbékéért és azokért az emberekért, akiket természeti katasztrófa és a legutóbbi tibeti földrengés sújtott. A templom tele volt hallgatósággal, akik szerették volna köszönteni és egy futó pillantást vetni Őszentségére.

Később, Őszentsége közös sajtótájékoztatót tartott a helyi méltóságokkal. A helyi előljárókat nagyon megtisztelte és boldoggá tette a Dalai Láma látogatása és azt remélik, hogy ezzel a kötelékkel elősegítik a világbékét és a megértést. A Zenkoji templom előljárói elmondták, azért utasították vissza az olimpiai láng fogadását, mert nem tudtak szemet hunyni a fölött, hogy mi történik Tibetben.

Amikor Őszentsége véleményét kérdezték erről, azt mondta, hogy ő soha nem volt a Beijingi Olimpia ellen, sőt támogatta is, de a kínai propaganda másképp allította be. „Értékelem a Zenkoji templom Tibet melletti kiállását, ám ez nem csak a Tibet melletti, hanem az igazság melletti kiállást is jelentette!”

Kínai újságírók megkérdezték, hogy mit üzen a fiatal kínaiaknak. Őszentsége így válaszolt: Ahogy Buddha mondta, a bölcs fiatalok nem fogadnak el minden információt igaznak. „Buddha azt mondta, hogy a szavait megfelelően/helyesen kell értelmezni és ehhez mérten kell gyakorolni, használni és érteni azokat. Tehát a fiataloknak helyes információkat kell gyűjteniük és utánanézni a dolgoknak mielőtt véleményt formálnak.”

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb