Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

JELENTKEZÉS/REGISTRATION»

A TIBETI KINCSVÁZÁK ÉS
A KHJENCE BÉKEVÁZA PROJECT
2016. szeptember 6./kedd/18.00
helyszín/A Tan Kapuja Buddhista Főiskola/Budapest, IX. Börzsöny u. 11.
hol vannak Béke Vázák a világon

Nagy örömmel jelentjük be számotokra a következő előadást, amely a tibeti kincsvázákról és a Khjentce Békeváza project-ről szól.

Az előadást Gelle Zsóka, az ELTE Bölcsészettudományi Kar - Buddhizmus kutatás Központja - tudományos munkatársa, tibetológus (Khyentse-fellow) és Varjasi Géza - Dzongszár Dzsamjang Khjentce Rinpocse - Békeváza projectjének egyik magyarországi képviselője - dzogcsen gyakorlók tartják.

Az előadás interneten is követhető jelszó használatával.

akik szeretnének jelszót igényelni, azok írjanak az info.dzogchen@gmail.com email címre.
a közvetítés helye/http://www.dzogchen.hu/?page_id=199

Az előadáson várunk Titeket nagy szeretettel!

a Gakjil
Magyarországi Dzogcsen Közösség Egyesület

www.dzogchen.hu
https://www.facebook.com/pages/Magyarországi-Dzogcsen-Közösség/115344515243886

A kincsváza hagyománya Tibetben

Gelle Zsóka - ELTE Bölcsészettudományi Kar - Buddhizmus kutatás Központja - tudományos munkatárs (Khyentse-fellow)

A kincsváza egy olyan ősi tibeti tárgy, mely a buddhista hagyomány szerint képes visszaállítani az öt elem (föld, víz, tűz, levegő, tér) erejét és egyensúlyát, melyek a természet szennyezése és mérgezése következtében meggyengültek. A váza képes a jólétet, gazdagságot magához vonzani, az egészséget támogatni, megszüntetni a hosszú élet útjába gördülő akadályokat, megbékíteni a gyűlölködést és a háborúságot, és növelni a bölcsességet és együttérzést.

Az előadás tárgya a jólét és szerence szerepe a tibeti buddhizmusban, és a kincsvázák történetének, különböző típusainak bemutatása. Emellett szó esik majd a kincsvázák készítéséről, elhelyezéséről, és az ehhez kapcsolódó rituálékról is.

A Nemzetközi - egész világra szóló - Békeváza Project

Varjasi Géza - Dzongszár Dzsamjang Khjentce rinpocse - Békeváza projectjének egyik magyarországi képviselője

A békeváza jelen formájában, egy külsejében tibeti nyolc szerencsés jelkép közül a halhatatlanság italának vázáját formázó, beltartalmát tekintve speciális anyagokból és vallásos szimbólumokból összeállított és megáldott szakrális tárgy. Feladata, helyreállítani a békét, a harmóniát és a jólétet a planétán azáltal, hogy megbékíti az emberi tevékenységek által megbolygatott helyek, vizek, földterületek gazdaszellemeit (tib.: szadak) és kígyódémonait (tib.:klú vagy szkrt.: nága).

A békeváza mozgalom eredete Padmaszambhaváig vezethető vissza, aki, Dorje Trölo képében tanítványával, Jese Cogyallal sok-sok titkos útmutatást rejtett el Tibetben az eljövendő korok részére, köztük a békeváza készítésére vonatkozót is.

Az elrejtett titkos útmutatások tibeti neve terma. Az elemekbe, barlangokba, sziklákba, tavakba, folyókba vagy más természeti közegbe rejtették, valamint tudatba misztikus, fizikailag is megfogható vagy vegyes alakban és az égjáró, tanvédő dákinik őrizetére bízták. Így biztosítva a lehetőséget, hogy a megfelelő korszakban az adott kincsfeltáró hozzáférhessen és megnyilváníthassa a periódusban felmerülő problémák megoldó-képletének megfelelő tanítást.

A békeváza termáját két kincsfeltáró-tertön Jamang Khyentse Wangpo és Chokgyur Dechen Lingpa találta meg a 19. század folyamán. Eme két nagy mester indította el a békevázák plántálásának mozgalmát először Tibetben, de a folyamat megszakadt Tibet kínai annektálása miatt.

1991-ben Dilgo Khyentse Rinpocse indította el újra a folyamatot, mikor is a 20. század legnagyobb élő buddhista mestereinek részvételével, egy kéthetes időszak alatt, 6200 darab vázát állítottak össze és szenteltek fel Buthánban.

Röviddel a vázák megszentelése után Dilgo Khyentse Rinpocse eltávozott, utódja Dzongsar Jamyang Khyentse Rinpocse átvette a projektet és fogadalmat tett, élethosszig tartó feladatként, minden váza elásásának beteljesítésére...

www.peacevaseproject.org/about/what-is-a-peace-vase/

JELENTKEZÉS/REGISTRATION »

Webgalamb