Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma, aki tízezer ember szemébe tud nézni

2010. szeptember 18./NépszabadságOnline/TibetPress

Hetedszer jár hazánkban a Dalai Láma – Orbán Viktor most nem fogadja a tibeti vallási vezetőt
A médiát profi módon használó, rendkívül karizmatikus egyéniség. Azzal a különleges képességgel bír, hogy egyszerre akár tízezer ember szemébe tud nézni – akik ismerik a XIV. Dalai Lámát, így írják le a Tibetet Segítő Társaság meghívására magyarországi látogatásra érkezett Tendzin Gyacót. A tibeti buddhisták száműzetésben élő, 75 éves szellemi vezetője hetedszer jár hazánkban. Utoljára tíz évvel ezelőtt volt Budapest vendége. Akkor „nem hivatalosan” találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, akinek fehér sálat is ajándékozott. Most ilyen találkozó nem lesz, jól érzékeltetve a Fidesz Kína-politikájában bekövetkezett látványos fordulatot.

„A tolerancia gyakorlásában az ellenség a legjobb tanár.” „Ha tudsz segíteni másokon, segíts. Ha nem, akkor legalább ne bántsd őket” – e két idézet a XIV. Dalai Láma híres mondásai közül való. A Lhamo Dhondrub néven, szegény földművescsaládban született spirituális tanító és vezető igazi reálpolitikusnak számít. Az erőszak szerinte nem old meg semmit, ezért azt is elutasította, hogy tibeti hívei fegyverrel vívják ki az időközben autonómiát kapott tartomány függetlenségét. Igaz, egy ideig elhitte, indiai segítséggel sikerül elérnie Tibet önállóságát. Később rájött, az adott korlátokon belül, tárgyalásokkal kell a lehető legtöbb kompromisszumot kicsikarnia a kommunista vezetőkből. E reálpolitika jegyében tartózkodott a pekingi nyári olimpia bojkottjától, pedig 2008 tavaszán, a pekingi hatalom által brutálisan levert tibeti felkelés után, sokan erre buzdították.

Tendzin Gyaco kétéves volt, amikor a reinkarnációban hívő tibeti szerzetesek felismerték benne Buddha földi alakját. Tizenöt évesen vette át a hatalmat, az első próbatétel a Tibetet 1949-ben megszálló kínaiakkal folytatott alkudozások voltak. Pekingben tárgyalt Mao Ce-tunggal, Csu En-lajjal és Teng Hsziao-pinggel. Végül aláírta a „Nagy Hazába” való „visszatérésről” szóló szerződést, aminek következményeként a kínai vezetés hozzákezdett a tibeti társadalom radikális átformálásához. A vallás visszaszorítására irányuló törekvések ellen 1959-ben felkelés tört ki, a lázadást Peking kegyetlenül elfojtotta. Az Indiába menekülő Dalai Láma az 1960-as évek elején kinyílvánította Tibet függetlenségét, erről később lemondott annak fejében, hogy Kína önkormányzatot és vallásszabadságot biztosított. Mindkét kérdés azért változatlanul érzékeny: Peking a szabad vallás- és nyelvgyakorlásban nacionalista-szeparatista törekvéseket vél felfedezni.

A Dalai Láma 1989-ben megkapta a Nobel-békedíjat. A nyugati világban általános tisztelet és megbecsülés övezi, a vezető politikusok – így például Barack Obama amerikai elnök vagy AngelaMerkel német kancellár – azonban újabban udvariasan kitérnek a vele való találkozás elől. Kína gazdaságipénzügyi térhódítása, az ottani üzleti lehetőségek megőrzése és szélesítése érdekében a nyugati politikusok ódzkodnak attól, hogy Tibet miatt konfliktusba keveredjenek Pekinggel. E fordulat tetten érhető a Fidesz Kína-politikájában is. Liberálisként még számon kérték.

Pekingen az univerzális emberi jogok érvényesülését, kormányra készülve – szintén a reálpolitika jegyében – a kölcsönös előnyökön való együttműködés mellett törtek lándzsát. Orbán tavaly decemberi pekingi útja során hivatalos kapcsolat született a Fidesz és a Kínai Kommunista Párt között, pár hete pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes járt a kínai fővárosban.
Dési András/Népszabadság

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb