Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Brit miniszter hallgat az emberi jogokról miután kiosont Tibetből/British Minister silent on human rights after tip-toeing out of Tibet

2009. szeptember 11./ FreeTibet.org/TibetPress

2009. szeptember 10.
British Minister silent on human rights after tip-toeing out of Tibet
A Free Tibet mélységesen csalódott amiatt, hogy a Brit külügyminiszter, Ivan Lewis ma Pekingben megtagadta, hogy a hét elején Tibetben tett látogatását követően, egy nyilvános sajtókonferencián egyaránt elérhetővé tegye magát mind a helyi kínai, mind a nemzetközi sajtó számára. Mr. Lewis Tibetbe tett utazása az első Brit miniszter által megtett út volt a térségben, a tavalyi nagy területre kiterjedt tüntetések, és azok erőszakos leverése óta; így kiváló alkalmat szolgáltatott a miniszter számára, hogy nyilvánosan felhívja a Brit kormány figyelmét a Tibetben uralkodó sötét, és folyamatosan tovább romló emberi jogi helyzetre mid a helyi kínai, mind pedig a nemzetközi közönség előtt.

Ehelyett azonban, mint a Free Tibet értesült róla, a Pekingi Brit Nagykövetségen tartottak egy visszafogott és igen szűkre szabott média tájékozatót nagyon kevés közleménnyel, melyen a Brit médiából csupán újságírók egy kis csoportja tudott részt venni. Mielőtt a miniszter elhagyta volna az Egyesült Királyságot a Free Tibet egy rövid közleményben arra buzdította, hogy használja ki a  Tibetben tett látogatás adta lehetőséget arra, hogy határozottan és nyilvánosan foglaljon állást, és beszámolója tükrözze a drámaian rosszabbodó ottani helyzetet. Ugyanebben a közleményben a Free Tibet figyelmeztette, hogy ha nem foglal határozottan állást a kínai állami és a nemzetközi média előtt, azzal a Brit kormány azt kockáztatja, hogy olyan kép alakulhat ki róla, mintha jóváhagyná Kína Tibettel kapcsolatos politikáját. A Free Tibet ma kapcsolatba lépett a Külügyi és Nemzetközösségi Hivatallal Londonban, és ott azt mondták, hogy Mr. Lewis mai megjelenését Pekingben a Brit újságírók előtt és a rövid média tájékoztatást inkább "hátsó" szándékok vezérelték, mint a teljes körű tájékoztatás. A Free Tibet azt is elmondta, hogy a közleményről nem található másolat.

A mai pekingi visszafogott tájékoztatás hírére reagálva, egy olyan utat követően, amely kiváló lehetőséget kínált a Brit kormánynak arra, hogy széles médiaközönség előtt hívja fel rá a figyelmet, Stephanie Brigden, a Free Tibet elnöke a következőket mondta:
"Azzal, hogy beosont Tibetbe majd kiosont onnan, azzal hogy megtagadta hogy határozottan és nyilvánosan állást foglaljon az ügyben, Mr. Lewis pontosan azt tette amit a kínai kormány elvárt tőle. Az hogy megtagadta, hogy nyilvánosan kiálljon az emberi jogokért, gyakorlatilag azt jelenti, hogy hallgatólagosan beleegyezett Kína Tibettel kapcsolatos politikájába, és ez kételyeket vet fel a Brit kormány azon állításával kapcsolatban, hogy az emberi jogok kérdése a Kínával folytatott megbeszélés részét képezi."

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb