Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

LÁMA JOHN MYRDHIN REYNOLDS VADZSRANÁTHA
DZOGCSEN - A BUDDHASÁG FELFEDEZÉSE
ÖNMAGUNKBAN

2023. szeptember 30. - október 1. / 15.00-19.00
hétvégi Zoom-szeminárium
a tanítás csak regisztrációval látogatható
regisztráció / martihum@gmail.com
részvételi díj / 20 ezer Ft

Az elmúlt néhány évtizedben a dzogcsen meglehetősen divatos témává vált, hasonlóan a zenhez az 1960-as években. Sok tibeti és nyugati tanító egyaránt azt állítja magáról, hogy a dzogcsen-hagyományt tanítja, mintha az valamiféle tudás lenne valamiről, és sokan azt gondolhatják, hogy ezt a tudást könyvek és tibeti szövegek fordításainak olvasásával, esetleg előadások meghallgatásával vagy hétvégi workshopokon és elvonulásokon való részvétellel szerezhetik meg. Azonban Tibetben a korábbi időkben a dzogcsen-tanítást nagyon titokban tartották, és a leghaladóbb és legelkötelezettebb tanítványokra korlátozódott, míg manapság úgy tűnik, hogy bárki megvásárolhat egy könyvet, amely azt állítja, hogy a dzogcsen magyarázatát adja.

A dzogcsen azonban nem olyasmi, amit intellektuális tudásként lehet tanítani, vagy könyvekből megtanulni, vagy akár beszélgetések és előadások meghallgatásával lehet elsajátítani. Tibetben hagyományosan mindig azt mondták, hogy a dzogcsen nemcsak titkos, hanem önmaga is titkos. Ez azért volt így, mert a dzogcsen nem egy tudás volt valamiről. Ez egy olyan létállapot, amelyet önmagunkban kell felfedezni. A dzogcsenről szóló könyv vagy fordítás elolvasása hasznos lehet, de a dzogcsen tényleges felfedezése csak a gyakorlás és a közvetlen tapasztalás útján történik, és ezt nem lehet helyettesíteni.

A dzogcsen szerint a buddhaság kezdettől fogva eredendően jelen van bennünk, nem csak potenciálisan, hanem ténylegesen, mint a saját Tiszta Tudat Természete. Ahhoz azonban, hogy felfedezzük ezt a tudat természetét lényünk legmélyén, először a közvetlen tapasztalatunkban kell felfedeznünk, hogy mit értünk tudat alatt. Csak ezután válhat az egyén számára valóban hasznossá., hogy közvetlen bevezetés a tudat természetébe rámutatással megtörténik. Máskülönben csak szavak lennének. Ezért szükséges, hogy a dzogcsen megvalósításához meditációs gyakorlatok útján bizonyos tapasztalatokat szerezzünk, Ezen a szemináriumon a hangsúlyt a semde és longde szerinti tényleges meditációs gyakorlatokra helyezzük, amelyek a belső tudatosságunkkal való találkozásra szolgálnak, valamint arra, hogy ezeket a módszereket hogyan lehet alkalmazni a mindennapi életben a negatív érzelmekkel és a jelen nehézségeivel való szembenézésben.

Webgalamb