Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Amnesty International:

2008. május 27./kedd/London/(MTI)/TibetPress

Bocsánatkérésre szólította fel a világ vezetőit "az emberi jogok érvényesítésének hat évtizednyi kudarcáért" az Amnesty International, amelynek szerdán Londonban megjelent éves világjelentése szerint a világot ma "igazságtalanság, egyenlőtlenség és büntetlenség jellemzi".

A 380 oldalas idei összefoglaló szerint hatvan évvel azután, hogy az ENSZ elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, az AI-jelentésben vizsgált 150 ország közül legalább 81-ben alkalmazzák a kínzást, legalább 54-ben nem lehet méltányos bírósági eljárásra számítani, és legalább 77 országban nem létezik a szólásszabadság.

Irene Khan, a világ legnagyobb emberi jogi szervezetének főtitkára a jelentést ismertetve azt mondta: az elmúlt évet a nyugati kormányok tehetetlensége és a feltörekvő hatalmak nem egyértelmű vagy vonakodó hozzáállása jellemezte a legsúlyosabb emberi jogi válságok esetében is.

Az idei nyári olimpia rendezésére készülő Kínáról a jelentésben az áll, hogy a játékok előkészületeit az emberi jogi aktivisták elnyomása kísérte, az internet és egyéb médiaszervezetek cenzúrája erősödött. A véleménykifejtés és a gyülekezés szabadságához fűződő jogukat békésen gyakorlók továbbra is az elhurcolás, az illegális, elszigetelt őrizetben tartás vagy házi őrizet, megfigyelés, fizikai bántalmazás vagy zaklatás magas kockázatával kénytelenek szembenézni.

Az Amnesty International jelentése szerint Kínában az elmúlt évben 500 ezer ember tartottak fogva büntető jelleggel vádemelés vagy per nélkül, "munkával történő átnevelés" vagy egyéb hatósági őrizet formájában. A "munkával történő átnevelés", valamint "a kábítószeresek kényszer-rehabilitációja" címén alkalmazott őrizetbe vételek gyakorlatát a kínai rendőrség még ki is terjesztette, azzal a céllal, hogy "megtisztítsák Pekinget" az olimpia közeledtével - áll az emberi jogi szervezet szerdai világjelentésében. Az AI szerint a kínai hatóságok továbbra is akadályozzák a hozzáférést egyes internetes honlapokhoz, és meghatározott szavak, illetve témák alapján szűrik az internetes tartalmakat. Az Amnesty International 30 bebörtönzött kínai újságíróról tud, és legalább 50 olyan személyről, akik azért kerültek rács mögé, mert az interneten közzétették véleményüket. A jelentés szerint azonban gyakran mindössze azért is büntetést szabnak ki a kínai hatóságok, ha valaki megpróbál tiltott internetes honlapokhoz hozzáférni. Az emberi jogi szervezet olyan beszámolókat idéz, amelyek szerint a kínai közbiztonsági minisztérium elrendelte a pekingi olimpia összes résztvevőjének átvilágítását, 43 olyan kategóriát állítva fel, amelynek alapján az e kategóriákba eső egyes személyek eltilthatók. A kategóriák között politikai és vallási meggyőződés is szerepel.

Tibetben továbbra is súlyos mértékben korlátozzák a vallás, a véleménykifejtés és a gyülekezés szabadságát. Előfordult, hogy valakit azért ítéltek nyolc évi börtönre, mert nyilvánosan a Dalai Láma - a száműzetésben élő tibeti vallási vezető - visszatérését szorgalmazta - áll az Amnesty International idei éves jelentésében.

Az Egyesült Államokról szóló fejezet szerint 2007 végén még mindig "hozzávetőleg 275" őrizetest tartottak fogva a guantánamói börtöntáborban. A jelentés szerint az amerikai hatóságok eddig egyetlen guantánamói őrizetes - egy ausztrál állampolgár - ügyében hoztak bírósági ítéletet.

A tavalyi év végén három másik táborlakó állt vádemelés előtt, köztük ketten még nem töltötték be a 18. életévüket, amikor őrizetbe kerültek.

Az MTI kérdésére, hogy milyen esélyt lát a guantánamói tábornak az AI által évek óta követelt bezárására az amerikai elnökválasztás után, Irene Khan főtitkár azt mondta: az elnökségért versengő mindhárom amerikai politikus elkötelezte magát Guantánamo bezárása és a kínzás alkalmazásának megszüntetése mellett. Az Amnesty International ennek alapján azt várja, hogy december 10-én, az emberi jogok napján a következő - addigra megválasztott - amerikai elnök deklarálja a guantánamói tábor bezárását - mondta a szervezet főtitkára.

Hozzátette: jóllehet a reménybeli elnökjelöltek időpontot nem jelöltek meg, az Amnesty International szerint a bejelentéshez december 10-e, az emberi jogokról szóló egyetemes nyilatkozat 60. évfordulója "nagyszerű alkalmat" teremtene.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb