Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

60 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata: Ideje cselekedn

2008. december 12./Amnesty International/Free Tibet Blog

Az Amnesty International felszólította a világ kormányait: az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata aláírásának hatvanadik évfordulója ne csupán a megemlékezésről, hanem a cselekvésről is szóljon.

,,A bombay-i értelmetlen vérengzés, a Kongói Demokratikus Köztársaságból menekülő emberek ezrei, a Darfúrban, Gázában és Sri Lanka északi területein nyomorúságos körülmények közt rekedtek százezrei, az egész világot sújtó gazdasági válság miatt elszegényedő emberek milliói megkövetelik az emberi jogok melletti elkötelezett kiállást” - mondta Irene Khan, az Amnesty International főtitkára.

Az Amnesy International szerint sokszoros kihívás áll előttünk, hisz a Nyilatkozat aláírásának hatvanadik évfordulóján még mindig ilyen problémákkal kell szembenéznünk.

,,Miközben elítéli a bombay-i terrorista akciót, az Amnesty International óva inti a kormányokat attól, hogy az állambiztonságra hivatkozva alapvető emberi jogokat sértsenek. A kormányzatok kötelessége, hogy megvédjék állampolgáraikat a terrorista támadástól, azonban sem az emberek meghatározatlan ideig tartó, vád és tárgyalás nélküli fogvatartása, sem a kínzás megtűrése vagy végrehajtása, sem a jogállamiság megkurtítása nem teszi a világot biztonságosabb hellyé” - nyilatkozta Khan.

Az Amnesyt International emellett a gazdasági világválság hatásaira is felhívja a figyelmet: hatására emberek milliói szegényednek el, ezért a kormányoknak a gazdasági és szociális jogokat épp olyan erélyesen kell felügyelniük, mint a polgári és politikai jogokat.

A Nyilatkozat legfőbb hagyatéka az egyetemesség és az oszthatatlanság. Az emberi jogok egyetemesek; minden ember szabadnak születik, azonos jogokkal és méltósággal rendelkezik. Az emberi jogok egyenértékűek, ahogy a többi – gazdasági, szociális, polgári, politikai és kulturális - jog is, egyformán fontosak, így nincs rangsor közöttük, mondta Irene Khan.

Bár számos területen volt előrelépés az elmúlt évtizedekben, az igazságtalanság, egyenlőtlenség és büntetlenség még mindig súlyos probléma a világ számos részén. A legnagyobb gond az, hogy a kormányok ígéreteket tesznek és törvényeket fogadnak el, majd nem tartják be azokat.

Legfőbb ideje, hogy hat évtizednyi emberi jogi kudarc után a kormányok helyrehozzák hibáikat és elkezdjék beváltani az ígéreteiket.

Amnesty International Magyarország
Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb