Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma figyelmeztette Kínát

2009. március 12./csütörtök/International Herald Tribune/TibetPress

2009. március 11.
A Dalai Láma a türelem és béke megtestesítője. Ennek fényében érezhetjük igazán annak jelentőségét, hogy a Dalai Láma a kínai kormányt azzal vádolta: „földi pokollá változtatták Tibetet”. A Tibetben zajló borzalmak, szenvedés és kétségbeesés mértékét is mutatja ez. Csak reménykedhetünk abban, hogy Peking meghallja ezt a figyelmeztetést, mielőtt túl késő. A tibeti spirituális vezető még mindig a „nemártás” útját támogatja. De Kína mereven visszautasít minden kompromisszumra törekvést Tibet jövőjével kapcsolatban – jelentette ki a Dalai Láma Tibet megszállásának 50. évfordulóján.

50 évvel ezelőtt a kínai hadsereg leverte a tibeti ellenállást, a Dalai Láma pedig menekülni kényszerült a Himaláján keresztül egészen Indiáig.

Azóta a tibeti kultúra, nyelv és vallás – Pekingnek köszönhetően - majdnem teljesen eltűnt a Föld színéről. A Dalai Láma azzal vádolja Pekinget, hogy „a tibetieket halálra ítélendő bűnözőknek tartják csupán”.

Kína a közelmúltban sok pénzt szánt a tibetiek életminőségének javítására.

Ennek ára azonban a tibetiek emberi jogainak negligálása lett.

A tavalyi lhászai Kína-ellenes megmozdulások óta jelentősen erősödött az elnyomás.

Természetesen érthető, hogy Peking fent akarja tartani a nyugalmat és meg akarja védeni az embereket. De most pl. az 50. évforduló alkalmával ezerszámra vonultak be a katonai alakulatok, a szerzetesek számára kijárási tilalom lépett életbe, megszüntették a telefon- és internet-szolgáltatást. Mindez racionálisan megmagyarázhatatlan. Ez a szintű elnyomás tolerálhatatlan és fenntarthatatlan.

Peking indok képpen azt hangoztatja, hogy a Dalai Láma valódi terve a Kínától való elszakadás, pedig Ő következetesen csak az autonómiát támogatja. Semmi nem indokolja a Dalai Láma szándékainak megkérdőjelezését.

A mélyen tisztelt 73 éves vezetőnek eddig is sikerült a függetlenségre törekvőket meggyőznie. De a tibetiek elégedetlenek és frusztráltak. És amikor a Dalai Láma meghal, személyével Peking pont azt a legtökéletesebb közvetítőt fogja elveszíteni, aki mindig is a viták békés megoldására törekedett.

Ezen a héten a kínai elnök, Hu Csin-tao, megfogalmazta indítványát: a béke „Nagy Falát” kell felépíteni Tibetben. De komoly tárgyalások és politikai megoldások nélkül csak a békétlenség fog erősödni – pont amitől a pekingi vezetők is tartanak.
Tseten Samdup Chhoekyapa
Őszentsége a Dalai Láma titkáraHozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb