Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma elégedett az Obamával folytatott tárgyalásokkal

2010. február 19./Washington/AP/Tibet Office Geneve/TibetPress

Barack Obama elnök több, mint egy órás magánbeszélgetést folytatott a Fehér Házba látogató Dalai Lámával. A száműzött tibeti spirituális vezető azt nyilatkozta, hogy ,,nagyon boldog''.

A Fehér Házból távozva a Dalai Láma azt mondta a riportereknek, hogy Obamával az emberi értékek előmozdításáról, vallásközi harmóniáról és a tibeti nép iránti aggodalmáról beszélt. Azt mondta, Obama ,,támogató'' volt. Szorgalmazta, hogy a nők kapjanak nagyobb szerepet a nemzetek közéletének vezetésében.

Obama főleg szimbolikus értékű találkozása a Dalai Lámával a kínaiak haragjának elkerülése végett volt ilyen visszafogottan megtartva. Peking szerint a buddhista szerzetes szeparatista, és Obama el szerette volna kerülni Kína haragját akkor, amikor szüksége volt együttműködésére a nukleáris holtpont, a klímaváltozás ügyében és más, elsőbbséget élvező ügyekben.
Foster Klug

Breaking news/AP korábbi cikke
Barack Obama elnök csütörtökön visszafogott találkozót tervez a Dalai Lámával Kína amiatti haragjának elkerülése végett, hogy egyáltalalán fogadja a száműzött tibeti spirituális vezetőt a Fehér Házban.

Az, hogy a Dalai Láma és Obama miről beszéltek a zárt ajtók mögött, kevesebbet számít, mint az, hogy a Fehér Ház hogy ábrázolja majd az elnök jelképes találkozását a buddhista szerzetessel, akit Peking szeparatistának tekint.

A kínai hivatalnokok árgus szemekkel figyelik, mekkora fontosságot tulajdonít Obama Béke-Nobel díjas társának. A kínaiak azt akarják tudni: Milyen hosszú lesz a találkozó? Ott lesz a first lady? Ad-e ki a Fehér Ház írásbeli nyilatkozatot vagy válaszol-e a napi sajtó kérdéseire a látogatásról? Engedik-e a forgatást a találkozó bármely részében?

,,A dolgoknak ezek a részletei hihetetlenül fontosak a kínaiak számára.'' mondta Michael Green, aki a korábbi elnöknek, George W. Bushnak is az Ázsia-ügyi tanácsadója volt. ,,A kínai kormány számára kizárólag a protokoll és a külsőségek a fontosak.''

Kína hangulata számít, mert az Obama-kormányzatnak szüksége van Peking segítségére az Irán és Észak-Korea által kiváltott nukleáris holtpont, valamint a klímaváltozás leküzdésében, és a világgazdaság fellendítésében. Az amerikai-kínai kapcsolatok azonban feszültek, legújabban a Dalai láma látogatása és a Tajvannak szánt többmilliárd értékű fegyverzet eladása miatt, ugyanis a független, demokratikus szigetországot Peking a magáénak tekinti.

Obamának Kína haragja és az amerikai törvényhozók és aktivisták kritikája között kell egyensúlyoznia, amiért szerintük meghunyászkodott a kínai követelések előtt, amikor nem találkozott a Dalai Lámával akkor, amikor az októberben Washingtonban volt.

Mindez nem tűnik olyan gyújtó hatásúnak az elnöki látogatásokhoz hozzászokott amerikaiak számára, de a nyilvános Obama-Dalai Láma fellépés feldühítené Kínát, amely meg van győződve arról, hogy a szerzetessel való bármely külföldi találkozás sérti a szuverenitását Tibet felett.

Kínára tekintettel a Fehér Ház visszafogottra szervezte a találkozót. Nem valószínű, hogy megjelennének együtt nyilvánosan vagy lehetne őket fényképezni. Ehelyett a Fehér Ház tesz közzé egy hivatalos fényképet. A találkozó a Térképteremben kap helyt, ahol az elnökök a magánjellegű találkozóikat tartják, nem az impozánsabb Ovális Teremben, ahol Obama általában a világ vezetőivel találkozik.

Lodi Gyari, a Dalai Láma követe azt mondta, hogy még az Obamával való magánjellegű találkozás is bolodggá teszi a tibetieket, akik úgy érzik,  Kína elszigeteli őket a világtól. Green azt mondta, hogy ,,pusztán a kettőjük meghitt légkörben történt találkozója sokat jelent a Tibet-ügy szempontjából.''

Noha a Dalai Láma világszerte nagy tiszteletnek örvend, Peking azzal vádolja, hogy meg akar szabadulni a kínai uralomtól és vissza akarja állítani a feudális teokráciát a nagy hegyi területen. Mind a Dalai Láma, mind az elemzők álláspontja szerint ez nem igaz.

A Dalai Láma találkozott már amerikai elnökökkel az elmúlt két évtizedben, de ezek legtöbbször magánjellegű találkozók voltak.

George W. Bush a kulisszák mögött szintén találkozott a Dalai Lámával. Bush azonban nagyban szakított a hagyománnyal, amikor 2007-ben nyilvánosan találkozott a Dalai Lámával, amikor kongresszusi aranymedállal tüntette ki. A Dalai Láma 1959-ben hagyta el hazáját családjával és valamivel kevesebb, mint 100 tibetivel a Kína elleni elbukott felkelés alatt. A kínai csapatok 1951-ben szállták meg Tibetet.

Charles Freeman, a Nemzetközi Tanulmányok -és Stratégia Központ kutatóközpont elemzője, azt mondta, hogy nem hiszi, hogy a csütörtöki találkozó nem rombolja le tartósan a kínai-amerikai kapcsolatokat, rövid távú hatásként elhalasztódhat Hu Csin-tao kínai elnök tervezett áprilisi washingtoni látogatása.

Kína haragos megnyilvánulásai ellenére az újonnan keletkezett kínai-amerika feszültség enyhülhet. Szerdán öt amerikai hadihajó kapott engedélyt arra, hogy kiköthessenek Hongkongban. Ez annak a jele, hogy Peking nem akarja tovább rontani Washingtonnal való kapcsolatát.
Ez a jelentés Julie Pace segítő munkatárs közreműködésével készült.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb