Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Maitreja Project Relic Tour

 

 SZEMTŐL-SZEMBEN A CSODÁVAL 
 BUDDHA EREKLYÉK VILÁGKÖRÜLI ÚTON

 

 

 

 

 Budapest 2008.aug.1-3

 

 

 

 

 

 SYMA Sport és Rendezvényközpont,1146. Bp Dózsa Gy.út.1. nyitva: 10-18  

 

 

A Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség rendezésében  

 

www.buddha-tar.hu , www.korosi-emlekpark.hu

 

 

 

 tel: 0630 921 4567
tel: 06305207070 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 BUDDHÁK ÁLDÁSA  

 

 

„Szeretetteljes együttérzéssel elérheted a szabadságot”  

 

- Láma Zöpa Rinpocse, a Maitreja Project szellemi vezetője 

 

Mi a Maitreja Project Szív Ereklye kiállítás?
Buddha és más buddhista mesterek több mint 1000 szent ereklyéjének gyűjteménye járja most a világot. Ezen ereklyéket Maitreja Buddha hatalmas szobrának szívében fogják véglegesen elhelyezni, melyet Indiában, Kusinagarban fognak felállítani 2010-ben.  

 

Mi az ereklye?
Ha ereklyére gondolunk, hajlamosak vagyunk olyan holt, élettelen és esetleg nem tetszetős dolgokra gondolni, mint ruhadarabok, csontok vagy fogmaradványok. Ezek az ereklyék nem ilyenek. Amikor egy szellemi vezetőt elhamvasztanak, szép, gyöngyszerű kristálygolyókat lehet találni a hamvak között. A tibetiek ezeket ringszel-nek hívják. Ezek az ereklyegyöngyök különlegesek, mivel a szellemi mester kvalitásainak lényegét tartalmazzák. Az ő belső tisztasága jelenik meg ereklye alakjában. Az igazi mesterek nem beszélnek képességeikről. Az ereklyék fizikai bizonyítékai annak, hogy egy tanító megvalósította életében az együttérzést és a bölcsességet.

 

 

 

 Mi a haszna az ereklyék megtekintésének?
Az ereklyék kivételes lehetőséget nyújtanak arra, hogy személyes szellemi kapcsolatba lépjünk megvilágosult lényekkel. A mesterek saját akaratukból hagytak hátra ereklyéket, azért, hogy lehetőségünk legyen saját boldogságunk alapjainak megteremtésére. Az emberek folyamatosan kapcsolatba léphetnek az ereklyékből sugárzó szeretetteljes energiákkal. Buddhisták és nem buddhisták egyaránt beszámolnak róla, mennyi inspirációt, gyógyító erőt és békét éreznek az ereklyék közelében. Az ereklyék minden látogatóban megérintik az isteni természetet.

 

 

 

 

 Kiknek az ereklyéi szerepelnek a gyűjteményben?
A legtöbb ereklye a történelmi Szkíta Bölcs (Sákjamuni)  Buddhától származik, aki i. e. 563-ban született. Továbbá Kásjapa Buddha ereklyéi is megtalálhatók, aki Szkíta Bölcs Buddha elődje volt. Az egész gyűjtemény listája megtalálható Relic Tour kiadványunkban, mely a kiállításon felajánlás ellenében kapható.  

 

 

Hogyan tehetem tiszteletemet az ereklyék előtt?
A tiszteletadás hagyományos módja a körüljárás, leborulás és felajánlások tétele, bár ez nem eleve elrendelt dolog. Az ereklyék vallástól és szellemi háttértől függetlenül mindenki számára elérhetők, tehát nincsenek szigorú előírások. Csak arra kérjük a látogatókat, legyenek tisztelettudók és figyelmesek. Meghívjuk Önöket, tapasztalják meg az ereklyék hatását az Önöknek legmegfelelőbb módon. Sokan indíttatást éreznek, hogy imádkozzanak a világbékéért, és hogy világszerte felkéljen a szívekben a szeretet.

 

 

 

 Eddig hány ereklye-kiállítás volt?
2001.március óta, amikor az ereklyék útra indultak, több mint 100 kiállítás került megrendezésre az USA-ban, Kanadában, Szingapúrban, Tajvanon, Mongóliában, Új-Zélandon, Oroszországban és Európában. Folyamatosan kapunk meghívásokat kiállítások rendezésére. Az ereklyéket még börtönben, kórházban és iskolákban is kiállították.

 

 

 

 

 Mi a Maitreja Project?
A több mint ezer ereklyéből álló gyűjteményt Maitreja Buddha szobrának szívében fogják elhelyezni. Ezt a szobrot Kusinagarban, Indiában fogják felállítani.
A cél az, hogy az ereklyék áldása minél több ember javára váljon, minél hosszabb időn keresztül.
Őszentsége a Dalai Láma mondta: „Ha megvan a belső békénk, a körülöttünk lévőkkel is békében tudunk élni. Ha közösségünk a béke állapotában van, meg tudjuk osztani ezt a békét a szomszédos közösségekkel. Az, hogy szeretetet érzünk mások iránt, nemcsak azt jelenti, hogy ők szeretve érzik magukat, hanem ugyanakkor nekünk magunknak is segít a belső boldogság és béke kifejlesztésében.”
„Ez a vállalkozás valóban csodálatos, és hatalmas bátorság és eltökéltség eredménye. Szívem legmélyéből értékelem és nagyra becsülöm ezt a csodálatos vállalkozást és mindenkit, akik kapcsolatban vannak vele – az adományozókat és mindazokat, akik hozzájárulnak a tervek valóra váltásához. Fel kell ismernünk, hogy ez egy igazán szent vállalkozás.”

 

 

 

 

 Ki Maitreja Buddha?
Maitreja a szeretet Buddhájaként ismert. A Szkíta Bölcs Buddha kora után fog megjelenni és tanítani a mi világunkban.

 

 

 

 

 Ez az egész csak egy hatalmas szobor építéséről szól?

 

 

 

 

Nem. Láma Zopa Rinpocse azt mondta:
„A szobor maga nem a cél, hanem csak a módszer a cél elérésére.”

 

 

 

A vállalkozás végső célja a béke és a harmónia megteremtése az egész világon. Ennek eléréséhez szereteten alapuló életmódot kínálunk. Ennek a fókuszpontjában áll Maitreja arany szobra, a benne elhelyezett ereklyékkel.

 

 

 

 Hogyan segíti elő az a project a szeretet és béke megteremtését?
-          Úgy, hogy a helyi indiai embereknek azonnali, közvetlen segítséget nyújt, mely magába foglalja iskolák létrehozását, orvosi ellátó rendszer kiépítését, munkahelyek teremtését, ami gazdasági fejlődést eredményez.

 

 

 

 

-          Továbbá úgy, hogy a látogatóknak eszközt ad a kezükbe a szeretet és együttérzés kifejlesztéséhez. Ide tartozik egy kolostor, egy apácakolostor, művészeti, meditációs és előadótermek, szentélyek felépítése.

 

 

 

-          Azáltal, hogy az egész vállalkozás a szeretet működésének egy jó példája az egész világ számára. Az emberek inspirációt meríthetnek az egész vállalkozás folyamatából.

 

 

 

 További információ: www.maitrejaproject.org        e-mail relictour@maitrejaproject.org

 

 

 

 

 Mi az ereklye?

 

 

 

 

 Kjabdzse Thubten Zöpa Rinpocse 2001 november 21-én így magyarázta:

 

 

 

 

 "Ezek az ereklyék Buddha megtestesülései. A múltban a lényeknek olyan tiszta volt a karmájuk, hogy képesek voltak látni Buddhát az ő testi valójában. Ebben a hanyatló korban nem vagyunk képesek szemtől-szemben találkozni Buddhával, így nem tudunk közvetlenül tanításokat kapni tőle, felajánlásokat tenni neki, és ezáltal érdemeket gyűjteni, mivel az elménk tisztátalan és elkorcsosult. Csak ahhoz van karmánk, hogy Buddhát ereklyék formájában lássuk. Buddha az ereklyék közvetítésével vezet minket. Buddha oly módon jelenik meg az ereklyékben, hogy segítségükkel képesek lehetünk növelni odaadásunkat, tisztítani negatív karmákat, és hatalmas érdemeket gyűjthetünk. Ezen a módon elvezet minket a megvilágosodáshoz. Ezek az ereklyék magának Buddhának a megtestesülései, ezért ezek világkorszakokon át gyakorolt szeretet, együttérzés, erkölcsös élet és türelem termékei. A két érdem beteljesedésének és a megvilágosodás elérésének az eredményei ezek az ereklyék, minden lény javának szolgálatában.

 

 

 

 

A Szkíta Bölcs Buddha ereklyéi mellett szerepelnek egyéb megvilágosult mesterek ereklyéi is, mint Buddha Kásjapa, Atisa, Milarepa, az első Karmapa, Congkapa és Kadampa Gese. Ezek az ereklyék mind a legmagasabb tantrikus gyakorlatok megvalósításának eredményei - tiszta fény, káprázattest stb - melyek egy életben elvezetnek a megvilágosodáshoz.

 

 

 

Az a gyakorló, aki megvalósította a tiszta fényt, elértheti egy életben a megvilágosodást, még ebben a hanyatló korban is anélkül, hogy el kellene érnie a halhatatlanságot, amely évezredekkel meghosszabbíthatja az életet a megvilágosodás elérése érdekében. Ez mind a legmagasabb tantra állapotának az elérésén alapszik. A legmagasabb tantra gyakorlása a felébredt szellem (bódhicitta) megvalósításán alapszik. Ez azt jelenti, hogy elengedjük a látszat-énünkhöz való ragaszkodást, lemondunk saját boldogságunk hajszolásáról, és önkéntelenül felkél bennünk a mások megsegítésének és boldoggá tételének óhaja.

 

 

 

A felébredt szellem - azaz mások megvilágosodáshoz segítésének óhaja - megvalósítása azon alapszik, hogy lemondunk jelen és jövő életeinknek a kényszerű lét körén belül elérhető boldogságáról, még az istenek világáéról is, nem törődve azzal, hogy mennyi élvezetet nyújthat. Tökéletesen megszabadítjuk magunkat az embervilág minden élvezetéhez való ragaszkodásunktól.

 

 

 

Azt, hogy jövendő életeinkben szabadok lehessünk a kényszerű lét körétől, ebben az életben alapozzuk meg azáltal, hogy elérjük a belső békét és nyugalmat, melyet minden körülmény között képesek vagyunk megtartani, és még az sem érinti meg elménket negatív gondolatokat keltve, ha valaki gyaláz minket. Elménknek mindegy, hogy kényelemben élünk vagy sem, jó vagy rossz a hírnevünk, meg tudunk szerezni dolgokat magunknak vagy sem. Semmi sem zavarhatja meg az elmét, mivel már elérte a belső békét. Ha az emberek elérnék ezt a megvalósítást, akkor nem lennének többé érzelmi problémák, gyilkosságok, háborúk és mindazok a dolgok, melyek veszélyesek a családra és az országra, és nem léteznének mindazok a dolgok, melyek oly sok szenvedést okoznak. Elképzelhetetlen béke és boldogság uralkodna a Földön és mindannyiunk szívében. Rettenetesen nehéz lemondani a vágyról és a ragaszkodásról akár egy napra is. Nagyon nehéz lemondani az ego öndédelgetéséről és a haragról.

 

 

 

E szent emberek ereklyéi hosszú, kemény, életeken át tartó dharma gyakorlás eredményei. Most mindannyian örvendezhetünk, és leróhatjuk tiszteletünket e szent emberek előtt, akik felhagytak elméjük beszennyezésével és beteljesítették a megvilágosodást. Mindebből láthatjuk, milyen értékesek ezek az ereklyék.

 

 

 

 Maitreja Project Relic Tour

 

 

 

BUDDHA EREKLYÉK VILÁGKÖRÜLI ÚTON  

 

Adatok:

 

 

 

 -          Buddha és más buddhista mesterek több mint ezer ereklyéje szerepel a gyűjteményben.
-          Lama Zöpa Rinpocse, tibeti buddhista mester gyűjtötte össze ezeket az ereklyéket. Rinpocse a Mahajána hagyomány megőrzésére létrehozott alapítvány igazgatója, mely meditációs és elvonulási központokat foglal magába az egész világon.
-          Az ereklyék világkörüli útja 2001 márciusában kezdődött.
-          Célja, hogy inspiráljon, gyógyítson és boldogságot hozzon. Az ereklyék a feltételnélküli szeretetet testesítik meg. Lama Zöpa Rinpocse mondta: "A szeretet által elérheted a megszabadulást.”
-          Az ereklyéket a szellemi mesterek hamvai között találták. Ha egy közönséges embert elhamvasztanak, csak hamu marad. Az elhunyt mesterek szellemi képességének megfelelően apró gyöngyöket találunk hamvaik között. Ezek tartalmazzák a szellemi mesterek élő lényegét. A mester belső tisztasága jelenik meg az ereklyékben.
-          Az igazi szellemi tanítók nem beszélnek képességeikről. Az ereklyék a bizonyítékok arra, hogy a tanító megvalósította életében az együttérzést és a bölcsességet. A tibetiek ezeket ringszel-nek hívják. Az ereklyegyöngy megsokszorozza magát, színét megváltoztatja, és megfelelő körülmények között képes megújulni.
-          Ereklyék napjainkban is megjelennek. Sok ereklyét találtak egy láma hamvai között tavaly Kathmanduban. Ezt a lámát Gese Láma Köncsognak hívták.
-          Az ereklyéket már kiállították Új Zélandon, Tajvanon, Malajziában, Szingapúrban, Európában, Kanadában és az USA-ban is számos városban. 
-
          2003 márciusában egy Kansas állambeli börtönben is kiállították az ereklyéket, ahol minden foglyot megáldottak Buddha ereklyéivel.
-          Arizonában és Kansasban iskolákban is kiállították az ereklyéket sok fiatal javára.
-          Az ereklyéket átlátszó vitrinekben helyezik el egy életnagyságú, arany Maitreja szobor lábainál.
-          Az ereklyék tárolására sztupák szolgálnak, melyek fedelét levéve megtekinthető minden egyes ereklye.
-          Időnként az ereklyékkel megérintik a látogatók fejét, hogy áldást adjanak velük.
-          Rinpocse a világ legnagyobb Maitreja szobrát szeretné felállítani. A szobrot Kushinagarban, Indiában építik meg, ahol 2500 évvel ezelőtt Buddha eltávozott e világból.
-          A szobor állításának a célja, hogy erősítse a szeretetet, és a szerető szív megvalósításának fontosságát. A szobor mellett iskolát, kórházat, szentélyeket és kerteket is építenek. Ez egy inspiráló hely lesz minden ember számára.
-          Az ereklyék megtekintése ingyenes. Mindenkit szívesen várunk, szellemi és vallási háttértől függetlenül, hogy megtapasztalják az ereklyék energiáját. Ez nemcsak buddhistáknak szól.
-          Sok gyógyító számolt be az ereklyékből áradó egyedi, erőteljes energiákról.
-          Az ereklyéket Maitreja Buddha szobor szívében fogják véglegesen elhelyezni. Olyan lesz, mintha Maitreja Buddha szívéből fény sugározna. - Ez tehát a Maitreja Project.
-          E vállalkozás célja nagyon egyszerű - boldogságot hozni minél több embernek. A szobrot úgy tervezték, hogy legalább 1000 évig álljon. További információt a www.maitreyaproject.org oldalon lehet szerezni.
-          A Szkíta Bölcs Buddha korában élünk, élünk, és a legtöbb ereklye tőle származik. Az őt megelőző kor Buddhájától, Buddha Kásjapától is vannak ereklyék. Maitreja az eljövendő kor Buddhája. Maitreja szeretetet jelent.
-          Az ereklyéket egy 32 éves skót asszony, Victoria Ewart őrzi, aki immár két éve szervezi az ereklyék útját. Három éven át Lama Zöpa Rinpocse tanítványa volt.
-          Történetileg ezek az ereklyék Tibetből, Burmából, Indiából és más ázsiai buddhista országokból származnak. Amikor Tibetben a szobrokat és sztupákat a hatvanas években lerombolták, az ereklyéket a helyi szerzetesek és családjaik összegyűjtötték, kimenekítették, és felajánlották megőrzésre olyan buddhista mestereknek, mint Lama Zöpa Rinpocse

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

A Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség rendezésében

 

 

 

tel: 0630 921 4567

 

 

 

 

 

 

 

 

www.buddha-tar.hu

 

 

 

www.korosi-emlekpark.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Webgalamb