Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Képgaléria

Gurgyejev szakrális tánc-szeminárium

Nisha Maggioni (ol.) vezetésével
időpont: 2005. augusztus 17-21.

 

- helyszín: Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ, 1088 Lőrinc pap tér 2. 15-ös kapucsengő
- A szemminárium szerdától vasárnapig tart, 10.00-18:00-ig intenzív kurzus keretein belül. Az intenzív kurzus szabályai szerint ez idő alatt minden nap a helyszínen kell tartózkodni, csak az vehet rész a szemmináriumon aki ezt tudja vállani.
- Napi vegetáriánus étkezés biztosított amit a résztvevők közösen készítenek el.
- Tisztálkodási lehetőség biztosított.
- A kurzus résztvételi díja: 15.000 Ft

A szemináriumot Nisha Maggioni vezeti, James Tomarelli részvételével és segítségével.
A szakrális tánc-kurzus zenei hátterét Miskei László élő zongorajátéka mélyíti el.

gurdjev02.jpgNisha Maggioni asszisztensként dolgozik együtt James Tomarellivel a "Gurgyejev-féle mozgás- és belső gyakorlatok kutatásá"-ban. Alapító tagja az "If Group"-nak, amely egy nemzetközi kutatócsoport, a folyamatos emberi kiteljesedés megértésére és megvalósítására G.I. Gurgyejev és J.G. Bennett örökségének tükrében.

A szeminárium keretet és szükséges segítséget nyújt ahhoz a munkához, hogy önmagunkban rátaláljunk a hallhatatlan emberi lényre. A szeminárium Élet Gyakorlatokat nyújt, az emberi lény átalakulásához, közvetlenül merítve G.I. Gurgyejev örökségéből. Ezen gyakorlatok nagy részét Gurgyejev dolgozta ki, majd a tanítványai fejlesztették tovább az utóbbi ötven évben, megalkotván így a tanítások korpuszát, amely bölcsességben gazdag és amely konkrét tapasztalatok gyümölcse. Szufista és buddhista hagyományból származó gyakorlatok is átitatják.

A szeminárium egy napja

Napi meditációs gyakorlat, energia-gyűjtés és -átalakítás céljából, mely hasznos az imádkozáshoz és a nagyobb nyitottsághoz az ismeretlen befogadásához.

Szakrális tánc- és mozgásgyakorlatok élő zongorakísérettel.

Beszélgetés: a gyakorlatok eredményének megvitatása a derűs tudatosság légkörében.

Felolvasás G.I. Gurgyejev és J.G. Bennett művéből és ennek kommentálása.

A természet és a társas együttlét csendje: a gyakorlatok elmélyítése és asszimilálása végett.Belső gyakorlatok, amelyek a figyelemre, az érzékelésre, lélegzésre, tudatra és az alkotó képzeletre irányulnak.

Ezen gyakorlatok támogatást nyújtanak az önmagunkra figyeléshez, a nem-azonosításhoz és egy olyan tudati állapot felélesztéséhez, amely befolyásolásoktól mentes.Az energiagyűjtés és felhalmozás szellemében a gyakorlati munka (konyhai és a ház körüli) szerves része a szeminárium programjának.

A közösen elkészített és elfogyasztott ételek hozzájárulnak a csoport szellemi egységének a megerősitéséhez.

-------------------------------------------

A Gurgyejev szakrális táncról nyilatkozik Nisha Maggioni az alábbiakban közölt néhány gondolatsorban.

Várunk szeretettel!

Nisha Maggioni gondolatai a Gurgyejev szakrális táncról:

Minden emberi közösségben, az ösidök óta a táncnak fontos szerepe és ereje van. A tánc segítségével az ember kapcsolatot teremt önmaga és Isten között.

A Gurgyejev szakrális tánc mozdulatai önmagukban nagyon egyszerű mozdulatok, nem kívánnak különösebb fizikai adottságot, mégis az egy időben való elvégzésük kifejezetten nehéz müvelet. Ezért a táncolók nem tartják természetes mozdulatsoroknak.(Például egy-egy egyszerű karmozdulat kombinálását.)

Az agyunk számára bonyolult lekövetni a mozdulatsort, mert a személyiségünk értelmezni szeretné a mozzanatokat.Önkéntelenül arra törekszünk, hogy a mozdulataink szebbek legyenek, tolmácsolni szeretnénk általuk önmagunkat, beléjük akarjuk tenni egész lényünket. Mozdulatainkat mindig fejleszteni akarjuk. (Számomra a mozgásnak ez a része azért is volt nagyon érdekes, mert kortárs és modern táncokkal foglalkoztam, amelyekben a tendencia az, hogy a mozdulatainkon keresztül fejezzük ki önmagunkat.)

A Gurgyejev mozdulatokban a feladatunk az, hogy NE tegyük bele személyiségünket a gesztusokba. Ahogy az egyik tanárom mondta (ami nekem is nagyon tetszik), a mozdulatok már léteznek valahol. Jelen vannak. Amikor végezzük őket az olyan, mint egy kabátot felvenni. A hordásával jelentést adunk a létezésének, életre keltjük a mozdulatokat...

Gurgyejev szerint ezek a mozdulatok egy ősi könyv betűinek ábécéje, és pusztán a mozdulatok megfigyelésével olvashatunk ebben a könyvben. Manapság nemigen van senki már, aki ezt a könyvet tudná olvasni. De mégis, az aki kívülről nézi ezt a táncot láthatja, hogy a mozdulatok kifejeznek valamit, és csak azzal, hogy figyel, megérezheti a gesztusok jelentését.

Amikor Osho meglátta ezeket a mozdulatokat azt mondta, hogy ez a technika erőteljes és hihetetlenül hatékony az emberek tudatának felébresztésében. Azt akarta, hogy a követői is részesei legyenek ennek az élménynek. Arra buzdította néhány tanítványát, akik a táncokért voltak felelősek, hogy kutassák fel a mozdulatokat, tanulják meg és kezdjék tanítani. Így egy külön iskola alakult az Osho közösségben, ami elkötelezte magát a Gurgyejev mozdulatok tanulmányozására, tanítására.

Ha már egy ideje gyakorlod a mozdulatokat, észrevehetsz apró változásokat. Az első ilyen apróság, amit önmagamon felfedeztem az, hogy a testem bal oldalát jobban tudom használni és sokat javult a memóriám.

A hatás mélyebb mint elsőre gondolnánk. Rátalálhatunk a testünk, a szellemünk és az érzelmeink egyensúlyára és a minket foglalkoztató dolgok másképp kezdenek működni körülöttünk.

A körülöttünk zajló élet jobban tudatosul bennünk. A tapasztalatot magunknak kell megszerezni, senki más nem tudja elmondani vagy megmutatni. Ez egy út befelé, önmagunk megismerésére.

Webgalamb