Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma középutas megközelítése a legelőnyösebb Kína számára is

2010. február 4./CTA/TibetPress

Central Tibetan Administration (CTA)

2010. február 22.
Őszentsége a Dalai Láma a vasárnap Los Angelesben a CNN-en sugárzott Larry Kinggel készült exkluzív interjúja közben kiemelte,  hogy a „középutas megközelítés amely a kölcsönösen előnyös megoldásokat keresi a Kínai fennhatóság alatt álló Tibet ügyében, Kína számára is előnyös.”

Őszentsége második los angelesi napja egy Larry Kingnek, a népszerű Larry King Live tévéműsor házigazdájának adott negyvenöt perces interjúval kezdődött. Larry King először Őszentsége Barack Obamával lezajlott találkozójának célja után érdeklődött. Őszentsége válaszában kifejtette három fő elkötelezettségét amelyek, az emberi jogok értékéhez, a vallási harmóniához és a tibeti ügyhöz kötik.

Őszentsége elmondta, hogy  „kértem Obama elnököt, hasson a kínai kormányzatra annak érdekében, hogy folytasson párbeszédet és tartson kapcsolatot a tibetiekkel, ezen kívül ösztöndíjak létesítését is kértem az emigráns és a Tibetben élő tibetiek számára egyaránt.”

Larry King arról kérdezte Őszentségét, fenntarthat-e Amerika jó kapcsolat.

Kínával, ugyanakkor  támogatva Tibet függetlenségét is. Őszentsége erre így válaszolt: „nincs ellentmondás a jó Kínai kapcsolatok és  Tibet támogatása között, mert a tibetiek nem függetlenséget akarnak, hanem valódi autonómiát. Hatmillió Tibetben élő tibeti alapvető jogai miatt aggódunk.”

Minden tibeti szeretné Tibet modernizálását, amit azzal lehet biztosítani, ha Tibet Kína része marad” - tette hozzá Őszentsége. Említést tett még a Középutas Megközelítéséről, „A mi elképzeléseink Kína számára is nagyon előnyösek.”

A nap további programjainak összefoglalása.
Korábban, reggel háromnegyed kilenckor Őszentsége találkozott a Whole Child International igazgatótanácsával és személyzetével. Őszentsége rövid ideig a szervezet szponzorainak kérdéseire válaszolt. Tizenhat szponzor tehette fel kérdéseit, köztük Cher és Chris Rock is. A kérdéseik a vezetői etikától a gyermeknevelésen át egészen a belső béke megszerzésének módjaiig sok témakört fogtak át. Válaszaiban Őszentsége többek között kifejtette, nem csak a pénz számít, hanem az olyan értékek is nagyon fontosak, mint a szabadság és az információk szabad áramlása. Őszentségét idézve: „Annak érdekében, hogy az emberi kreativitást megfelelően használhassuk, információs szabadságra van szükség, cenzúra és korlátozások nélkül.”

Délután Őszentsége az a Universal Cityben lévő  Gibson Amfiteátrumban tartott nyilvános előadást  közel hatezer ember előtt. Az előadás címe a „Az Együttérzés fejlesztése és a sérülékeny gyerekek szükségletei” volt.

A beszédet a Whole Child International szervezte, a témája az együttérzés fejlesztése és a belső béke elérése volt. A délután folyamán Sheryl Crow az ismert énekesnő is előadott három dalt.

Beszédében Őszentsége a XX. századot az emberiség történetének nagyon jelentős századaként írta le, amikor az emberiség csodálatos dolgokat talált fel, a társadalom bizonyos szempontból szintén nagyon fejletté vált, másrészt több mint kétszáz millió embert öltek meg ekkor. „A régi korokban,” – mondta Őszentsége az ellenség elpusztítása a győzelmet jelentette.” Ma már az ellenség elpusztítása maga után vonja saját pusztulásunkat is. Ezért Őszentsége fontosnak tartja a nukleáris leszerelést. Különbséget tett a belső és külső leszerelés között. „Belső leszerelés nélkül a külső nem lehet tartós, ezért a   a részvétre és a megértésre kell hangsúlyt fektetnünk.”

Őszentsége külön kiemelte „az oktatás szerepét abban, hogy az intellektuális fejlődés az együttérzésével egyszerre történjen.” Őszentsége szerint az együttérzésre már gyerekkorban nevelni kellene az embereket. Elmondta, Tibetben a szülők már kisgyerek korukban tanítják a gyerekeiket az együttérzésre azzal hogy elmondják nekik, miért nem szabad megölniük rovarokat, ezzel is minden élet megóvásának fontosságát hangsúlyozva. Ha a gyerek nem tiszteli a rovarok életét, az könnyen vezethet az általános értelemben vett élet tiszteletének hiányához. Őszentsége arra is rámutatott, hogy hogy az együttérzés csökkenti a vérnyomást, a feszültséget és a stresszt, jó étvágyat és nyugalmas alvást biztosít. „Az együttérzés az igazi gyógyító hatalom.”

Az előadás egyik hallgatója arról kérdezte Őszentségét, miként kellene a „jó családból” való gyerekekkel megértetni, milyen szerencsések. Őszentsége megjegyezte, még nincs megegyezés az együttérzés tanításának módjáról az oktatási rendszeren belül. Szükség lenne pedig értékek átadására a szekuláris oktatási rendszerben is, az óvodától az egyetemig.

Őszentségétől megkérdezték azt is, tervezi-e a hazatérést Tibetbe. Őszentsége elmondta „mindig visszavágytam” , de a kínai vezetés, amely őt ellenségnek nevezi, nehezen tudná elmagyarázni az embereknek, miért engedte be Őszentségét az országba. Őszentsége így a kínai kormányzattal való kapcsolatait  próbálja javítani. Ismételten hangsúlyozta, Tibet ügye nem a Dalai Láma magánügye, hanem minden tibeti ügye.

Holnap, február 2-án, Őszentsége Floridába utazik, ahol két nyilvános beszédet tart. 

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb