Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma démonjai - Shugden/The Dalai Lama's demons

2008. augusztus 10./péntek/France 24./TibetPress

The Dalai Lama's demons
A Dalai Láma, a száműzött tibeti vezető, akit népe hősként tisztel, világszerte elismerésnek örvend békés filozófiájáért. Manapság azonban mégis problémák merültek fel közösségében. Az indiai emigráns tibetiek egy csoportja, köztük szerzetesek, nem hisznek többé az ő vezetésében, ezért ki is vannak rekesztve a többiek által. Két France 24 tudósító, Capucine Henry és Nicolas Haque közelebbről is megvizsgálja azt a mélyülő rést, amely a tibeti közösség kettészakadásával fenyeget.

Egy ezidáig békés dél-indiai tibeti menekültfaluban szerzetesek nem léphetnek be a saját kolostorukba, nem engedik be őket az üzletekbe és egyéb nyilvános helyekre, beleértve a kórházakat is. Mi a bűnük? Olyan istenséget tisztelnek, akit a Dalai Láma démonnak tart.

Ez a kérdéses buddhista istenség Dorje Shugden, akit egyesek megvilágosodott védőistenségként, mások rosszakaratú erőként tartanak számon, a Dalai Láma démonnak nyilvánította múlt januárban egy beszédében a dél-indiai Tibeti Intézetben, amely ritka gyűlöletet váltott ki.

A történelmi beszéd
,,Meditáltam és meggyőződtem a dolgokról, mielőtt meghoztam volna a helyes döntést, miszerint állítsuk félre Shugdent. Az emberek öltek, hazudtak, harcoltak egymással, gyújtogattak ennek az istennek a nevében. Ezeket a szerzeteseket ki kell zárni az összes kolostorból. Meg kell nekik mondani, hogy ezt a Dalai Láma akarja így sürgősen.''

Ez a tibeti buddhizmus egy történelmi pillanata volt, egy skizma kezdete, amely négymillió tibeti Shugden-követőt zárhat ki. A Dalai Láma beszéde után néhány héttel a Shugden-hívő szerzetesek nem léphettek be többé kolostoraikba. A falun kívül csoportosultak össze és nem értik, miért hozott a Dalai Láma ilyen döntést.

,,Betilthat a Dalai Láma egy egész vallást?'' kérdezi egyikük. ,,Nekünk van igazunk, ő keveredett ellentmondásba. Ő prédikál vallásszabadságról és együttérzésről, miközben betiltja annak az istennek a tiszteletét, akit választottunk.'' mondja egy másik.

Buddhista apartheid?
Shugden-hívő vezetők képei vannak kiplakátolva a város falain, árulónak vannak bélyegezve. A bejáraton látható jelekkel tiltják meg, hogy Shugden-követők belépjenek az üzletekbe vagy a kórházakba. Apartheid buddhista földön.

Az egyik riporter követte az egyik száműzött szerzetest, aki megsértette a falusiakat, miután azok kitiltották őt. ,,Nem sértettük meg Buddha tanításait, mégis kizártak bennünket mindenhonnan a vallásunk miatt.'' panaszkodik. ,,Szerzetes létedre nem szégyelled magad elárulni a Dalai Lámát?! Ő a mi oszlopunk, csak rá számíthatunk!'' kérdezték tőle.

Indiában a Shugden-hívők rejtőzködni kényszerülnek. ,,Három napja menekültem el otthonról.'' mondta egy idős hölgy, akit egy család vitt magával otthonától háromszáz kilométerre. Én voltam az egyedüli Shugden-hívő a faluban. Napról napra jobban féltem a támadásoktól. Kövekkel torlaszoltam el az ajtómat, hogy ne törhessenek be a házamba.''

Kína-bérenc árulók?
A Shugden-boszorkányüldözés hátterében a kínai befolyástól való félelem áll. Az észak-indiai Dharamsalában, a Dalai Láma és az emigráns tibeti kormány székhelyén a Shugden-követők nyílt Kína-barátságát politikai fenyegetésként élik meg.

A  Shugden-követők és a kínaiak nyilvánvalóan szövetségesek.'' mondja a tibeti miniszterelnök, Professzor Samdong Rinpocse. ,,Kultuszukat a kínaiak pénzelik. Az emberek félnek a  Shugden-követők erőszakosságától. Olyanok, mint a terroristák. Nem ismernek határt és ezt mindenki tudja.'' Bizonyítékként megmutatott egy fotót, ami egy vezető szerzetes és két tanítványa 1997-es meggyilkolását ábrázolja. A tibetiek szerint emögött a gyilkosság mögött a  Shugden-követők állnak.

A  Shugden-követők egyik vezetője, Mahalama Lobsang Yechi  kifejtette és megvédte a kínai kapcsolatokról való álláspontját: ,,Egyetértek a kínaiak jelenlétével Tibetben. A Dalai Láma teokratikus uralma a múlté, ezt bizonyítják a vele való együttlétünk alatt tapasztaltak is. Ez sokkal kegyetlenebb volt, mint a mostani kínai uralom.''

Yechi pert indított a Dalai Láma ellen egy indiai bíróság előtt vallási üldözésért. Tagadja, hogy kínai hatóságok megrendelésére járt volna el így.

A  Shugden-követők akarva-akaratlan, a skizma szimbólumai lettek, amely hátráltatja a tibeti autonómiáért folytatott küzdelmet. Ennek menekültek ezrei fizethetik meg az árát.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb