Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma amerikai fogadása tovább feszíti a kínai kapcsolatokat

2010. február 24./Times online/TibetPress

2010. február 18.
Tibet otthonaiban és kolostoraiban sokan örülnek majd annak, hogy Obama elnök fogadta a Dalai Lámát. Zhongnanhaiban, a Kínai Kommunista Párt központjának folyosóin a hangulat azonban még a legjobb esetben is igen komor lesz.

Kína vezetői megsértődnek azon, hogy az Egyesült Államok egy újabb elnöke ismerte el az embert, akit ők mint Tibet függetlenségére törekvő, megosztó személyt vádolnak.

Továbbá aggódni is fognak, nehogy a szerzetesek gyülekezni kezdjenek örömükben – ahogy azt tették akkor is, amikor George Bush kitüntette a Dalai Lámát a Kongresszus Becsületrendjével 2007-ben.

Kínai vezetői minden bizonnyal reagálnak majd, különösen azután, hogy Peking többször is figyelmeztette Washingtont, hogy ez a találkozó káros lehet a már amúgy is feszült viszonyukra nézvést. Nem jöhetnek zavarba.

A diplomaták már számítanak arra, hogy Hu Jintao elnök lemondja az áprilisra tervezett washingtoni nukleáris csúcsot. De felmerül a kérdés, hogy Hu elnök vajon kockáztatná –e novemberi diplomáciai látogatását - tehát most arról kell döntenie, hogy a válasz, amit ad, mennyire legyen kemény.

A találkozó minden részletét figyelni fogják. Kína mindig is tudta, hogy a találkozó egyszer össze fog jönni, még ha reménykedtek is abban, hogy talán Obama lesz az első elnök két évtized után, aki tartózkodni g fog a szerzetestől.

Több minden árnyékolja be a világ legelső és harmadik számú legnagyobb gazdaságai közti kötelékeket. A feszültség akkor támadt fel, amikor a Google – ami kivonul, ha továbbra is alá kell vetnie magát a kínai cenzúrának – fenyegetett helyzetbe került, valamint Hillary Clinton kritikája kapcsán, amivel az internetet érintő beavatkozásokat illette, végül pedig hogy Obama döntése nyomán 6,4 milliárd dollár értékben adnak el fegyvereket Tajvannak, a magát önálló államként kezelő szigetnek, amit Kína mint mindig mint saját területét számon. A kereskedelemmel és a kínai valutaárfolyammal kapcsolatos nézeteltérések még inkább elmélyíteni tűnnek a feszültséget.

Elképzelhető, hogy a világ legfontosabb kapcsolata a legkomolyabb meghűlést szedte össze azóta, hogy 2001-ben egy amerikai kémrepülő kényszerleszállást hajtott végre egy kínai reptéren, miután a szárnya megsérült egy kínai géppel való találkozás során.

A számos, egy időben feltörő vitás ügy fényében Kína azt gondolja majd, hogy megengedheti magának, hogy megtorpedózza a Dalai Láma látogatását a Fehér Házban. Obama tulajdonképpen már novemberben óva intette Kínát. Fontos, hogy a találkozót a Térképszobába helyezik,  ami annak privát jellegét jelzi majd. Peking ezt megnyugtatónak fogja találni.

A Dalai Láma 2007-es találkozója után Bush elnökkel Kína a háttérben igyekezett nyomást gyakorolni Európára, hogy ne találkozzanak a szerzetessel. Állítólag kedvezőbb kapcsolattal jutalmazta azokat, akik így is tettek – például Vatikán.

Gordon Brown úgy döntött, hogy a Lambert House-ban találkozik vele a Downing Street helyett.  Washington azonban jóval fontosabb érdekeltség.

Kína tisztában van azzal, hogy a Dalai Láma-Obama találkozó elkerülhetetlen. A reakció zajos és zsarnoki lesz, de rövidesen befejeződik. Tudvalevő, hogy ennél hevesebb harcok is lesznek.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb