Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

350 tibetit letartóztattak és sokan megsérültek a katmandu-i tiltakozások során

2008. augusztus 11./hétfő/Katmandu/Phayul.com/TibetPress

Augusztus 10-én, vasárnap délután 3 órakor egy tibeti tüntetőkkel teli busz érkezett a volt királyi palota elé, és csatlakoztak a helyszínen tartózkodó tibetiekhez, s együtt indultak el a Hattisar úton található kínai követség elé. A tüntetőket nagy számú rendőr várta, de a tibetiek a rendőrök ütlegei és rúgásai ellenére is folytatták útjukat a követség felé. Számos tüntetőnek sikerült áttörni a rendőrök sorfalán, ahol azonban még több fegyveres rendőr várta őket, akik botokkal visszaverték vagy betuszkolták őket egy a helyszínen várakozó teherautóba.

A mai tüntetések még az előzőeknél is energikusabbak és elszántabbak voltak, a rendőrség azonban sajnálatos módon agresszívan reagált, és láthatóan meglepődött a tibeti tömeg méretén, akik hirtelen bukkantak elő. A rendőrség nagy része gondolkodás nélkül, agresszívan rontott rá a tüntetőkre. Hozzá kell tenni, hogy voltak olyan rendőrök is, akik felsegítették a földről a tibetieket, az idősebbeket pedig udvariasan kísérték. Sajnos az ilyen esetből sokkal kevesebbet tapasztalhattunk. Amikor a tibetiek látták, hogy nem képesek túljutni a kordonon, leültek, és néhányan érzelmekkel fűtött jelszavakat festettek a földre. Ezt követően a rendőröknek sikerült a tüntetők számát lecsökkenteni azzal, hogy egyiket a másik után tartóztatták le.
Az egyik fényképen egy sérült szerzetes látható, akit a sérülését követően még kétszer ököllel fejbevertek. Pár perccel később elájult, és a barátainak kellett férevinni őt. Az embereket ide-oda lökdösték, és igen óvatosnak kellett lennem, hogy hová állok, mert állandóan rendőrökbe és tüntetőkbe ütköztem. A hangulat haragos és feszült volt, a rendőröknek végül azonban sikerült bekeríteni az összes tüntetőt. Húsz perccel később az utolsó 30-40 tüntető, akinek sikerült elmenekülnie a helyszínről, visszatért és újabb demonstrációba kezdett. A rendőrök sokkal többen voltak, ezért a megmozdulás gyorsan véget ért. Összesen 350 tüntetőt tartóztattak le, így az elmúlt négy nap során letartóztatott személyek száma már majdnem eléri a négyezret.

A tiltakozások a Nepálban zajló változások és nyugtalanság közepette zajlanak. A kormány próbálja továbbra is szilárdan tartani pozícióját, a valós társadalmi változások még nem körvonalazódtak, és sokan elégedetlenek az emelkedő árak miatt. Ez a nepáli kormány részéről sajnos a hazájuk elnyomása és az emberi s vallási jogaik megsértése miatt tüntető tibetiek hátán csattan, ami egyre jobban emlékeztet a kínai kormányra. A Phayul.com jelentése szerint a kínai kormány óriási propagandakampányt indított Tibet fejlődése és a kínai „szocializmus” érdemeinek reklámozására. Noha a nepáli kormányt és a lakosságot megigézhetik az olcsó kínai termékek, valamint a Kínával való csábító üzleti és egyéb lehetőségek, a Nepálban élő 20-30 ezer tibeti egyre intenzívebben tevékenykedik az Olimpia kezdete óta. Most, hogy a világ figyelme Kínára vetül, a kínai kormány nem képes az Olimpiával elterelni a figyelmet az emberi jogok durva megsértéséről.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb