Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

 

Örömmel hívunk meg a Magyarországon először megrendezésre kerülő különleges több napos Gyémánt Tőr-Vadzsrakilaja beavatásra 2011.július.16-18.között. Amely a tibeti hagyomány legfontosabb meditációs módszere a negativitás átalakítására és a legmagasabb gyönyör megtapasztalására. A beavatás specialitása, hogy nem csak áldás-felhatalmazás, hanem magyarázattal egybekötött beavatás; amelynek során a résztvevők a rendszeres napi gyakorlás lényegi útmutatásait is megkapják. Továbbá a hozzá tartozó Magas Tantrikus gyakorlat (Szadhana) a Szakja Mahasziddhák hagyományának megfelelően már eleve tartalmaz minden alacsony tantrikus előkészítő gyakorlatot (ngöndro) így minden résztvevő rögtön alkalmazhatja a tantrikus átalakulás örömét hétköznapi életében. - Sambhala Tibet Központ - tibet.hu

Kérünk mindenkit aki jön a beavatásra, hogy regisztráljon az alábbi email címen: sakyahungary@gmail.com
Tanács azoknak akik meghatalmazásokat kapnak
http://www.szakja.hu/magyar/ta​nacs_meghatalmazas.html

Őeminenciája Ratna Vadzsra Rinpocse,

Őszentsége Szakja Trizin idősebbik fia

Vadzsrakilaja

meghatalmazás és tanítás

július 16-án szombaton 15.00 órakor lesz a beavatás első része,
július 17-én vasárnap 15.00 órakor a beavatás második része,
július 18-án hétfőn 18.00 órakor Vadzsrakilaya szellemi gyakorlatának (szadhana) magyarázata és tanítása lesz.

Mivel a három nap egy egybefüggő beavatás és tanítás részei, így csak a teljes programon lehet részt venni.

A teljes programon való részvétel 12.000.- forintba kerül (45.- EUR)

Helyszín: Mathias Corvinus Collegium (1118 Budapest, Somlói út 5)

Vadzsrakilaya az összes Buddha megvilágosodott aktivitásának a megtestesülése. Vadzsrakilaya gyakorlata úgy ismert, mint a leghatékonyabb módszer a külső és belső akadályok eltávolítására, a szerető együttérzés ellen irányuló erők megsemmisítésére, és a korunkat jellemző szellemi szennyeződések tisztítására.

Őeminenciája Ratna Vadzsra Rinpocse, Őszentsége Szakja Trizin idősebbik fia, Tibet ősi nemesi családjának, a Khön családnak a tagja amelynek eredete a 11.-ik századig nyúlik vissza. Gyermekkorától kezdve a vonaltartó mesterek intenzív képzésében részesült. Minden kontinensen számos beavatást és tanítást adott a buddhista közösségeknek.

A vidéki és a külföldi résztvevőknek előzetes foglalás esetén korlátozott számban olcsó szállást tudunk biztosítani.

A regisztráció és információ: sakyahungary@gmail.com
http://www.szakja.hu/

Őszentsége Szakja Trizin Vadzsarakilaja tanítása


Guru Padmaszambava tanításainak mélységes és kimeríthetetlen óceánjából Vadzsrakilaja az egyik legfontosabb. Ezt a meghatalmazást, tanítást és szívbéli-utasításokat az egyik legfontosabb szellemi tanítványának, Khön Nagendra Rakshitának (Lü\'i Wangpo Sungwa) adta, aki addig gyakorolta, amíg elérte mind a közönséges, mind a rendkívüli szidiket. Hatalmas szellemi megvalósítása jeleként bemutatta a nagy csodát:a levegőbe függesztette fel a vadzsráját és a csengőjét. Guru Padmaszambava maga jelentette ki, hogy Nagendrarakshita elérte a hatalmas bodiszatva-ösvény nyolcadik fokozatát.

Nagendrarakshita a Vadzsrakilaja meghatalmazást, tanítást és szívbéli-utasítást unokaöccsére hagyta , így őket  a Khön-vonal alapitóinak tartunk, és azóta ezen a vonalon öröklődik tovább, beleértve az Öt Szakja pátriárkát.

Így ez az igazán ritka tanítás, amely nemcsak a megszakítás nélküli vonalon  az ős-Buddhától származik, hanem az öröklődési vonalon is. Guru Padmaszambavától kezdve, egész a jelen ideig, minden egyes mester nagy megvalósítást ért el, és ennek eredményeként nagy csodákat mutattak be. Jómagam apámtól és az egyik legfontosabb gyökér gurumtól kaptam,akik mindketten nagy szellemi eredményeket értek el Vadzsrakilaya gyakorlattal és sok jelentős csodát mutattak be.

Tanács azoknak akik meghatalmazásokat kapnak

 

Bevezetés

A Tibeti wang kifejezés szó szerint meghatalmazást jelent, bár fordíthatnánk bevezetésnek vagy beavatásnak is (szanszkritul: abhishekha). Ez egy olyan szertartást jelent, amelyben egy Láma, az Ő saját spirituális megvalósítása és a szertartás saját maga szerinti értelmezése alapján egy tanítványt kapcsolatba hoz, összeköt egy bizonyos tantrikus istenséggel, és ez a tanítvány meghatalmazást kap, hogy vizualizálja az istenséget, mondja a mantráját, és megkísérelje megvalósítani a nem kettősséget a saját és az istenség tudata között (egyesíteni a tudatát az istenség tudatával). Sok minden történik egy wang során, és minden, ami történik, különös jelentőséggel bír nem csupán a szertartás háttérdísze, díszlete.

A Wangok osztályozása

Minden meghatalmazás a Tantra következő négy osztályának valamelyikéhez tartozik: krija, csárja, jóga and anuttarajóga tantra. A meghatalmazások melyek az alacsonyabb tantrákhoz (krija, csárja,jóga) tartoznak az alacsonyabb wang elnevezést kapták; az anuttarajóga meghatalmazásokat a magasabb meghatalmazásoknak nevezzük. A legtöbb, a lámák által adott meghatalmazás Amerika szerte alsóbb meghatalmazás, úgymint, mint például a szokásos meghatalmazások, Csenrézi, Zöld Tara és Mandzsusri esetében. Néhány istenség esetében, mint például Taránál, a tantra minden szintjén vannak meghatalmazások. Más istenségek esetében, mint amilyen Hevadzsra, csak magasabb meghatalmazás létezik.

Kiegészítve a meghatalmazások besorolását, mint magasabb és alacsonyabb, a meghatalmazásokat osztályozhatjuk, mint fő illetve kisebb meghatalmazásokat. A fő meghatalmazások sokkal összetettebbek, mint a kisebb meghatalmazások.

Egy meghatalmazás összetevői

Egy meghatalmazás mindig magában foglal egy sor különféle beavatást; a száma és a természete ezeknek a meghatalmazás típusától függ. Egy fő meghatalmazás tartalmazhat négy beavatást, amelyek némelyike önmagában is tovább osztható egy sor különböző beavatásra.

Egy kisebb meghatalmazás általában három beavatást tartalmaz, egyet - egyet a Test, a Beszéd és a Tudat számára. Ezek a három kapu, amelyen keresztül cselekszünk (és így karmát hozunk létre). Hogy megtisztítsuk a cselekedeteinket, meg kell tisztítanunk ezt a három kaput; amelyek valójában már tiszták, bár még nem ismerjük fel ezt. A tantra célja megtisztítani minden cselekedetét a Testnek, a Beszédnek és a Tudatnak, eltávolítva az erkölcsi és gondolkodási (mental) szennyeződéseinket, így cselekedeteink nem különböznek majd egy Buddha cselekedeteitől. Egy meghatalmazást megkapni olyan, mint elültetni egy magot; később a megfelelő körülmények közepette, ez a mag kicsírázik, és a buddhaságig növekszik. A meghatalmazás során a három ajtó mindegyike egyenként meg lesz áldva, és így sor kerül egy test beavatásra, egy beszéd beavatásra, és egy tudat beavatásra.

A meghatározott, egyedi beavatások amelyek átadásra kerülnek, ezen három beavatással a következők: A Test Beavatás megtisztítja a test összes szennyeződését és meghatalmaz arra, hogy magadat az Istenség formájában megjelenítsd (hogy magad megjelenítsd például Csenrézi képében, egy arccal, négy kézzel, malát és lótuszt tartva, és így tovább). A Beszéd Beavatás megtisztítja a beszéded összes szennyeződését, és meghatalmaz az istenség mantrájának ismétlésére. A Tudat Beavatás megtisztítja a tudat összes szennyeződését, és meghatalmaz, hogy felismerd a nem kettősséget az istenség tudata és a saját tudatod között (hogy az istenség tudatát és a saját tudatodat egyesítsd) és amely állapotban a közönséges, hétköznapi kettőssége az alanynak és a tárgynak meghaladásra kerül (túllépünk rajta). Együttvéve ezek a beavatások meghatalmaznak, hogy végezz egy meghatározott meditációs gyakorlatot, amelyben (más dolgokkal együtt) magadat, mint az istenséget jeleníted meg, ismétled a mantráját, és lehetővé tesz bármely gondolatot, amely eltűnteti az istenség és a közted lévő megkülönböztetést (elillan). Az ilyen gyakorlatok révén megkísérled megvalósítani igaz természeted, mely nem más, mint a Buddhaság.

A négy beavatásnak, amelyeket egy fő meghatalmazás (wang) alkalmával kapunk egy magasabb istenség tekintetében, hasonló a célja, bár (itt) az egyedi felhatalmazások, amelyek átadásra kerülnek az elmélyültebb típusú meditáció érdekében történnek. Az első beavatást egy ilyen meghatalmazás esetében, Váza Beavatásnak nevezzük, amely maga is hat beavatásra osztható fel. Néhány alacsonyabb meghatalmazás esetében a Test Beavatás részeként szintén van egy rövid Váza Beavatás. Ha egy meghatalmazás magában foglal Váza Beavatást, akkor a Láma szertartási tárgyai között lesz egy szertartási kancsó (a Váza) pávatollakkal. A folyadék ebben a kancsóban meghatalmazás előtt megszentelésre kerül a Láma által és a meghatalmazás alatt Ő (vagy a segítője) a fejedhez érinti, fejedre teszi a kancsót és ad némi nektárt, hogy idd azt meg. Ez a Test Beavatást szilárdítja meg benned.

Mit tegyünk egy meghatalmazáson

Úgy kellene felkészítened magad egy meghatalmazásra, mintha magához buddhához mennél beavatásra (mivel, aki egy bizonyos értelemben te vagy). A felkészülési szertartás alatt, amelyet a láma végez a meghatalmazás előtt, Ő előidézi magát (átalakul), mint istenséget; a meghatalmazás során azt kellene gondolnod, hogy a láma nem különbözik az istenségtől és jelenítsd meg őt az istenség képében. A beavatás sokkal hatásosabb, ha kifejlesztesz egy erős hitet, meggyőződést, hogy a meghatalmazást magától az istenségtől kapod. Például, ha Csenrézi meghatalmazást kapsz, akkor folyamatosan el kell képzelned a lámát Csenréziként, és hinni, bízni abban, hogy maga Csenrézi adja át neked a meghatalmazást.

Mielőtt belépsz a területre, ahol a meghatalmazás átadásra kerül, le kell venned a cipődet és meg kellene mosnod a szádat vízzel. Akkor, mikor belépsz a láma színe elé, háromszor borulj le előtte (felé fordulva), és azután elfoglalhatod a helyed, a földön. A legjobb, ha három teljes leborulást végzel; mindegyik előtt tedd össze a tenyered és érintsd az összetett tenyeredet a homlokodhoz, a torkodhoz és a szívedhez ( ezek szimbolizálják a három kapuját a testnek, a beszédnek és a tudatnak). Ha fizikai vagy tudati okokból nem tudsz teljes leborulást végezni, akkor elégséges leborulni háromszor a láma előtt. A legjobb, ha keresztbe tett lábbal ülsz, de ha fizikai okok ebben megakadályoznak, akkor megengedhető egy zsámoly vagy egy szék (használata). Amikor a keresztbe tett lábbal ülsz, és a lábaid vagy a hátad elkezdenek fáradni, akkor változtasd meg a helyzeted nyugodtan, halkan. Nem lehet lefeküdnöd a földre vagy a láma felé kinyújtott lábbal ülnöd.

Mielőtt a meghatalmazás elkezdődik, a szerzetes, aki a lámának segít általában ad neked egy kis mennyiségű rizst, amelyet kéznél (készenlétben) kell tartanod. Ez a rizs a mandala-felajánlásnál kerül felhasználásra, amely a meghatalmazás megkezdése után röviddel következik. Mint ahogy mindig legkevesebb két mandala-felajánlás van egy meghatalmazás alatt ( a kezdetén és végén), ügyelhetsz arra, hogy tartalékolj egy kis rizst a végső mandala-felajánlásra.

Amíg várakozol, hogy a meghatalmazás elkezdődjön, ahelyett, hogy körbenézegetsz mindenki másra, inkább elmélkedj annak az okain, hogy miért vagy ott. Fontos kifejleszteni a megfelelő, helyes hozzáállást, amely a következő (lehet): Az érző lények szenvednek az elégedetlenség és szomorúság körülményeitől, amelyet az erkölcsi (moral) tisztátalanságok (szenvedély) és a tudati, szellemi tisztátalanságok (érzékcsalódás, homály) okoztak. Bár felismerhetnéd ezt a feltételét az egyetemes szenvedésnek, nem sokat tehetsz mivel ugyanúgy megkötött vagy, mint mindenki más. Csak a bölcsesség, az együttérzés és a Buddhák erejének elérésével tudod megmenteni magad és másokat ebből a helyzetből; és így minden érző lény érdekében kapod ezt a beavatást.

Egy meghatalmazás mindig két részből áll; az előkészületből és a fő részből. Az előkészületben először is bemutatod a mandala felajánlást a mesternek, akit az istenség képében jelenítesz meg, buddháktól és bódhiszattváktól övezetten. A mandala-felajánlás akkor kezdődik, mikor a lámát segítő szerzetes háromszor leborul és elkezd rizst felhalmozni egy ezüst mandalára. Amíg ezt hajtja végre, te mutathatod a mudrát (amelyben a két gyűrűsújj együtt felfelé mutat szimbolizálva a világegyetem tengelyét az ősi indiai világképnek megfelelően), de ez nem szükséges. Amit csinálnod kell az az, hogy elképzeled, hogy ezt a rizst valóban felajánlod az egész világegyetem részére, a világok millióival együtt amelyek az összes jó dolgokat magukban foglalják. Ezt a lámának ajánlod fel kérve őt, hogy adományozza a meghatalmazást neked. Ez sokkal értékesebb, mint akármi anyagi, amit fel tudsz (képes vagy) ajánlani, ezért még akkor is ha felajánlod az egész világegyetemet (még ha szimbolikusan is), ez még mindig nem elég, nincs arányban azzal amit a láma ad neked. Amikor a szerzetes, aki a lámának segédkezik befejezi a szavalását a mandala-felajánlás szövegének, rizst fog a levegőbe szórni; ennél a pontnál te is szórj előre rizst , a szívednél kezdődő kézmozdulattal (ezek a felajánlások a szívedből jönnek).

Az előkészítő szakaszban ismételned kell bizonyos imákat, mint a kívánságot, kérést megfogalmazó imákat. A láma tibetiül fogja ezeket mondani, és te mondd ezeket utána, ahogy a legjobb tudásod engedi. Szokásos a kezeidet összetenni a szíved előtt, amíg az imákat mondod, az odaadás kifejezéseként. Az előkészítés alatt ismételned kell a Hétágú Imát, vagy a tantrikus vagy mahajána formájában. A tantrikus fomájában a Hétágú Ima a következő részekből áll: Először, megvallod az összes bűnös cselekedetedet, amelyet számtalan előző életed során elkövettél. Másodszor, örvendezel az összes erényes tettnek, amelyet a buddhák és bodhiszattvák valamint az összes érzőlény véghezvittek. Harmadszor megígéred, hogy tartod a végső bódhicsittát, amely a végső igazság (üresség) megvalósítása. Negyedszer, menedéket veszel a Buddhában, a Dharmában és a Szanghában ettől a pillanattól kezdve, addig, amíg el nem éred a megvilágosodást. Ötödször, ígéretet teszel, hogy tartod a viszonylagos bódhicsittát, amely a vágy, hogy elérd a megvilágosodást annak érdekében, hogy az összes érzőlényt megmentsd a szenvedéséből. Hatodszor, elhatározod, hogy megteszel minden szükséges lépést a megvilágosodás eléréséért és ebből a célból (ez szintén a relatív bódhicsitta része) Végül, felajánlod az érdemeket amelyeket létrehoztál mindezen jó cselekedetek által az összes érzőlény jólléten érdekében. A mahajána Hétágú Ima hasonló a tantrikushoz.

A Meghatalmazás alatt különféle vizualizációkat kell végrehajtanod. Ezeket általában a láma a megfelelő időben elmagyarázza. A vizualizációk a meghatalmazás fő része alatt sokkal összetettebbek, mint az előkészítő szakasz alattiak. A fő rész alatt például, vizualizálnod kell az istenségeket, ahogy előtűnnek a Láma szívéből, és tibeti betűket amint feltűnnek a láma és a te tested bizonyos részein.

A fő része egy alacsonyabb meghatalmazásnak magában foglalja a test, beszéd és tudat beavatásokat, ahogy már az előbb kifejtettük. Általában a kezdetén mindegyiknek vizualizálsz egy fénysugarat amelyet a láma szíve bocsátott ki és elér téged és az összes érző lényt, megtisztítva őket az összes szennyeződéstől. A test beavatás során magadat az istenség képében jeleníted meg, a láma útmutatásának megfelelően; ez a test beavatás megerősödik,megszilárdul benned amikor a lámának segítő szerzetes füstölőt visz körbe. A hang vagy beszéd beavatás során, általában vizualzálnod kell az istenség mantráját (tibeti betűkkel), amint áradnak a láma szívéből és belépnek a te szívedbe. A láma akkor háromszor ismétli a mantrát, amelyet te is háromszor ismételsz utána. A tudat beavatás során vizualizálod az istenség magszótagját a szívedben és koncentrálva erre a szívszótagra, amely a lényege az istenség tudatának, megpróbálod megvalósítani a nem kettősségét a saját és az istenség/láma tudatának (nincs különbség, eggyé válsz,olvadsz). A vizualizációk, amelyeket el kell végezni a fő meghatalmazások alatt, hosszdalmasak és összetettek ha összehasonlítjuk őket azokkal, amelyeket a kisebb meghatalmazások alatt végzünk el.

A Meghatalmazás sokféle imával és egy végső mandala felajánlással fejeződik be, megköszönve a mesternek a meghatalmazás átadását. A tanítványok akkor sorba állnak, és folyamodnak sorban a lámához, hogy különleges áldást, például a váza, vadzsra, stb fejtetőre helyezése kapjanak, és felajánlásokat tegyenek. Ha az istenség mandalája felépült (a fő meghatalmazások esetében ez mindig jelen van), akkor bele kell nézned és akkor egy tibeti fehér sálat („khata”) felajánlanod, de ez nem szigorúan véve szükséges. Ha egy khata felajánlásra kerül, akkor a láma elé vagy az oldalához kell elhelyezni.

Felajánlások

Szokásos felajánlást tenni a Lámának a meghatalmazás végeztével; ha megérted mi az amit kaptál a meghatalmazás során, akkor egy természetes hajlandóságot fogsz érezni, hogy felajánlást tegyél a Lámának, azért mert felismerted a jóságát,kedvességét. A meghatalmazás értéke nem mérhető dollárban, de ez nem jelenti azt, hogy a pénz nem megfelelő, mint felajánlás. A Lámáknak a maguk számára nincs szükségük pénzre, de szükségük van rá, hogy taníthassanak és elősegíthessék a Dharma növekedését (különösen azért, hogy kolostorokat és iskolákat építhessenek). Virágok és gyümölcsök, ez sokkal megfelelőbb felajánlás a buddhák és bódhiszattvák számára. Minden egyes személy azt ajánlja fel, amiről úgy érzi, hogy megfelelő, helyénvaló. Egy gazdag ember számára 1000 dollár nem túl sok; egy szegény ember számára néhány cent nem túl kevés. Emlékezned kell arra is, hogy a lámák már sok felajánlást tettek a saját mestereiknek, és néhány esetben, több alkalommal felajánlották minden tulajdonukat a mestereik számára hálából a tanításokért, amit kaptak.

Forrás: szakja.hu

Webgalamb