Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma a kínai emigránsokhoz fordul - noha Peking nem vesz róla tudomást, vannak kínaiak, akik meghallgatják

2009. június 12./Correspondent/TibetPress

2009. június 10.
Múlt héten, hollandiai látogatása során a Dalai Láma tanításait tízezer ember hallgatta, Amszterdam polgármestere pedig személyesen fogadta őt.

De a száműzött tibeti vezetőnek volt még egy programja, amelynek kevesebb sajtóvisszhangja volt, de legalább akkora jelentőséggel bírt: egy magántalálkozó kínai demokrata aktivistákkal.

A Dalai Láma és körülbelül harminc, főként európai kínai emigráns a tibeti-kínai párbeszéd és a kínai reformok szükségességéről beszéltek. A tibetiek és kínaiak közötti bizalom helyreállítása alapvető feltétele annak, hogy Tibet ügyére megoldást találjunk- hangsúlyozta a Dalai Láma a gyűlésen, amelyet a Tienanmen téri tüntetés húszéves évfordulójára rendeztek.

A külföldön élő kínaiak megszólítása- legyenek aktivisták, újságírók, buddhisták vagy akár átlagos emberek- elsődleges fontosságú a Dalai Láma számára. A puha diplomácia egyre nagyobb fontoságra tesz szert, miután a kínai kormánnyal való tárgyalások megszakadtak.

Noha a Dalai Láma azt mondja, hogy bizalma a kínai kormányban ,,meggyengült'', állítja, hogy a kínai emberekben való bizalma nem rendült meg.

Kína azt állítja, hogy a Dalai Láma ketté akarja szakítani az országot a szabad Tibet érdekében, a Dalai Láma azonban hangoztatja, hogy ő mindössze autonómiát szeretne Tibetnek és jobb körülményeket a tibeti embereknek, nem függetlenséget.

Lángol a vita az olimpiai fákya körül
A tavalyi évben a Dalai Láma próbálta lehűteni a kínai nacionalisták haragját, ami amiatt keletkezett, hogy Tibetért tüntető aktivisták megzavarták az olimpiai fáklyát szállító váltófutást. ,,Elszántan sürgette a találkozást a kínaiakkal.'' mondja Tsering Sonam, az a filmes, aki a Dalai Lámát az olimpia előtti időkben vele utazott mindenhova.

Az olimpiai láz elmúlt, a kínai tiltakozók nem várják a Dalai Lámát utazásai során. A kínai emberek megszólítása mégis elsődleges feladat Tibet szellemi vezetője számára- mondta Chime Choekyapa, a Dalai Láma emigráns tibeti kormányának titkára.

,,Kormányok jönnek-mennek. A legfontosabb az, hogy mindenhol megszólítsuk a kínaiakat, hogy megértsék Őszentsége álláspontját. A jövőben a tibetieknek és a kínaiaknak együtt kell élniük egymással.'' mondja Choekyapa úr.

Felhívás nyugalomra
Ebben az évben az agresszív szigorítások miatt kezdődött az a nagyszabású tiltakozás március 10-én,- az tibeti vereséggel végződött szabadságharc ötvenedik évfordulóján- amelyet aztán elfojtottak, csakúgy, mint az egy évvel ezelőtti megmozdulásokat. Az évfordulón a Dalai Láma felszólította a kínai ,,fivéreket és nővéreket'', hogy ,,ne hagyják magukat befolyásolni a propaganda által, hanem elfogulatlanul vizsgálják meg a tényeket, hogy így előzzék meg a nézeteltéréseket.''

Együttérzés kínaiaktól
Ezzel azonban nem minden kínait békített meg. Sokan azt állítják róla, hogy szakadár. A kínai hivatalnokok ,,szerzetesi ruhába öltözött farkasként'' bélyegzik meg.

Azokat a kínaiakat, akik támogatják a Dalai Lámát és Tibetet, árulónak tekintik. Sokan még így is rendíthetetlenek.

Chin Jin, a Szövetség a Demokratikus Kínáért helyettes elnöke, számos alkalommal találkozott a Dalai Lámával, 1992-es, Sidney-beli első találkozásuk óta. Chin úr, egy Ausztráliába emigrált demokrata aktivista, azt állítja, hogy a Dalai Láma elősegíti a kínai demokráciát.

,,Remélem, a kínai kormány értékeli azt a lehetőséget, hogy a Dalai Láma még él, és hajlandó folytatni békés útját.'' mondja.

,,A felszínen minden nagyon szép Tibetben.''
Zhu Rui kínai író ebben az évben néhány hónapig Dharamsalában élt és találkozott a Dalai Lámával. Először 1997-ben utazott Tibetbe. Elismeri, neki is előítéletei voltak, akárcsak honfitársainak. ,,Mindenki azt gondolta, hogy a Dalai Láma gonosz.'' mondja ,,Senki sem tudta az igazságot Tibetről.''

Indiai tartózkodása alatt Zhu asszonyt megigézte Tibet különleges kultúrája. Egy évvel később Lhászában telepedett le, mint a ,,Tibeti Irodalom'' kínai folyóirat újságírójaként. Mielőtt 2001-ben Kanadába emigrált, Zhu bemutatta a lerombolt kolostorokat, a rejtett kínai rendőri felügyeletet a tibeti ünnepségeken, és azokat a tibetieket, akiket évtizedekre bebörtönöztek.

,,A felszínen minden nagyon szépnek tűnik'' mondja Zhu. ,,A valóság azonban az, hogy a tibetiek borzalmasan élnek.''

Zhu véleménye a Dalai Lámáról szintén megváltozott, amikor látta, hogy tisztelik a tibetiek a szellemi vezető betiltott fényképeit.


,,Nagyon fontos, hogy a kínaiak kapcsolatba kerüljenek a tibetiekkel.'' mondja Zhu. ,,Ha megértik a Dalai Lámát, megértik Tibet kultúráját és történetét, és hogy miért akar Tibet szabadságot.'

Amy Lee

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb