Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma azt javasolja az újságíróknak, utazzanak Tibetbe

2009. június 4./Copenhagen Post/TibetPress

A tibeti tanító Koppenhágába utazott, hogy a boldogság útjára tanítsa az embereket, ugyanakkor emlékeztesse az újságírókat kötelességükre. A száműzött tibeti vallási vezető, a Dalai Láma sajtókonferenciát tartott a Hotel D'Angleterre-ben szombat reggel, és felhívta a média figyelmét arra, hogy fedjék fel az igazságot a tibeti emberek körülményeiről. Egy osztályon felüli ötcsillagos hotel csilláros konferenciatermében hatvan újságíró és fotós előtt a Dalai Láma a rá jellemző szerény módon azt mondta, hogy ő csak egy a bolygón élő hatmilliárd ember közül.

A látogatás oka egy kétnapos buddhista tanításokról szóló előadássorozat volt, amit a Bella Center-ben tartottak. A rendezvény nem volt politikai jellegű, Kína mégis tiltakozott, mert a Dalai Láma Tibet ötven évvel ezelőtti meghódítása óta szálka a szemükben. Az esemény keretében a Dalai Láma és Lars Lrkke Rasmussen miniszterelnök találkoztak, de a Dalai Láma állítja, hogy ez pusztán baráti találkozó volt. Ez nem akadályozta meg az újságírókat abban. Hogy éles kérdéseket tegyenek fel a miniszterelnöki reprezentációs alappal kapcsolatos állítólagos szabálytalanságokról. ,,Képmutatóak lennénk, ha folyton ellenőriznénk magunkat.'' hangzott a Dalai Láma válasza.

A Dalai Láma, valódi nevén Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso, 73 éves és jó testi és szellemi egészségnek örvend. Együttérzésről szóló tanításait ezzel a példával támasztotta alá: a világ leghíresebb Rolex viselője levette karóráját, megcsólkolta es azt mondta, ,,Szeretlek.'' majd csalódottságot színlelt az elmaradt válaszreakció miatt: ,,Tudják'' mondta ,,még az állatok is ki tudják fejezni érzelmeket, de egy aranyóra nem.''

Direkt az újságíróknak címezte azon kijelentéseit, amelyekben a szabad sajtó fontosságáról beszélt és kritizálta Kínát a sajtó fölött gyakorolt ellenőrzés miatt. Azt javasolta az újságíróknak, hogy turista vízummal utazzanak Tibetbe és írják le, amit ott látnak. ,,Ha nem engedhetitek meg magatoknak, hogy odautazzatok, vegyetek fel kölcsönt a bankba, aztán menjetek Tibetbe és vásároljatok ajándéktárgyakat, majd gyertek haza és haszonnal adjátok el azokat.'' viccelt.

Hasonló vicces hangulatban azt mondta: ,,Az újságíróknak legyen hosszú orruk, mint az elefántnak, hogy az emberek mögé szagoljanak.'' De amiről beszélt, az komoly volt. Észrevette, hogy ott van egy kínai újságíró is a Kínai Népi Napilaptól, aki aztán kényelmetlenül fészkelődött, amikor a Dalai Láma mandarin nyelven kérdést tett fel neki. Arra is biztatta az újságírókat, hogy ne az emberek negatív oldalát hangsúlyozzák: ,,Az emberekben rejlő lehetőség fontosabb annál, mint amit az emberek tesznek.'' mondta és hozzátette: ,,Ha csak a negatív dolgokra koncentrálunk, könnyen feladjuk.''

A Nobel-békedíjas Dalai Láma egyik fő üzenete a vallások közötti tolerancia. Annak ellenére, hogy ő a buddhizmus tibeti ágának szellemi vezetője, azt állítja, hogy a vallási sokszínűség éppen olyan szükséges, mint a filozófiai sokszínűség. Minden vallás legbelsőbb lényege ugyanaz és mindnek az a célja, hogy boldoggá tegyék az embereket.

Amikor a sajtókonferencia ideje lejárt és erre Őszentségét emlékeztették (,,Már megint pazarlom az időt''), volt még idő egy anekdotára. ,,Egy New York-i barátom megkérdezte, miért tekintenek engem a kínaiak úgy, mint egy démont. Gondolkoztam egy ideig, aztán azt feleltem: Talán a szarvak miatt van.'' Ezután a tibeti vallási vezetőt az autójához kísérték, hogy az visszavigyék őt a Bella Center-be.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb