Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

16 miniszterelnök egyszerre Budapesten

2017. november 27./Atv.hu/TibetPress

eredeti cikk

A világ egyik legfontosabb vezetőjén kívül Orbán Viktor még hat kormányfővel tárgyal két nap alatt. Közel tucatnyi megállapodástól remélik, hogy új szintre emelkednek a Kína és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok.

 

elentős forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest több pontján is hétfőn a kínai miniszterelnök látogatása és a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó miatt.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint szerdáig lezárják a Lánchidat, a Széchenyi István teret, az Apáczai Csere János utcát és ezek környékét, továbbá a Pesti alsó rakpartot a Jászai Mari tér és a Március 15. tér között. Ezeken kívül más fő közlekedési útvonalakat is lezárnak, ezért a BKK kéri a fővárosban közlekedőket: aki a belvárosba tart, lehetőség szerint ne gépkocsival közlekedjen, válassza a kötöttpályás közösségi közlekedési járatokat.

Orbán fogadta a reptéren

A kínai miniszterelnök már vasárnap az országba érkezett, a repülőtéren Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadták, majd este Orbán egy I. kerületi étterembe vitte el egy kötetlen vacsorára. A reptérről a belvárosba tartó út során az Andrássy úton szimpatizánsok fogadták a kínai kormányfőt magyar és kínai zászlókkal, és volt egy kisebb tüntetés is, a Magyar Fálun Dáfá Egyesület a kínai nagykövetség előtt követelte a vallási közösségük elleni "üldözés és népirtás befejezését".

 

Li Ko-csiang érkezése előtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Szijjártó Péter elmondta, Magyarországnak reálisan kitűzhető célja, hogy Közép-Európában Kína legfőbb exportpartnere legyen, és a Közép-Európába irányuló kínai befektetések vonatkozásában is vezető helyen szerepeljen. Az MTI tudósítása szerint a miniszter közölte: Magyarország az előbbiek tekintetében mindeddig sikeres tudott lenni, az első nyolc havi adatok szerint 26 százalékkal tudta növelni a kivitelt Kínába a tavalyi 25 százalékos növekedést követően. A kínai beruházások értéke ma Magyarországon már meghaladja a 4,1 milliárd dollárt - tette hozzá.

Tájékoztatott arról is, hogy hétfő délelőtt több mint 1000 üzletember részvételével üzleti fórumot rendeznek, amelyen 330 kínai, 340 közép-európai térségbeli, illetve körülbelül 300 magyar vállalat képviselteti magát. A fórumot követően 23 vállalatközi megállapodás aláírása várható.
16 miniszterelnök egyszerre Budapesten

Kedden délután hivatalos kétoldalú tárgyalásokat folytat a kínai és a magyar miniszterelnök. Ezt követően 11 "kifejezetten" magyar-kínai megállapodást írnak alá. Szijjártó Péter közölte: Orbán Viktor kormányfő a kínai miniszterelnökön kívül még hat miniszterelnökkel tárgyal majd a következő két nap során. A magyar kormányfővel együtt 16 miniszterelnök tartózkodik majd egyidejűleg Budapesten - jegyezte meg. Korábban egyébként a miniszterelnök sajtófőnöke a világ egyik legfontosabb vezetőjének nevezte Li Ko-csiangot, akivel Orbán legutóbb májusban találkozott, amikor Kínában járt.
Indulhat a magyar méz és a kukorica

A külgazdasági és külügyminiszter beszámolt arról, hogy indul a Kína által létrehozott közép-európai befektetési alap "második felvonása". Ebben ezúttal is a magyar Eximbank vesz részt 70 millió dolláros hozzájárulással, amelyért cserébe legalább 140 millió dollár beruházásnak kell megtörténnie Magyarországon. Az alap egymilliárd dolláros összeget kezel majd - jegyezte meg. A kínai és a magyar Eximbank között születik egy megállapodás arról, hogy a kínai Eximbank egy 500 millió dolláros hitelkeretet biztosít a magyar Eximbanknak hitelezési tevékenysége fejlesztése érdekében. Szintén a kínai Eximbank egy 217 millió eurós hitelkeretet hoz létre a BorsodChem számára további fejlesztésekhez.

