Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

FRANZONI ZOLTÁN
előadása fb élőben és online
AZ ÚR TESTVÉRE - IFJABB SZENT JAKAB APOSTOL
legendája

2022. március 25. / péntek 18.00

helyszín / Sambhala Tibet Központ

Ifjabb Szent Jakab apostol Jézus kevésbé ismert tanítványai közé tartozik. Miközben Péter és Pál az egész Mediterráneum térségében, János Kis-Ázsiában, az idősebb Jakab Júdeában és Samariában, András és Fülöp Szkítiában, Tamás Indiában, Bertalan Örményországban, Máté a Nílus mentén, Simon és Júdás Tádé pedig Mezopotámiában hirdette az Igét, addig az ifjabb Jakab ki sem mozdult Jeruzsálemből. Ő a városban maradt és egyrészt vezette a helyi keresztény közösséget, másrészt igyekezett a zsidókat Krisztus hitére téríteni. Még a főpapokat is. Az ifjabb Jakab ilyen módon Jézus örököse volt Jeruzsálemben. Az Arany Legenda szerint közte és a Megváltó között olyan nagy volt a külső hasonlóság, „mintha csak ugyanabból az anyaméhből való ikrek lennének”. De Jakabnak nemcsak az arca, hanem az életvitele, testi és lelki tisztasága is Jézust idézte. Jakabot még a jeruzsálemi zsidók is tisztelték. Bármennyire hihetetlen, az apostol egészen közel került a zsidó főpapok megtérítéséhez, csak a Sátán megjelenése volt az, ami megakadályozta őt ebben. Ezután megfordult a Jakab iránti közhangulat, ami végül az apostol vértanúságához vezetett. Jakabot először letaszították a templom párkányáról, majd köveket dobáltak rá. De az apostol ekkor még nem halt meg, felemelkedett és térden állva imádkozott merénylőiért. Jakabbal végül egy a fejére mért hatalmas ütéssel végeztek. Krisztus kereszthalála után az Úr hosszan és türelmesen várt a zsidók bűnbánatára, de Jakab meggyilkolásával minden mérték betelt. A mindenható Isten ezután szabadjára engedte a pusztítás erőit, ami oda vezetett, hogy a Vespasianus, majd később Titus vezette római haderő földig rombolta Jeruzsálemet és a jeruzsálemi templomot, a zsidók legszentebb helyét, a zsidó népre pedig szétszóratás várt.

Az előadás keretében megidézem az ifjabb Jakab apostolt, akit már kortársai is Igaznak neveztek.   Az apostollal való megismerkedésben a segítségünkre lesz az Arany Legenda szövege és a Magyar Anjou Legendárium képei. Josephus Flavius zsidó történetíró segítségével pedig felidézem Jeruzsálem és a jeruzsálemi templom pusztulásának körülményeit. Az előadásra szeretettel várok mindenkit.

kép / Jakab apostol vértanúsága / Magyar Anjou Legendárium XIV. sz.

Webgalamb