Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

A szkíták térítő apostolai – Szent András és Szent Fülöp legendája
Franzoni Zoltán előadása online
időpont / 2020. június 12. /péntek 18.00
helyszín / Facebook Sambhala Tibet Központ
info / www.tibet.hu  0670 431 9343


András és Fülöp nem tartoztak ugyan Jézus tanítványainak legszűkebb köréhez, de az a kétféle tulajdonságkör, amelyet megidéznek, nagyon fontos az emberi világ működése szempontjából. Ennek a kétféle tulajdonságkörnek a lényegét, János evangéliumának az a fejezete mutatja meg, amikor Jézus ötezer férfit vendégel meg. Az ötezer férfi megvendégelésénél, Jézus Fülöptől kér javaslatot a hívek testi táplálékkal való ellátásának megoldására. Fülöp látva a helyzetet, számszerűsíti a problémát. Ő a szemeire, András viszont a megérzéseire hagyatkozik és egy gyermeket vezet Jézus elé, akinek van öt árpa kenyere és két hala. Fülöp és András tulajdonságai jól kiegészítik egymást. Az általuk képviselt kettősség arra figyelmeztet bennünket, hogy sohasem szabad csak a testi érzékelésünkre hagyatkoznunk, hanem mindig figyelnünk kell a megérzéseinkre és tudnunk kell ráhangolódni egy-egy problémára.

Szent András apostol ünnepe a Nyilas havában, november 30-án van. Nem véletlenül. András a ráhangolódása és a megérzései útján tudott eljutni Istenhez. Ő pontosan úgy irányította a figyelmét az isteni szeretet lényegére, ahogyan az íjjász veszi célba a középpontot. Amikor pedig ráhangolódás révén felismerte, hogy a célt, Isten szeretetét, először nem a külső világban, hanem önmagában kell megtalálnia és ezután egész lényét mozgósítva kell eggyé válnia a céllal, akkor mindig „telibe talált”, vagyis megtalálta a Teljességet. Szent András örök érvényű üzenetet hagyott minden spirituális úton járó és a lét igazi értelmét kereső embernek: Először mindig önmagadban keresd azt, ami Istennel egylényegű!

Szent Fülöp apostol ünnepe eredetileg május 1-jén, a Bika havában, az ifjabb Jakab apostollal egy napon volt. A Fülöp által megidézett tulajdonságok is nagyon fontosak, sőt nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a világot és Istent be tudjuk fogadni. Fülöp egy alkalommal az Atyát szerette volna látni és arra kérte Jézust, hogy mutassa meg neki és a többi tanítványnak. Aztán Jézus szavai rádöbbentették, hogy Isten szépsége, melyet látni szeretne, ott van a szemei előtt. Fülöp apostol jól érzékelhetően a Bika tulajdonságok hordozója, így az ő ünnepe is megfelelő helyre került az évkörben.

Az előadás keretében az Evangéliumok és az Arany Legenda (Legenda Aurea) alapján idézem meg Szent András és Szent Fülöp apostolok alakját. Az előadás képi anyagát a XIV. századból származó Magyar Anjou Legendárium szolgáltatja. Ez alkalommal is arra törekszem, hogy egyetemes érvényű tanításokat közvetítsek szívvel-lélekkel és megkeressem a kereszténység hagyományvilágában azt, ami minden együtt érző, szeretetet útján járó ember számára értékes lehet. Kérem, kövessék figyelemmel előadásomat!

adományokat szívesen fogadunk a Sambhala Tibet Központ javára

Tibetet Segítő Társaság MagnetBank 16200010-00110240

Webgalamb