Emellett a kínai fejlesztési bank egy 20 millió eurós hitelkeretet biztosít a Komáromban elektromos buszokat gyártó BYD-nek a vállalat további fejlesztéséhez.
A tervek szerint megállapodást írnak alá arról, hogy a magyar méz és kukorica exportja is megindulhat Kínába. Továbbá megállapodás születik Kína egyik legtekintélyesebb felsőoktatási intézménye, a Fudan Egyetem és a Neumann János Egyetem között közös MBA program 2019-es indításáról - tájékoztatott a miniszter.

„Kína még sokáig nem lesz a világ első számú hatalma”

Nem ennyire optimista a látogatással kapcsolatban Matura Tamás. A Kína-szakértő az MTI tudósítása szerint az M1-en arról beszélt vasárnap este, hogy Kína a közép-európai államok versengése helyett a térség gazdasági összefogásában érdekelt, hiszen csak a régiós szintű lehetőségek elég nagyok a távol-keleti állam befektetői számára. Úgy látja, a kínaiak elsősorban nem munkahelyteremtő beruházásokkal érkeznek - emiatt az olcsó munkaerő sem érdekli őket -, inkább infrastruktúrát fejlesztenének és nagyvállalatokat vásárolnának. Matura szerint Magyarország elsősorban a fekvése miatt lehet kiemelkedő partnere Kínának, hiszen árui innen juthatnának tovább a nyugati piacokra. A magyar kivitel elsősorban más államok - elsősorban Németország - döntésein múlik, hiszen Magyarország a globális ellátási láncok része, a magyar kivitel túlnyomó része nemzetközi nagyvállalatokhoz kapcsolódik - tette hozzá. A szakértő szerint Kína még sokáig nem lesz a világ első számú hatalma, hiszen a tudásalapú gazdaság kiépítése még évtizedekig is eltarthat a távol-keleti országban, és kétséges az is, hogy az Egyesült Államokkal szembeni hátrányát képes lesz-e valaha ledolgozni.

Varga: az együttműködés egyértelmű előnyökkel jár

Egy vasárnapi kerekasztal-beszélgetésen mindenesetre már Varga Mihály is szót ejtett Kína és a Közép-Kelet-Európai régió országainak együttműködéséről, mely a nemzetgazdasági miniszter szerint minden résztvevő számára egyértelmű előnyökkel jár. Varga Mihály kiemelte: az egyre elfogadottabb nemzetközi szakmai álláspont szerint a világgazdaság jelenleg az alacsony növekedés csapdájában van. A kitörési pontot ebből a helyzetből az jelentheti, ha az egyes nemzeti kormányok a növekedést támogató gazdaságpolitikát folytatnak. Magyarország, a magyar gazdaságpolitika már évekkel ezelőtt meghozta ezt a döntést - hívta fel a figyelmet.

Beszámolt róla, hogy Magyarország fő külkereskedelmi partnere természetesen az EU, ugyanakkor a keleti nyitás politikájának köszönhetően a magyar exportban már a keleti országok képviselik a legnagyobb arányt. A Kína és Magyarország közötti külkereskedelmi forgalom is dinamikusan növekszik, 2016-ban meghaladta a 7,1 milliárd dollárt, ami 8,2 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest - hangsúlyozta Varga Mihály. A rendezvényen részt vett Csiang Csian-csing a Sino-CEEF Fund elnöke, valamint Gordon Brown volt brit miniszterelnök, a szervezet főtanácsadója is.

 

A kínai miniszterelnök érkezését Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be két héttel ezelőtt a Kormányinfón. Akkor arról beszélt a csúcstalálkozó kapcsán, hogy a térség országai komoly gazdasági kapcsolat kialakítására törekednek a világ GDP-jéből egyre nagyobb hányadot kiszakító távol-keleti országgal. Elmondta: a kereskedelempolitika mellett a fejlesztéspolitikában is együttműködésre törekednek a felek, és itt jelentik be a Budapest-Belgrád vasútvonal projektjének részleteit is, amelynek tendereztetését várhatóan a hónap végén elindítják. A több mint 500 milliárdos beruházás nagy részét kínai hitelből finanszíroznák a tervek szerint.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb